Samenwerking overheid

Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Alle digitale diensten zoals de cloud, mobiele apps en hosting diensten staan binnen de muren van een datacenter. Nederland is de trotse, op een na grootste datacenter hub ter wereld en groeit jaarlijks gestaag met 15%. Veel buitenlandse bedrijven kiezen daarom Nederland als Europees data distributiepunt en als vestigingsplaats voor hun hoofdkwartier.

 

Datacenters, een sector om rekening mee te houden

Een adequate digitale infrastructuur is dan ook een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven en een randvoorwaarde voor de internationale concurrentiepositie van Nederland: inmiddels heeft maar liefst 20% van alle buitenlandse investeringen betrekking op de digitale sector. En ook op nationaal vlak zijn datacenters het fundament van onze inmiddels digitale economie, met een jaarlijke bijdrage van 1 miljard aan het BNP. Een essentiële sector dus, waarvan we de groei en ontwikkeling moeten blijven stimuleren. Hierbij zijn o.a. de volgende beleid-gerelateerde vragen van belang:

 

  • Wat betekent de groei van datacenters voor ons land en uw regio?
  • Wat komt er allemaal kijken bij de vestiging van datacenters?
  • Welke plaats heeft een datacenter binnen een bestemmingsplan?’
  • Hoe kunnen datacenters worden ingezet ten behoeve van de energietransitie, bijvoorbeeld door middel van restwarmte?
  • Hoe kan een aantrekkelijk vestigingsklimaat worden gecreëerd voor datacenters en welke infrastructuur is hier voor nodig?
  • Welke aanpassingen dienen er te worden gemaakt op beleidsniveau om de ontwikkeling van de digitale infrastructuur in stand te houden en te stimuleren?

 

Maak kennis met de datacenter sector

Om beleidsmakers op regionaal, provinciaal en landelijk niveau meer te leren over deze jonge sector en haar impact, organiseert de Dutch Data Center Association meerdere events gedurende het jaar:

Datacenter masterclass voor beleidsmakers
In november 2017 organiseerden wij een Datacenter Masterclass voor beleidsmakers, in samenwerking met o.a. het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Beleidsmakers op het vlak van infrastructuur en energie, ruimtelijke planning, economie en duurzaamheid konden hier kennis opdoen over de laatste ontwikkelingen rond datacenters. Wegens succes wordt in het voorjaar een vervolgsessie georganiseerd.

Datacenter & Restwarmte Conferentie
Vrijwel alle stroom die datacenters verbruiken wordt omgezet in warmte. Deze restwarmte kan worden hergebruikt om nieuwbouwwijken, kantoren en kassen te verwarmen. Op jaarbasis hebben de datacenters in Nederland de potentie om ruim 1 miljoen huishoudens te verwarmen. In maart 2017 bood de Nederlandse datacenter sector haar restwarmte gratis aan in een brief naar de overheid. En hoewel er verschillende projecten zijn om restwarmte in te zetten voor nabijgelegen gebouwen, is vaak niet de juiste infrastructuur aanwezig om de potentie van datacenter restwarmte waar te maken.

Om dit te veranderen is de betrokkenheid van beleidsmakers en een aantal andere stakeholders meer dan cruciaal. Om deze reden organiseert de DDA op 10 oktober – tevens de Dag van de Duurzaamheid – de tweede editie van de Datacenter & Restwarmte conferentie, in samenwerking met USG Engineering en Liandon Energy Consulting. De conferentie heeft een duidelijk doel voor ogen: het bevorderen van de energietransitie door bestaande restwarmte projecten te versterken en door nieuwe initiatieven in gang te zetten.

Rondleidingen
Naast bovenstaande events nodigen wij u graag uit om een datacenter van dichtbij te beleven. U krijgt dan een rondleiding en een korte presentatie in een van de datacenters in Nederland. Bij interesse kunt u te allen tijde contact met ons opnemen via info@dutchdatacenters.nl.

 

Contact

Wij staan altijd open voor uw vragen en suggesties. Daarnaast bent u altijd welkom bij ons voor een kop koffie. U kunt contact met ons opnemen via onze gegevens hieronder of via het contact formulier.