Regionale datacenters

Met het groeiende belang van de digitalisering en de continuïteit van digitale diensten kiezen steeds meer organisaties voor externe behuizing van hun IT-infrastructuur in een datacenter. Bij voorkeur organisaties om de hoek, omdat organisaties niet de ‘controle’ willen verliezen over hun systemen. Een datacenter in de regio is in staat om te voldoen aan die behoefte bij regionaal gevestigde bedrijven en lokale overheden. Recent onderzoek van het Nederlandse onderzoeksbureau PB7 toont aan dat de vraag naar regionale colocatie diensten toeneemt.

Innovatie hotspots

Elke provincie in Nederland heeft meerdere datacenters. Regionale datacenters profiteren van hun ligging in de nabijheid van digitale innovatie hotspots, waar allerlei digitale spelers en startups zich met elkaar kunnen verbinden. Wat er zo uniek is aan Nederland, is dat er altijd wel een datacenter van hoge kwaliteit op tier-lll level (gegarandeerd 99,98% uptime op jaarbasis) binnen 30 minuten rijden te vinden is, er zijn nauwelijks blinde vlekken. Afgezien van de Amsterdamse datacenter campussen, zijn ook campussen in de regio’s Rotterdam, Eindhoven en Groningen.

Regionale datacenters zijn uiteraard op zoek naar lokale mogelijkheden. Ze verwachtten vaak om vooral omzet te draaien met lokale bedrijven, de gezondheidszorg of het onderwijs, maar zijn gegroeid als gevolg van de business van de lokale IT-dienstverleners, hosters en (cloud) softwareleveranciers. Als gevolg hiervan, doen de regionale datacenters het goed als ze zich op digitale innovatie hotspots bevinden, waar ze allerlei digitale spelers en startups met elkaar kunnen verbinden.

Goed verbonden

‘Need for connectiviteit’ is niet langer een primair argument voor het specifiek kiezen van colocatie datacenters in Amsterdam. Alle regionale DDA datacenters zijn carrier-neutraal en vele bieden IX diensten. Met de huidige fibertechnologie ligt een regionaal datacenter ook slechts op een paar milliseconden afstand van de belangrijkste Internet Exchanges in de regio Amsterdam. Voor het MKB en Enterprise organisaties is dit een te verwaarlozen aantal.

Regionale datacenters zorgen voor enorme voordelen op gebied van efficiency, schaalbaarheid en flexibiliteit en zorgen altijd voor een primaire basis voor uw servers.