De datacenter sector staat voor een aantal COVID-19 (Corona) gerelateerde uitdagingen, maar de belangrijkste daarvan is het beperken van het risico van infectie terwijl we tegelijkertijd de continuïteit van de digitale dienstverlening waarborgen. 

We werken nauw samen met de overheid om ervoor te zorgen dat datacenters worden meegewogen bij belangrijke beleidsbeslissingen. Deze pagina geeft een samenvatting van de vooruitgang en bevat links naar informatie en andere bronnen.

 

Cruciale beroepsgroepen: Specifiek voor COVID-19 zijn er cruciale beroepsgroepen om de samenleving draaiende te houden tijdens de COVID-19-uitbraak. Ouders of verzorgenden in deze beroepsgroepen kunnen gebruik maken van noodopvang. Datacenters zijn opgenomen in deze lijst.

Cruciale sector: Datacenters (en bredere digitale infra sector) zijn niet aangewezen door de overheid als kritieke infrastructuur. Door het ministerie van Economische Zaken is wel aangegeven dat in het geval van gebiedsbeperkingen datacenters daartoe zullen vallen. Er is tot op heden geen duidelijk en gedegen proces. Als DDA hebben, we gezien het risico hiervan, om snelle verduidelijking gevraagd aan de overheid.

Reizen kritische medewerkers: Er is in Nederland nog geen formele vereiste voor documentatie in Nederland.

Bevoegdheidsbrieven: De overheid is momenteel niet van plan om autorisatiebrieven in te voeren, maar dit kan veranderen afhankelijk van hoe goed de richtlijnen worden opgevolgd.

Continuïteit bouwwerkzaamheden: Er is geen stop van bouwwerkzaamheden in Nederland. De overheid heeft samen met de bouwsector protocollen opgesteld zodat bouwwerkzaamheden kunnen doorgaan.

Postbus van de overheid: Het ministerie van Economische Zaken heeft een speciale mailbox opgezet voor vragen van exploitanten van datacenters, klanten en leveranciers. Indien uitzonderingsposities nodig zijn voor kinderopvang, aanvragen voor toegang en buitenlandse bezoeken kan dit direct bij EZK worden aangevraagd via email CrisisTelecom@minezk.nl

Updates: Minstens één keer per week worden er email updates verstuurd naar bij de DDA aangesloten datacenters en partners. Tevens is er een open Slack kanaal voor directe vragen met de brede digitale sector. Zie hier: covid-19-space.slack.com

 

HANDIGE LINKS

 

OFFICIËLE CORONA INFORMATIE

 

DOCUMENTEN

 

ALGEMENE INFORMATIE

 

VERKLARINGEN VAN DE DATACENTERS

 

INFORMATIE IN HET ENGELS

DDA