Nieuws

Uitbreiding in Dronten meer dan een mijlpaal voor Serverius

Uitbreiding in Dronten meer dan een mijlpaal voor Serverius Acht jaar geleden startte Serverius in Dronten en is sindsdien fors gegroeid. Ook het tweede datacenter in Meppel zit zo goed als vol. Daarom wordt momenteel het bestaande datacenter in Dronten vernieuwd en gelijk qua omvang verdubbeld. Gijs van Gemert spreekt over de start en de veranderingen.

“We zijn op deze plek ooit begonnen als een colo-aanbieder, daar was toen veel vraag naar”, vertelt CEO en medeoprichter van Serverius, Gijs van Gemert. “Inspelend op de marktvraag en met wat we op de markt af zagen komen, zijn we ons dienstenportfolio gaan verbreden.” Het bedrijf noemt zich sinds een paar jaar de connectiviteit-, colo- en cybersecurityspecialist. Colocatie is dus nog steeds een groot onderdeel van het portfolio. Het cybersecurityaanbod is in de vorige uitgave van ChannelConnect door drie van de Serverius-medewerkers, die daar nauw bij betrokken zijn, uitgelegd. Het belang van hoogwaardige connectiviteit en de rol die Serverius daarin vervult is door Van Gemert recent uitgebreid beschreven.

 

Alles naar 2N+1

De nieuwbouw van de locatie Dronten is net gestart. “We hebben vorig jaar het pand hiernaast gekocht en zullen dat verbinden met het bestaande datacenter. Dat is meer dan een kwestie van muurtje doorbreken en de vloercapaciteit met factor twee laten toenemen”, legt van Gemert uit. De panden worden tot op de stoeptegels gestript en voorzien van alles dat nodig is voor een modern en veilig datacenter. “Eind 2017 hebben we de verbouwing annex uitbreiding van het datacenter in Meppel afgerond en dat is nu op veel punten de blauwdruk voor Dronten.” Het betekent onder andere dat de stroom- en koelvoorziening worden uitgebreid. De N+1 wordt een 2N, alles wordt dus volledig redundant. De benodigde installaties zullen wederom volledig van ABB, Schneider Electric en E-Tec afkomstig zijn. Van Gemert benadrukt de voordelen van het gelijktrekken van de installaties in Meppel en Dronten. “Naast dat we nu dezelfde reserveonderdelen op beide locaties kunnen inzetten zullen onze facilitymannen ook hun machinekennis op beide locaties inzetten. Beiden zijn in onze optiek voorwaarde voor de maximale beschikbaarheid en continuïteit die onze klanten verwachten.

Het vergroten van het vloeroppervlak is nodig omdat Serverius vol zit. “Ook al houden we marge aan voor bestaande klanten, we moeten steeds vaker nee verkopen, we zitten in zowel Dronten als Meppel gewoon vol”, geeft Van Gemert aan. Daarbij telt wel dat Serverius in tegenstelling tot verschillende branchegenoten ruimere veiligheidsmarges incalculeert. “We zitten eerder op 70 procent belasting dan structureel over de 90 procent van de capaciteit. Dat doen we omdat we weten dat marges die vendoren adviseren ook wel eens verkeerd kunnen uitpakken. We gaan ervan uit dat huidige normen in de toekomst niet meer gebruikt kunnen worden. Los van de elektra en koeling wordt bijvoorbeeld ook het gehele gebouw verstevigd zodat het nog veel grotere regenbuien aankan dan die we het laatste jaar hebben gezien. Het type klant dat wij bedienen heeft die continuïteit en beschikbaarheid op lange termijn nodig. Dat kun je niet garanderen als je alles maximaal vult en belast en niet verder kijkt dan wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.”

 

Alle klanten profiteren

Met de verdubbeling van het vloeroppervlak in Dronten neemt ook de kwaliteit verder toe en daar profiteren alle klanten van. Omdat het bedrijf veel klanten heeft die kritische toepassingen draaien, is de upgrade naar 2N een goede en noodzakelijke stap. Voor de nieuwe vloerruimte in Dronten heeft Serverius al de eerste klanten opgetekend. “We zullen die ruimte vooral gebruiken voor de kleinere hyperscalers, dat zijn partijen die 300 tot 500kW aan stroom nodig hebben, dat is dus meer dan alleen 10kW per rack,” zegt Van Gemert.

