Nieuws

Watermist waarborgt uw bedrijfscontinuïteit

Watermist waarborgt uw bedrijfscontinuïteit

Watermist is als blusmiddel in opkomst en zien wij steeds meer toegepast worden in bijvoorbeeld datacenters, industrie en gebouwen. Wat zijn nou de voordelen van watermist? Hi-Safe licht het toe in dit blog.

Water is het oudste blusmiddel. Het is in het grootste gedeelte van de wereld aanwezig, het is zeer effectief en ook veilig voor mens en natuur.


Hoe werkt blussen met water? Een korte theorie…

Ten eerste neemt water warmte op en heeft het dus een koelend vermogen. Als het water verwarmd en verdampt tot stoom, dan is er meer energie (warmte) nodig. De stoom verdringt de zuurstof. Nu je deze werking weet, kom je tot de conclusie dat het juist toepassen van water een groot effect heeft op de blussing. Hoe eerder water verdampt tot stoom hoe effectiever het is.

Hierin speelt de druppelgrootte mee. Hoe kleiner de druppel, hoe sneller deze opwarmt en dus een bijdrage levert aan koelen en vervolgens het wegnemen van de zuurstof. Hoe kleiner de druppel, hoe groter het mogelijk koelend oppervlakte. Hier geldt niet hoe kleiner hoe beter, er dient een balans gevonden te worden waarbij bij een ideale druppel de buitenkant warmte opneemt en verdampt en de binnenkant van de druppel doordringt tot de kern van de brand. Is de druppel te groot dan glijdt de binnenkant van de druppel langs de kern van de brand, dat wil je natuurlijk niet!

Bij watermist is er dus sprake van kleine waterdruppels, ofwel nevel. Dit heeft diverse voordelen bij brandblussing, bijvoorbeeld in vergelijking met sprinkler zoals je ziet in onderstaande video waar eerst geblust wordt met sprinkler en vervolgens met watermist.

  • De fijne waterdruppels hebben een krachtig, koelend vermogen met een groot reactieoppervlak
  • Er is een lager waterverbruik (tot 6x minder) en er is nauwelijks (vervuild) water dat afgevoerd dient te worden
  • Er is nauwelijks water- en vervolgschade
  • Watermist is veilig voor elektrische apparatuur door de kleine waterdruppel en fijne verneveling.


Tot zover de theorie…

Watermist is geschikt voor de volgende brandklassen en blust een brand lokaal, in omvangrijke ruimtes en zelfs in een buitenomgeving:

  • Brandklasse A (vaste stoffen)
  • Brandklasse B (Vloeibare stoffen)
  • Brandklasse C (Gassen)
  • Brandklasse F (Olie en vetten)

Watermist bestrijdt een brand snel en efficiënt en voorkomt verdere ontwikkeling van een beginnende brand en daarmee ook (omvangrijke) brandschade. Na aan blussing ben je dus snel operationeel, omdat er nauwelijks tot geen waterschade is. Ook is een watermistsysteem ruimtebesparend en legt het minder bouwkundige belasting op uw pand door het gebruik van kleinere leidingen. Kortom, watermist is een zeer effectief blusmiddel voor bijvoorbeeld datacenters waar veel elektronische apparatuur staat en waar een ononderbroken werking van de servers een basisvoorwaarde is voor het beschermen van kritische data. Ook voor het beveiligen van kritische industriële turbines of generatoren is watermist een perfecte oplossing.

Samen bouwen aan uw bedrijfscontinuïteit
Watermist heeft als blusmiddel veel potentie. Hi-Safe is als ruim 90 jaar actief in deze wereld en geeft onafhankelijk advies over het juiste blussysteem. Daarnaast verzorgen wij ook service en onderhoud aan uw blussysteem waardoor u altijd een betrouwbaar systeem heeft. Naast watermist levert Hi-Safe ook blusgassystemen. Afhankelijk van uw situatie en eisen bieden wij altijd de juiste blusoplossing ter optimalisering en waarborging van uw bedrijfscontinuïteit.

Brochure ‘Watermist van Hi-Safe’

Met watermist blust u zonder de nadelen van water. Dankzij het lage waterverbruik is er nauwelijks water- en vervolgschade en dient er geen (vervuild) bluswater verwijderd te worden. Dit maakt watermist interessant voor datacenters, industrie en overige gebouwen.

Vraag de brochure aan.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws