Spreekbeurt

Alles over het internet, datacenters & cloud

Op het internet gebeurt ontzettend veel. Maar wist je dat er in de zee kabels liggen die zorgen dat jij games kan spelen? Nee? Lees dan snel verder, zodat jij dé internet-expert van jouw klas wordt!  

Wat leuk dat je meer wil weten over datacenters! Een datacenter (spreek uit als da·ta·cen·ter) is een plek waar heel veel computers op 1 plek staan. Deze computers zorgen ervoor dat je elke dag kan internetten, de video’s van je favoriete YouTuber kan bekijken en filmpjes op TikTok plaatst. 

  • Wist je dat ook de cloud (spreek uit als ‘claut’) in een datacenter te vinden is? Misschien heb je het woord ooit gehoord bij je ouders. De cloud werkt als een digitale kluis waarin je jouw foto’s en wachtwoorden opslaat. Maar ook als je in Word aan het typen bent, worden jouw woorden meteen in de cloud opgeslagen.
  • Wist je dat er in de Atlantische Oceaan heel veel kabels liggen die, net zoals thuis, zorgen voor internet? Deze kabels noemen we zeekabels en worden aan land verbonden met datacenters.
  • Wist je dat heel veel datacenters draaien op groene energie?     

Maar er is nog veel meer te ontdekken over een datacenter. Heel veel slimme en technische mensen zorgen dat alle kabels met elkaar zijn verbonden. Hierbij houden ze rekening met het milieu en zijn zij elke dag bezig met zoeken naar duurzame oplossingen.   

Ook moet een datacenter goed beveiligd zijn, want er mogen geen gegevens – ook wel data genoemd – worden gestolen. Daarom zijn er rond datacenters grote hekken en een beveiligde poort om indringers buiten te houden.

spreekbeurt

Word de ICT-held van jouw klas

Speciaal voor jou hebben de Dutch Datacenter Association (DDA) en Digital Realty een presentatie gemaakt. Deze PowerPoint-presentatie kan je als basis gebruiken voor jouw spreekbeurt. Daarna kan je zelf op je laptop googelen naar informatie over datacenters en de cloud. Of neem een kijkje op onze website waar al veel info staat over datacenters. Ook kan je een video laten zien zodat jij en je klasgenoten een online tour hebben door een datacenter.

Na de presentatie kan je samen met je klasgenoten de officiële Datacenter Game spelen. In deze game ga jij op bezoek in een datacenter en los je verschillende puzzels op om de duurzame toekomst van het internet te redden.

Ontvang het Spreekbeurtpakket

Naast de PowerPoint presentatie hebben we ook een uniek spreekbeurtpakket gemaakt. In dit pakket ontvang je een leuke goody die je in de klas kan uitdelen. Wil jij daarom het pakket ontvangen? Vraag je ouders, juf of meester om contact met mij (Pim Kokke) op te nemen.    

Contactpersoon

_DSC8858

Pim Kokke

Beleidsmedewerker Onderwijs & Werkgelegenheid

E: pim@dutchdatacenters.nl
T: +31 6 39 12 56 11

LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws