Nieuws

Jasper de Vries (Coolgradient) over hoe datacenters met AI duurzamer kunnen opereren

Jasper de Vries (Coolgradient) over hoe datacenters met AI duurzamer kunnen opereren

Artificial Intelligence (AI) is een van de meest gebruikte woorden binnen de datacenter-industrie. Maar daardoor ontstaat wel het risico dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vertelt Jasper de Vries, co-founder van Coolgradient, over hoe AI echt van toegevoegde waarde kan zijn voor datacenters.

Iedereen heeft elke 18 seconden interactie met een datacenter. Het is een quote uit het IDC  IDC’s Data Age 2025 die Jasper de Vries, co-founder van Coolgradient, fascineert omdat niemand zich daar bewust van is. “Een datacenter is heel complex, maar wel ontzettend belangrijk voor onze samenleving. Tegelijkertijd is er nog zoveel potentie om met data en AI het datacenter te optimaliseren. Daarom zijn René van Gompel (co-founder) en ik destijds begonnen met het bouwen van het Coolgradient platform.

Het platform van Coolgradient

Inmiddels wordt het platform van Coolgradient wereldwijd gebruikt door verschillende datacenters. Maar hoe werkt het platform precies? “We gebruiken alle datapunten van chillers, Cooling Towers, IACs, CRACs, CRAHs, UPS’ en PDUs die binnen het datacenter wordt gebruikt. Vervolgens gebruiken we deze data om het datacenter beter te begrijpen. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de verschillende condities en wat op basis daarvan de beste settings zijn. Hiervoor gebruiken we machine learning om dit automatisch te genereren. Het doel daarvan is om het datacenter minder stroom en water te laten gebruiken en de reliability en resillience te vergroten.”

Een ding moet volgens de Vries wel worden benoemd: Coolgradient is géén dashboardbedrijf. “Aan inzichten zelf heb je niks als daaruit geen concrete actie volgt. Je moet weten wat je moet doen om je efficiëntie te verbeteren. Daarom richt de AI op ons platform zich op 1) het automatisch detecteren van optimalisaties, 2) het automatisch vertalen naar de juiste oplossing voor jouw specifieke datacenter. Vervolgens wordt dat als recommendation gepresenteerd en levert het platform de kwantificeringen op. Dat laatste is nodig zodat mensen meteen weten wat de oplossing is.

Fruitpunch AI Challenge

Om de kansen die AI biedt voor het inzichtelijk krijgen van data en daaropvolgend te handelen, heeft Coolgradient een samenwerking opgezet met FruitPunch AI. Deze organisatie biedt een online platform waarbij AI for good challenges worden aangeboden. Maar hoe kwam deze samenwerking tot stand? De Vries: “Wij raakten in gesprek met Sako Arts, CTO van FruitPunch AI, over een samenwerking om een challenge op te zetten. Het doel daarvan is om bredere awareness te creëren voor duurzaamheid binnen datacenters. Daarnaast willen we ook de bewustwording in de markt zelf vergroten.”

Het verduurzamen van een datacenter kan volgens de Vries namelijk ook zonder dat er dure CAPEX om de hoek komt kijken. Hij schetst het beeld van datacenters die van oudsher bij verduurzaming de chiller van tien jaar oud vervangen voor een nieuwere versie. “Zo’n chiller kost per stuk ongeveer € 400.000 euro en je hebt er toch al een stuk of 10 nodig op je dak. Dat kost ontzettend veel geld, terwijl je met de data die je hebt je al veel stappen op het gebied van duurzaamheid kan zetten.”

De challenge AI For Greener Data Centers richt zich daarom om te laten zien hoe AI effectief kan worden ingezet binnen datacenters waarbij verschillende leertechnieken, zoals reinforcement learning, worden ingezet om de implementatie van een geautomatiseerd operating system te versnellen.

Meer informatie

Benieuwd naar het platform van Coolgradient? Neem dan een kijkje op hun website voor meer informatie over hoe zij AI inzetten binnen datacenters.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws