Nieuws

Robin van Woerkom: “Om een datacenter schoon te houden is precisie uiterst belangrijk, want je hebt met kwetsbare apparatuur te maken!”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Robin van Woerkom is voorman onderhoud buitendienstenmedewerker bij THP Clean Datacenter. Bij THP zorgt hij ervoor dat de hardware van de datacenters secuur wordt schoongemaakt. Dit is een belangrijke klus want door de servers stofvrij te houden voorkom je bijvoorbeeld downtime.

Datacenter paspoort

Robin van Woerkom

Kerntaken:

Hoe zou jij in eigen woorden uitleggen wat een datacenter is?

Een datacenter is het ”Digitale hart van uw bedrijf”, dat wil zeggen dat hier alle belangrijke ICT-gerelateerde apparatuur en voorzieningen gefaciliteerd zijn. Grote servers (computers) worden in racks geplaatst en er zijn koelsystemen aanwezig. Deze kostbare apparatuur vereist namelijk enorm veel elektriciteit, wat warmte produceert. Ook tref je regelmatig een verhoogde computervloer aan in een datacenter. Verhoogde computervloeren zijn antistatisch en de ruimte onder de vloer kan gebruikt worden om koude lucht te verplaatsen en voor het aanbrengen van kabels.

Alle belangrijke informatie van een bedrijf of organisatie wordt opgeslagen in een datacenter. Zo zorgen de systemen in datacenters er bijvoorbeeld voor dat je kunt pinnen, thuiswerken of beeldbellen. De voorzieningen moeten ervoor zorgen dat het systeem altijd kan draaien en het internet dus altijd aan staat! Om calamiteiten te voorkomen, is daarom het onderhoud van deze voorzieningen essentieel!

En jij houdt je bezig met het onderhoud? En op welke manier?

Ja! Ik heb een functie waarbij ik vaak op pad ga met mijn collega’s om door het hele land datacenters te onderhouden. Een datacenter is vaak een grote ruimte met daarin allerlei technische apparatuur met allemaal toeters en bellen. Mijn taak is om deze omgeving op een professionele manier te reinigen. Denk daarbij aan het stofzuigen van de hele onder- en bovenvloer en afnemen van de racks en alle andere liggende onderdelen in de ruimte. We doen dit zodat er minder stof in de ruimte rondcirculeert om zo storingen te voorkomen en voor het behoud van apparatuur. Om datacenters stof- en deeltjesvrij te houden worden deeltjesmetingen uitgevoerd, een audit risicobeheersing gehouden, onderhoudsrapportages ingevuld en preventieve maatregelen geadviseerd. Hierdoor kan het datacenter altijd blijven draaien.

Aan welke taken en activiteiten besteed je de meeste tijd?

De taken en activiteiten waar ik de meeste tijd aan spendeer verschillen per project. Het is heel erg afhankelijk van hoe ik het datacenter aantref. Zo kan het zijn dat de ruimte nog nooit is gereinigd of dat er nog nooit onderhoudswerkzaamheden zijn verricht, waardoor de ruimte in bepaalde delen meer aandacht vereist. Over het algemeen kost het verwijderen van stofdeeltjes de meeste tijd. Of het nu gaat over het stofzuigen onder de computervloer of het weghalen van stof in de racks. Door de stofdeeltjes te verwijderen, willen we downtime voorkomen. Het is daarom erg belangrijk om de werkzaamheden goed en secuur uit te voeren.

Waar word je echt blij van in je werk?

De meeste voldoening die ik uit mijn projecten haal, is het samenwerken. Samenwerking is erg belangrijk in deze sector omdat er veel bij komt kijken. Bijvoorbeeld alleen al als je kijkt naar het betreden van een datacenter. Voor een project begint heb ik van één van onze accountmanagers alle informatie gekregen die ik nodig heb om zo veilig mogelijk de ruimte te betreden. Ook bespreken we de werkzaamheden en wordt (wanneer nodig) een werkvergunning getekend.

Door middel van goed communiceren moet je bepaalde afstemmingen maken over de te verrichten werkzaamheden. Alleen op deze manier werk je gericht, en met elkaar, naar een veilige ruimte toe. Als project verantwoordelijke voorman vind ik het belangrijk dat de communicatie onderling juist verloopt en je zo resultaatgericht aan de slag kunt gaan. Maar uiteindelijk word ik echt blij van een tevreden klant.

Wat heeft technisch gezien de grootste indruk gemaakt toen je in de datacentersector aan de slag ging?

Wat echt indruk op mij maakt is de beveiliging die je bij elk datacenter aantreft. Dit is van uiterst belang, omdat er immers zeer gevoelige informatie opgeslagen kan liggen. Er zijn grote commerciële bedrijven waar ik kom en waar ik verschillende units in het datacenter pas kan betreden na het invoeren van een persoonlijke code. Ook dien ik in het bezit te zijn van een VOG, Verklaring Omtrent Gedrag, om deze datacenters te mogen betreden. Soms komt het voor dat we bepaalde ruimtes enkel onder toezicht mogen betreden. Deze beveiliging is zo gecoördineerd, zodat er bij een onveilige situatie en/of calamiteit meteen duidelijk is welke personen zich in het datacenter bevinden.

Als je een opvolger zou moeten kiezen, wat moet hij of zij dan in huis hebben?

Mijn opvolger moet communicatief sterk zijn en goede sociale vaardigheden beschikken. Hij/zij is op dat moment het visitekaartje van ons bedrijf. Daarbij moet hij/zij duidelijk zijn naar collega’s en verwachtingen uitspreken om samen resultaatgericht te kunnen werken. Het is belangrijk dat een voorman het overzicht kan houden en een leidende rol kan aannemen. Collega’s moeten duidelijk hun taak voor ogen hebben en hier verantwoordelijkheid voor dragen. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden is secuur, rustig en met precisie werken belangrijk. Ieder onderdeel in een datacenter verdient namelijk zorgvuldigheid. Uiteindelijk is de voorman eindverantwoordelijk voor het project en de werkzaamheden.

THP is sinds 1996 dé specialist in het stof- en deeltjesvrij houden van datacenters. Onze opgeleide en gecertificeerde medewerkers werken volgens getoetste en gecontroleerde protocollen. Hierbij volgen zij uitsluitend de ISO 14644-1 klasse 8 norm. Onze professionele dienstverlening gaat verder dan alleen het onderhouden van de ruimte. Wij begeleiden u volledig bij het veilig houden van uw datacenter. Bezoek de website van THP Clean Datacenter.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws