Datacenter klanten

Er zijn drie typen commerciële datacenter klanten:

  1. Hosting & Cloud providers
  2. SaaS-leveranciers
  3. Directe klanten

1. Hosting en Cloud providers

Hosting en cloud providers bieden digitale infrastructuur en het platform voor diensten aan derden. De klanten kunnen eindklanten zijn van SaaS-aanbieders. Populaire diensten zijn Infrastructure as a Service (IaaS), het aanbieden van computers-fysieke of (vaker) virtuele machines of Platform as a Service (PaaS), waar klanten gebruik van maken voor het ontwikkelen, uitvoeren en beheren van applicaties, zonder te hoeven nadenken over de complexiteit van het bouwen en onderhouden van de infrastructuur die meestal hiermee verbonden zijn.

2. SaaS-providers

SaaS staat voor Software as a Service. SaaS wordt soms aangeduid als “on-demand software”. Meestal wordt deze geprijsd op een pay-per-use-basis of met behulp van een abonnement.
In het SaaS-model wordt software geïnstalleerd en gebruikt in het datacenter. Vervolgens krijgen de gebruikers toegang tot de software van hun gebouwen. SaaS gebruikers beheren niet de IT-infrastructuur en het platform waar de applicatie draait. Dit elimineert de noodzaak om de toepassing te installeren en uit te voeren op de eigen computer van de gebruiker, dit vereenvoudigt het onderhoud en de ondersteuning.

De ISV, Independent Software Vendors, zijn nu bijna allemaal overgestapt naar een SaaS-model.

3. Directe klanten

Deze datacenter klanten zijn bedrijven of organisaties die (een deel van) hun IT naar een datacenter uitbesteden (download hier onze migratie gids). Dit kunnen corporaties zijn, maar ook overheidsinstellingen en non-profit organisaties. De klant kiest er hierbij voor om computers, opslag, beveiliging en netwerkapparatuur te outsourcen naar het datacenter. Door deze uit handen te geven besparen zij op IT-kosten, verhogen zij de continuïteit en is fysieke veiligheid van de apparatuur gegarandeerd. Bovendien zijn er meer mogelijkheden op het gebied van schaalbaarheid en flexibiliteit.