Het vergroten van het vloeroppervlak is nodig omdat Serverius vol zit. “We zijn eigenljk best trots op deze uitbreiding want met de aankoop van het pand van de buren kunnen we ons vak blijven uitoefenen en daarmee klanten blijven faciliteren. We zijn niet een datacenter dat stuurt op maximaal financieel resultaat, we zijn geen hobbyisten die het erbij doen. Serverius wordt geheel door ons techneuten gerund en het is de plek voor ons om te doen wat we leuk en vooral interessant vinden: het blijven werken aan productverbetering. Jaar in jaar uit is ons dienstenpakket met enorm grote stappen verbeterd. Die schuur uit Dronten is dan ook in de afgelopen jaren uitgegroeid tot twee moderne, veilige, gecertificeerde datacenters met de modernste technologie met het grootste elektrisch vermogen in midden/noord Nederland. Het belangrijkste daarbij is dat het gesupport wordt door een hecht team van vakidioten. Hierdoor staan we overigens ook steeds vaker op de shortlist van grote Nederlandse datacenter organisaties.”

 

Topspeler in Nederland?

Wie de datacenterbouwplannen en de connectiviteit en cybersecurityproductportfolio bekijkt zal zich afvragen of Serverius tot de top in Nederland en daarbuiten behoort. Van Gemert denkt goed na over het antwoord op de vraag of dat ook zo is. “Als je ons portfolio splitst, dan heb je verschillende disciplines. Voor elk daarvan durf ik te stellen dat we moeiteloos met de top meekomen. Maar de combinatie die we hebben, die is uniek. Daardoor zijn wij een onvergelijkbare Europese topspeler.”

Structuur

Voor elk van die disciplines hebben ze bij Serverius mensen aan boord die het fantastisch vinden zich daar volledig op te kunnen werpen. Specialisten die ook een hoop plezier hebben bezig te zijn met het vinden van werkende oplossingen. De buitenwacht denkt dan waarschijnlijk aan een stel ongeorganiseerde, gedreven techneuten, maar dat is niet het geval. Want bij Serverius wordt tot in het grootste detail gestructureerd samengewerkt. Van Gemert legt dat uit: “Op basis van ervaringen uit het verleden hebben we de regel bij Serverius dat er voor alles een geschreven protocol moet zijn. Dat is een beschrijving van een actie of gebeurtenis met bruikbare reactie. Alles verandert in onze sector, dus de protocollen staan niet in graniet gebeiteld. Het stelt ons wel in staat precies te weten wat er waarom moet gebeuren.” Van Gemert is ervan overtuigd dat zonder die structuur Serverius bijvoorbeeld nooit het unieke cloudbased securityplatform had kunnen ontwerpen en bouwen.

 Automatiseren

Een andere factor die daarvoor heeft gezorgd is de permanente focus op automatiseren. Gouden regel bij Serverius is dat alle taken die geautomatiseerd kunnen worden dat ook moeten zijn. Dat betekent dat de klant meer controle krijgt over diensten die hij afneemt en dat voor de medewerkers tijd overblijft te bedenken, ontwikkelen, bouwen en uitrollen. Dat automatiseren bij Serverius gaat echt heel ver. Alles wat in een rack zit is van de klant. Die hardware moet onderhouden worden, soms is er een onderdeel dat vervangen moet worden. Serverius heeft bijvoorbeeld de RMA-procedure, inclusief track and trace van de onderdelen totaal geautomatiseerd en geïntegreerd in het klantpanel. De klant is ook bij RMA volledig in control. Daar profiteren de klanten en Serverius van.

Aan het eind van het gesprek zegt Van Gemert lachend: “We zijn trotse infraboeren.” En vervolgt dan op serieus toon: “We vergeten niet waar we vandaan komen en we vergeten ook zeker niet wie onze klanten zijn. Als je dat combineert weet je waarom de uitbreiding van het datacenter voor ons een serieuze mijlpaal is. We zijn echt goed op weg, en er staat nog heel wat meer in de planning.”

Meer weten over de verbouwing en uitbreiding in Dronten? Ga dan naar https://serverius.net/construction. Daar heeft Serverius een serie video’s met korte, heldere uitleg over de dienstverlening en de gebouwen.

Gijs van Gemert, CEO van Serverius

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws