Nieuws

 

Update bouwstop gemeente Amsterdam & Haarlemmermeer

Update bouwstop gemeente Amsterdam & Haarlemmermeer
Waar normaal de zomerperiode rustig verloopt, was het dit jaar anders. Het plots afgekondigde besluit van de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam om bouwvergunningen tijdelijk stop te zetten, kwam hard aan. Zowel nationale als internationale media pakten dit groot op en we waren zelfs te zien op het 8 uur journaal van NOS. Met goede reden, want de impact op de economie, duurzaamheid, werkgelegenheid en onze unieke positie als Digital Gateway to Europe is enorm. Maar het besef van die grote impact is er nog te weinig.


De digitalisering van onze samenleving is niet te stoppen. Sterker nog, het tempo van die digitalisering is uitzonderlijk hoog. Alles wat online gebeurt, staat in datacenters. De bouwstop van datacenters heeft dan ook verstrekkende economische schade tot gevolg. Juist nu we te maken hebben met de energietransitie en juist nu de overheid haar ambitie heeft uitgesproken om digitaal koploper te worden, is het voortzetten van een constructieve dialoog essentieel.


Dit is niet alleen een probleem voor de regio Amsterdam, maar ook voor heel Nederland en zelfs op internationaal niveau. Eén van de belangrijkste redenen die voor dit besluit werden aangevoerd is de ontoereikende stroomlevering, een ontwikkeling die we ook steeds meer zien op veel andere locaties. Daarnaast is de concentratie van IT in datacenters moeilijk te combineren met de Regionale Energiestrategieën (RES), ondanks dat het centraliseren van IT juist bijdraagt aan het beperken van de groei van de vraag naar elektriciteit. Het lijkt dan ook de omgekeerde wereld om een sector te remmen die voorop loopt op het gebied van energie-efficiëntie.


Uiteindelijk is dit besluit te herleiden tot een bekend en netelig dilemma. Iedereen wil groene stroom maar geen windmolens, iedereen wil internet, maar niemand wil datacenters. En toch zullen we groei mogelijk moeten maken. Het is in het belang van heel Nederland dat datacenters op duurzame wijze kunnen blijven groeien en dat we de problemen aanpakken in plaats van de symptomen. Hierin speelt kennisdeling een grote rol, want we merken nog steeds dat daar noodzaak toe is. We zijn in contact met diverse partijen op regionaal en landelijk niveau om hier verandering in te brengen. 

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws