Datacenters zijn essentieel voor onze digitale infrastructuur en onze digitale economie; zonder datacenters is een digitale samenleving onmogelijk. Echter wordt steeds vaker het NIMBY-argument (Not In My BackYard) gebruikt: waarom plaatsen we ze niet in andere landen, ik heb ze namelijk liever niet in mijn achtertuin.
De investering in de hoogwaardigheid van onze digitale infrastructuur is essentieel voor het behouden van onze digitale samenleving, digitale economie, internationale concurrentiepositie en soevereiniteit. Wanneer wij onze digitale infrastructuur laten vervallen, zullen wij deze positie verliezen. Daarnaast is er een grote kans dat datacenters dan in landen komen te staan waar geen tot weinig gebruik gemaakt wordt van duurzame energie.
De bebouwde oppervlakte van datacenters in Nederland is zo’n 239 hectare (multi-tenant en hyperscale). Vergeleken met de grootte van het totale oppervlakte van de Nederlandse bedrijfsterreinen is dit een footprint van 0,3% en is dit 0,066% van het totale bebouwde terrein. Wanneer de hectaren van verschillende industrieën vergeleken worden, is de footprint van datacenters erg klein. Ook met de groei van de sector blijft de footprint zeer klein in vergelijking tot andere sectoren. Gezien haar zeer kleine footprint dragen datacenters statistisch gezien nauwelijks bij aan de zogeheten ‘verdozing’.
Het aantal commerciële datacenters (colocatie) is van 2017 t/m 2022 afgenomen. Toch zien we, in vergelijking met 2021 (N = 96), dat het aantal colocatie licht is toegenomen (N = 97). Het bruto oppervlakte van alle colocatie providers nam toe met 76,2 hectare in 2022. Het netto oppervlakte, de ‘whitespace’, nam toe tot 37,7 hectare.
Datacenters hebben een relatief zeer kleine footprint en dragen relatief gezien en in vergelijking met andere sectoren nauwelijks mee aan het begrip verdozing. Dit is een van de conclusies in het rapport van het College Rijksadviseurs over de verdozing van Nederland. De landbouw (glastuinbouw)en distributiecentra komen uit het onderzoeknaar voren als grootste oorzaak.
Zie extra bronnen:
De bebouwde oppervlakte van datacenters in Nederland is zo’n 239 hectare (multi-tenant en hyperscale). Vergeleken met de grootte van het totale oppervlakte van de Nederlandse bedrijfsterreinen is dit een footprint van 0,3%. In vergelijking met glastuinbouw (10.445 hectare/1,2%) en distributiecentra (3459 hectare – 0,41%), zijn datacenters in Nederland één van de sectoren met de kleinste footprint.
Ook met de sterke groei van de sector blijft de footprint zeer klein in vergelijking tot andere sectoren. Rond 20% van alle Nederlandse datacenters zijn gevestigd in reeds bestaande bedrijfsgebouwen (brownfield) en het merendeel is onopvallend gevestigd op reguliere bedrijfsterreinen. Gezien haar zeer kleine footprint dragen datacenters statistisch gezien nauwelijks bij aan de zogeheten ‘verdozing’ ten opzichte van andere sectoren.
Copyright © 2024 Dutch Data Center Association
Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws