Nieuws

DDA Datacenter Gids 2020 geeft inzicht in migratiemogelijkheden

DDA Datacenter Gids 2020 geeft inzicht in migratiemogelijkheden

Vandaag publiceert de Dutch Data Center Association (DDA) haar vernieuwde Datacenter Gids 2020. De gids biedt een overzicht van de 35 bij de DDA aangesloten datacenters in Nederland. Het toenemende belang om digitaal te transformeren vraagt om een stevig digitaal fundament. Steeds meer bedrijven besluiten dan ook om hun IT-infrastructuur onder te brengen in een datacenter. Ondanks de huidige onrustige tijden blijft de vraag naar datacenterdiensten stabiel toenemen, met zo’n 10% per jaar. Ook gelet op het belang van duurzaamheid, overwegen steeds meer bedrijven hun IT-infrastructuur uit te besteden aan een datacenter, om daarmee onder andere te besparen op hun energiekosten.

De Nederlandse datacentermarkt heeft een unieke positie. Het is het dataknooppunt in Europa, met een grote concentratie aan datacenters die samen een sterke internationale rol vervullen. De datahub in Nederland behoort tot een van de grootste  internationale colocatiehubs van Europa. Dat heeft de regio mede te danken aan haar uitstekende connectiviteit, onder meer door de aanwezigheid van grote Internet Exchanges als AMS-ix en de NL-ix.

Ook de nationaal opererende datacenters zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om goed op de toenemende vraag naar IT-outsourcing in te spelen. Daarmee dragen datacenters positief bij aan het Nederlandse bedrijfsleven. Datacenters bieden het Nederlandse bedrijfsleven naast betrouwbaarheid, risicobeheer en kostenbesparing ook energie-efficiëntie en flexibele groeimogelijkheden.

 

Centralisatie en energiebesparing

De migratie van IT naar een centraal punt, een datacenter, biedt veel energiebesparingsmogelijkheden. Hoe meer bedrijven hun IT in professioneel beheerde datacenters plaatsen, hoe energiezuiniger onze IT zal worden. Zo heeft de exponentiële groei van ons dataverbruik niet geleid tot een significante groei van het energieverbruik wereldwijd.

Dit komt mede doordat de afgelopen 10 jaar steeds meer digitale toepassingen zijn gemigreerd naar datacenter- en cloud-infrastructuren. Maar ook door de vergaande verbetering van de efficiëntie van de gebruikte servertechnologieën. Het uitbesteden van IT-diensten blijkt daardoor veel efficiënter te zijn dan het uitbesteden van eigen oplossingen. Met andere woorden, de migratie naar een datacenter komt de duurzaamheidsdoelstellingen ten goede.

Recent onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IAE) heeft uitgewezen dat het wereldwijde internetverkeer tussen februari en medio april 2020 met bijna 40% is gestegen. Echter heeft de snelle verbetering van energie-efficiëntie ervoor gezorgd dat de vraag naar energie vanuit datacenters beperkt bleef.  

Download de gids

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws