Nieuws

Rick van Fucht: “Innovatieve mensen met een open houding en toekomstvisie is iets wat je in onze business veel zult tegenkomen!”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Rick van Fucht (40) is werkzaam bij NorthC Datacenters als Manager Connectivity. Binnen deze functie houdt Rick zich bezig met het gehele connectiviteitsproces, van business development rondom de 10 datacenters tot het continu versterken van het partnernetwerk van NorthC. 

Datacenter paspoort

Rick van Fucht

Kerntaken:

Wat is je rol en waar bestaan je werkzaamheden uit?

Als Manager Connectivity bij NorthC ben ik verantwoordelijk voor het gehele connectiviteitsproces en de daarmee gepaard gaande business development rondom onze tien datacenters. Daarbij hoort o.a. ook het opzetten van een (wholesale) partnernetwerk, welke cruciaal is voor het ontwikkelen van een datacenterecosysteem. Alsmede draag ik er zorg voor dat NorthC kan blijven voldoen aan de groeiende klantvraag naar hoogwaardige netwerkoplossingen. Dat kan zowel via partners als via eigen netwerk worden verzorgd.

De netwerkdrager van data is glasvezel en leveranciers hiervan worden ook wel ‘fiber carriers’ genoemd. Naast dat segment, zijn bijvoorbeeld ook netwerkoperators, internet exchanges, system integrators en Managed- en Cloud Service Providers cruciaal voor het ecosysteem van een datacenter. Het is mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er voldoende aanbod vanuit deze partnersegmenten is voor onze eindklanten. Een klant kan een zeer gevarieerde behoefte hebben, maar voor elke vraag is er een juiste partij te vinden in ons partnerlandschap.

Om een ecosysteem van partners op te kunnen zetten, is het belangrijk dat ik veel afweet van de verschillende (connectiviteits)diensten die deze partners via onze datacenters willen leveren. Ik wil de partners uiteraard kunnen bieden wat zij wensen. Tevens werk ik nauw samen met de salesafdeling om hen te adviseren over complexe uitdagingen op het gebied van connectivity. Tegenwoordig zijn colocatiediensten onlosmakelijk met connectiviteitsdiensten verbonden. Om deze diensten te verkopen is een goede naamsbekendheid uiteraard essentieel. Via mijn bestaande netwerk en het bezoeken van verschillende evenementen help ik NorthC als ‘brand’ in de Nederlandse markt te vestigen.

Wat vind je het leukste aan deze baan?

Ik vind heel veel dingen aan mijn baan leuk! Wat ik erg uniek vind, is dat mijn specialisme connectivity in de ICT-sector een bepaalde bewegingsruimte (vrijheid) creëert. Het is zeker geen 9 tot 5 baan, ik plan mijn eigen afspraken. Dat betekent dat ik soms in het weekend of ’s-avonds werk, maar ook dat ik op bepaalde tijden in de ochtend kan sporten. Wat ik ook erg belangrijk vind in een baan is verantwoordelijkheid. Doordat je veel vrijheid hebt, moeten collega’s wel op je kunnen bouwen. Dat brengt automatisch een hoop verantwoordelijkheid met zich mee waar je goed mee om moet gaan. Voor mij werkt dit positief op mijn intrinsieke motivatie, creativiteit, maar vooral om scherp te blijven. Ik werk dan wel voor een werkgever, maar voel me een entrepreneur.

Ik ben continu bezig met de toekomst en heb inmiddels een zeer groot relatienetwerk opgebouwd in mijn expertiseveld. Dat zijn vaak mensen die met nieuwe (ICT) diensten bezig zijn, maar vooral met een heldere toekomstplanning en zij hebben daardoor sneller een open houding om constructief samen te werken. Innovatieve mensen met een open houding en toekomstvisie is iets wat je in onze business veel zult tegenkomen!

Wat vind je het leukste aan dit bedrijf?

De diensten die NorthC levert via haar datacenters zijn cruciaal voor de digitale transformatie. Dit geldt zowel voor onze klanten als voor de economie als geheel. De diensten die een datacenter biedt hebben veel impact en zijn relevant. Er is sprake van een groeimarkt en een enorme ambitie, wat ontzettend veel kansen oplevert. Wat NorthC onderscheidt is een hoog gekwalificeerd en betrokken team van professionals, want het succes van techniek wordt bepaald door mensen. Vaak wordt bij ICT alleen gedacht aan systemen, maar de mens is een onmiskenbare schakel in dit geheel. Het is erg fijn om met zo’n team van professionals te werken, omdat ik hier zelf ook door blijf leren en kan blijven groeien naar de toekomst.

Wat is je ambitie binnen de sector?

Mezelf blijven ontwikkelen in deze sector. Er zijn zoveel leuke uitdagingen dat het moeilijk is om slechts één richting te kiezen. Ruim twee jaar geleden zat ik nog in de carrierbranche en werkte ik bij Relined Fiber Network (fiber carrier) en als voorzitter van de Fiber Carrier Association (FCA: branchevereniging). Nu werk ik alweer een paar jaar in de datacenterbranche en dat zal nog wel even zo blijven als het aan mij ligt. Ik heb het hier prima naar mijn zin en kan nog veel leren. NorthC is dit jaar als nieuwe naam in de markt gelanceerd (fusie van The Datacenter Group en NLDC). Met tien datacenters is NorthC het grootste regionale datacenterbedrijf in Nederland. Ik heb het gevoel dat er nog veel mooie ervaringen op ons staan te wachten.

Het grote voordeel dat wij in onze sector hebben, is dat er voldoende werkgelegenheid is. Met de opgebouwde kennis en ervaring is het niet moeilijk om na een paar jaar weer een volgende carrièrestap te maken. Ik zou de datacenterbranche in zijn algemeenheid aan iedereen aanraden! Je kan hier voldoende kennis en ervaring opbouwen. Ik vind dat ik de mooiste job van Nederland heb!

NorthC is een samenvoeging van de organisaties The Datacenter Group en NLDC. The Datacenter Group is ontstaan uit de hostingindustrie en NLDC uit de Telecomindustrie. Twee IT-bedrijven die de IT-markt en de behoefte van de klant snappen. Door de uitgebreide kennis en jarenlange ervaring te bundelen is NorthC nu het grootste regionale datacenterbedrijf in Nederland. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws