Nieuws

Centralisatie van IT biedt bespaarpotentieel en groeimogelijkheden voor digitaal Nederland

Centralisatie van IT biedt bespaarpotentieel en groeimogelijkheden voor digitaal Nederland

Dankzij onze sterke digitale infrastructuur kon de maatschappij tijdens de Corona crisis snel en massaal overschakelen op online diensten. Deze overstap heeft geleid tot energiebesparing: thuiswerken leverde in het afgelopen jaar 10% energiebesparing op, terwijl het stroomverbruik van datacenters, waar deze online diensten plaatsvinden, met slechts 1-4% steeg. Echter is er nog ruimte voor verdere verduurzaming, onder andere door meer IT naar datacenters te migreren. Hier ligt nog een enorm bespaarpotentieel. Volgens het CBS gebruikt slechts 50% van de bedrijven clouddiensten. De Datacenter Gids 2021, die vandaag is gepubliceerd door Dutch Data Center Association, biedt de nodige handvatten voor IT migratie.

Toen vele bedrijven en organisaties plotseling hun online diensten moesten opschalen door de Corona-crisis, schoot de digitale sector snel te hulp. Het internetverkeer groeide wereldwijd met 40% tussen februari en medio april 2020, de Amsterdam Internet Exchange bereikte afgelopen april nog een nieuwe piek van haar internetverkeer, en datacenters schakelden vele extra servers in. Gedurende het afgelopen jaar bleven vrijwel alle online diensten continu beschikbaar, mede dankzij de 11.000 mensen die in en om de datacenters werken, en met toegewijde inzet dit mogelijk hebben gemaakt. 

De volgende stap: Migreer IT naar het datacenter

Deze omslag naar thuiswerken leverde aanzienlijke klimaatwinst op: naast 10% energiebesparing ook zo’n 5 Mton Co2 uitstoot. Het centraliseren van IT in datacenters is dan ook cruciaal om efficiënt met energie om te gaan. Het is een simpele stap die veel organisaties nog moeten maken, zeker kleinere organisaties. Het CBS laat in haar cijfers zien dat grotere bedrijven in verhouding meer gebruik maken van cloud computing: 46% van de bedrijven met tien tot 50 medewerkers gebruikt clouddiensten, in vergelijking met 80% van de bedrijven met 250+ medewerkers. 

Datacenters hebben een zeer uitgebreid portfolio van schaalbare, redundante connectiviteitsoplossingen die binnen de eigen organisatie een stuk moeilijker te realiseren zijn. Datacenters zorgen voor een efficiënte en duurzame bedrijfsvoering, continue stroomvoorziening en beschikbaarheid, professionele support onsite en 24×7 beveiliging. Het nu nog hebben van eigen serverruimtes remt de energietransitie, maar ook de economische groei van het Nederlandse bedrijfsleven.

Ook biedt de ontwikkeling van datacenters andere voordelen. De sterke datacenter sector in Nederland dient ook als basis voor nieuwe innovaties en ontwikkelingen waar elke organisatie voordeel van heeft. Gebruik maken van datacenterdiensten is daarmee essentieel voor het (toekomstig) verdienmodel van bedrijven en organisaties. Een goed datacenter ecosysteem zorgt ervoor dat de groei van Cloud, AI, Smart-applicaties en diensten voortkomend uit 5G, op een goede manier wordt gefaciliteerd. Deze ontwikkelingen kunnen zo efficiënt en duurzaam mogelijk doorgroeien als deze in professionele, state-of-the-art datacenters plaatsvinden.


Om organisaties te helpen bij de migratie van hun IT naar datacenters publiceert de Dutch Data Center Association vandaag de vijfde editie van de Datacenter Gids. De gids biedt een overzicht van de Nederlandse datacenters en is tevens een handboek en naslagwerk voor alles rondom datacenters.

De Datacenter Gids 2021 is hier gratis te downloaden.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws