Nieuws

Datacenters geven bezoekers een kijkje achter de schermen van het internet

Datacenters geven bezoekers een kijkje achter de schermen van het internet

Op dinsdag 9 november vindt de jaarlijkse Nationale Datacenter Dag plaats, georganiseerd door brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA). Tijdens deze dag openen datacenters in heel Nederland de deuren voor het grote publiek, om geïnteresseerden een kijkje achter de schermen van het internet te kunnen bieden. Dit jaar ligt de focus op verduurzaming en onderwijs. Ter ere hiervan wordt in Eindhoven een onderwijsspecial georganiseerd voor studenten van Fontys Hogescholen. 

 

Digitalisering speelt een rol in vrijwel alle ontwikkelingen en uitdagingen in de wereld. De coronacrisis is daar een concreet voorbeeld van. In Nederland verliep de overgang naar digitaal werken en leren vrijwel probleemloos, dankzij de professionele datacenters die hier in Nederland staan, zijn we in staat geweest om de toegenomen digitale druk op te vangen. Men verwacht dat ook post-corona veel vanuit huis gewerkt zal worden, wat zal leiden tot minder drukte op de weg en minder CO2-uitstoot door verkeer.

 

Ook in de horeca, landbouw en zorg speelt digitalisering een sleutelrol. Tegenwoordig worden drankjes op het terras besteld via een QR-code, houden boeren via sensoren hun akkers in de gaten en staan patiëntgegevens veilig opgeborgen in digitale kluizen. Nederland zet met een digitaliseringsstrategie vol in op innovaties zoals kunstmatige intelligentie, IoT en VR, wat ook betekent dat investeringen in de digitale infrastructuren noodzakelijk zijn.

 

Kan de toekomst digitaal én duurzaam zijn?

De digitale economie brengt voordelen, maar gaat ook gepaard met uitdagingen en verantwoordelijkheden. De 21e eeuw staat namelijk niet alleen in het teken van digitalisering, we hebben ook te maken met de energietransitie, de klimaatcrisis en het woningtekort.

 

Met voornoemde maatschappelijke uitdagingen in het vizier, doet de datacenter sector een handreiking om samen met overheid, politiek en onderwijs mee te denken over oplossingen om de digitale toekomst te waarborgen en tegelijkertijd een rol te spelen in de opgaven die spelen op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en ruimtelijke ordening.

 

Hackaton voor studenten

Tijdens deze zevende editie van Nationale Datacenter Dag wordt daarom een onderwijsspecial georganiseerd in samenwerking met Fontys Hogescholen.

Naast een hoorcollege, toegankelijk voor alle studenten, zullen zo’n 60 Eindhovense studenten een datacenter bezoeken en meedoen aan een hackaton, met vraagstukken op het gebied van Smart Cities, Circulaire Economie, Cybersecurity en Digital Marketing. De ideeën van de studenten worden aan het einde van de dag gepitcht voor een jury.

Geïnteresseerden voor een rondleiding in een datacenter kunnen zich aanmelden bij een van de deelnemende datacenters via: https://www.dutchdatacenters.nl/agenda/nationale-datacenter-dag-2021.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws