Voor de achtste keer organiseert de Dutch Data Center Association (DDA) de Green Data Center Conference. Dat gebeurt op 6 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Stijn Grove werd door Dutch IT Channel geïnterviewd over de conferentie en wat bezoekers kunnen verwachten.
De Green Data Center Conference wordt voor de achtste keer gehouden. Voor het tweede jaar op rij gebeurt dat in samenwerking met de Fiber Vakdag van de Fiber Carrier Association (FCA). “Beide evenementen vinden dit jaar los plaats op verschillende locaties binnen de Jaarbeurs. We willen bedrijven de kans bieden om beide events te bezoeken. Daarom heb je met 1 ticket toegang tot de Green Data Center Conference en Fiber Vakdag”, zegt DDA-directeur Stijn Grove.
De doelgroep van de Green Data Center Conference bestaat uiteraard voor een belangrijk deel uit overheden en partijen die zich met duurzaamheid en energie bezighouden.
Restwarmte
De Green Data Center Conference begon ooit als de conferentie ‘Datacenter & Restwarmte’, zo legt Grove uit. “Sinds een paar jaar is de focus breder dan dat en richten we ons op duurzaamheid in het algemeen en op innovatie. Restwarmte blijft daarbij een belangrijk onderwerp. De conferentie is ooit opgezet om dat onderwerp naar de voorgrond te brengen. Het is mooi om te zien dat we op dat vlak nu echt een aantal stappen verder zijn. Het gaat nu over de inhoud en over het praktisch uitrollen. Er zijn ongeveer dertig restwarmteprojecten in heel Nederland: sommige zijn in opbouw, anderen zijn al operationeel. De conferentie is mede bedoeld om met gemeentes te sparren over hoe we daarin het beste kunnen samenwerken.”
Anders faciliteren
Datacenters zijn de laatste jaren, politiek en maatschappelijk gezien, een heet hangijzer geworden. Grove gaat die gesprekken niet uit de weg. “We hebben nog nooit zo’n grote groei gezien als de afgelopen tijd. Dat komt omdat de hele maatschappij digitale diensten gebruikt. We doen heel veel aan efficiëntie, maar de groei is groter dan wat we met efficiëntiemaatregelen aan winst kunnen behalen. Dat betekent dus dat er meer datacenters bijkomen. Als we dat niet willen, dan moeten we minder digitale diensten gebruiken.”
Dat er meer datacenters komen kan schuren, weet hij ook. “Als je onder andere kijkt naar de groei die er door AI aankomt, dan moeten we dingen op een andere manier faciliteren. Meer integreren binnen een energiesysteem, bijvoorbeeld. Of andere koelmethodes. We gebruiken de conferentie om veranderingen en innovaties op dat vlak te bespreken en voor iedereen duidelijk te maken wat er staat te gebeuren en hoe hij of zij daarmee om kan gaan.”
Efficiëntieslagen behalen
Zoals gezegd: restwarmte vormt een belangrijk onderwerp. “Maar ook circulariteit zal heel nadrukkelijk aan bod komen”, zegt Grove. “En dat geldt ook voor innovatieve manieren om te koelen. Er komt meer apparatuur die zwaarder en meer geconcentreerd is, maar die daardoor ook warmer wordt. We kijken naar de impact van het gebruik van dat soort systemen en de verschillende manieren van vloeistofkoeling die er daarvoor zijn. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld on-chip koeling, backdoor koeling en immersie koeling. Bij deze apparatuur is de uitgaande temperatuur ook hoger, waardoor er meer restwarmte is om iets mee te doen.” In het programma van de Green Data Center Conference wordt verder aandacht gegeven aan het restwarmteproject van Interconnect in Eindhoven. Ook geeft Arjan Westerhoff (ISO/IEC30134-9 WUE lead) een presentatie over het watergebruik binnen datacenters en deelt Stroomkr8 de ins en outs over Power Purchase Agreements (PPA’s). “Uiteindelijk willen we als sector samen zoveel mogelijk efficiëntieslagen behalen.”
Slimmer combineren
Behalve praktische en concrete handvatten, geeft de conferentie ook een helikopterview, zo belooft Grove. “Er komt een keynote van een overheidsorganisatie die echt gaat over de vraag waar we als land naartoe willen. We willen duurzamer en veiliger worden, maar ook digitaler. Hoe combineren we dat? Daarvoor moeten we allerlei onderwerpen, van ruimtelijke ordening tot energieplanning, veel minder als afzonderlijke thema’s behandelen, maar juist met elkaar laten integreren. Je kunt dingen soms veel slimmer combineren, bijvoorbeeld door een batterijpark naast een datacenter aan te leggen.”
Daarvoor is goede publiek-private samenwerking noodzakelijk, zo zegt hij. “In onze industrie zit heel veel snelheid. Dat betekent dat wij zelf het initiatief moeten nemen voor publiek-private samenwerking. Wij weten waar we naartoe gaan en daar moeten we overheden in meenemen. In Nederland zijn we daar eigenlijk al best goed in, maar dat moeten we onderhouden en waar mogelijk verbeteren. Uiteindelijk hebben we elkaar namelijk hard nodig. De snelheid van de wetgever blijft nu soms nog achter. Hoe meer we dingen bij elkaar kunnen brengen en kennis kunnen uitwisselen, hoe meer succes we kunnen boeken.”
Welke partijen kunnen bezoekers tegenkomen op 6 november? “Denk hierbij aan beslissers van de Rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Naast de datacenter operators en bedrijven uit het digitale ecosysteem, zijn er ook energie-experts aanwezig die vanuit de wetenschappelijke kant dit onderwerp belichten. Dit is daarom hét event voor de datacenterbranche in de tweede helft van het jaar. Hier wil je bij zijn.”
Enorme veranderingen
Het zijn bijzondere tijden, sluit Grove af. “De energietransitie heeft veel impact en tegelijkertijd gaat AI volgens de deskundigen voor enorme veranderingen zorgen. De wereld is daarnaast ook behoorlijk in crisis, met meerdere oorlogen en geopolitieke spanning. Daarnaast is er een personeelstekort en komt er ook allerlei regelgeving op ons af. Wij willen meegeven dat het juist nu noodzakelijk is om samen te werken en kennis te delen, want anders vinden we geen oplossingen.”
Combi-ticket: Green Data Center Conference en Fiber Vakdag
Met een ticket voor de Green Data Center Conference heb je óók gratis toegang tot de Fiber Vakdag. De vakbeurs van de Fiber Carrier Association vindt tegelijk plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Schrijf je nu in!