Nieuws

Watergebruik datacenters in perspectief

Watergebruik datacenters in perspectief

Er is regelmatig veel te doen omtrent het watergebruik van datacenters, maar wat zijn de feiten? In dit artikel zet de Dutch Data Center Association uiteen hoe het watergebruik in en om datacenters eruit ziet en hoe dat zich verhoudt tot andere branches. 

Gebruik

Datacenters in Nederland zijn volgens jaarlijks onderzoek van het CBS tezamen goed voor maar 0,075% van het waterverbruik in Nederland, dit waterverbruik komt voornamelijk voort uit de koelprocessen van datacenters. Door IT processen te bundelen in grotere datacenters is de branche in staat om processen, zoals het koelen van de IT apparatuur, met optimale efficiëntie uit te voeren. Door IT te concentreren in professionele datacenters wordt ook water bespaard.

Het koelproces van datacenter verbruikt alleen water als de buitentemperatuur te hoog wordt, voor sommige datacenters is dit 20 graden, voor anderen 35 graden afhankelijk van de gebruikte systemen. In de praktijk betekent dit dat datacenters 80-90% van de tijd geen water verbruiken. Sommige datacenters gebruiken zelfs helemaal geen water bij het koelproces, dit betekent echter wel dat het stroomgebruik omhoog gaat. 

In perspectief

Het is belangrijk om te zien hoe het waterverbruik van de branche zich verhoudt tot het waterverbruik van andere branches. Vergeleken bij andere sectoren heeft de datacenter sector een zeer kleine impact op de Nederlandse drinkwatervoorziening in tegenstelling tot wat in enkele media soms wordt gesuggereerd.
Drinkwatervoorziening nooit in gevaar

In de praktijk zal de drinkwatervoorziening in Nederland door datacenters nooit in het geding komen door het waterverbruik van datacenters. Tijdens periodes van een feitelijk watertekort, zoals in de zomer van 2022, treedt namelijk de nationale verdringingsreeks in werking. In de verdringingsreeks is bepaald welke delen van de watervoorziening voor anderen gaan. Datacenters zijn hierbij in de vierde categorie geplaatst onder industrie. Dit betekent dat de watertoevoer naar datacenters beperkt zal worden voordat de drinkwatervoorziening in het geding komt. Lees hier het volledige bericht over de huidige stand van zaken droogteproblematiek van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.


Lees hier over alle cijfers en feiten omtrent het waterverbruik van datacenters.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws