Nieuws

Richard ter Meer: “De combinatie van mechanisch werk, hardware en software maakt dit werk uniek!”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Richard ter Meer is projectmanager bij ABB en overziet binnen zijn functie grote installatie- en bouwprojecten voor datacenters. Als projectmanager heb je veel contact met de klant, bewaak je het budget en is goede coördinatie essentieel!

Datacenter paspoort

Richard ter Meer

Kerntaken:

Bij ABB heb jij te maken met veel verschillende projecten. Waar zou jij een datacenter mee vergelijken?

Binnen ABB zijn we inderdaad werkzaam in diverse sectoren, waaronder infrastructuur, industrie en datacenters. In feite kan een datacenter vergeleken worden met ieder andere fabriek. Bijvoorbeeld met een raffinaderij. Er gaat olie in, er volgt een proces waarbij stroom en temperatuurwisseling nodig is en de benzine is het eindproduct. Bij een datacenter is het niet veel anders, alleen zijn zowel de input als de output een combinatie van eentjes en nulletjes. Het proces dat nodig is om deze data razendsnel te verwerken heeft stroom en koeling nodig.

Hoe zou jij je baan uitleggen aan iemand zonder technische achtergrond?

Dan zou ik uitleggen dat ik werk als regelaar. Ik regel dat de juiste spullen en mensen op de juiste tijd aanwezig zijn op locatie. Als alles goed verloopt hebben we een tevreden klant maar soms verloopt het ook minder soepel. In dat geval is het mijn taak om zo snel mogelijk het probleem op te lossen.

Welke interesses hebben jou in de richting van deze functie en sector gebracht?

Het regelen van dingen heb ik altijd al leuk gevonden! Ik weet van alles een klein beetje en als je dat combineert met goed kunnen coördineren dan is projectmanager de ideale job. Je bent de spil van het project en bent betrokken bij zowel de techniek, commercie, communicatie en de uitvoering van projecten. Projecten van onze afdeling binnen ABB zijn allesomvattend. Bij nieuwe installaties beginnen we met het binnenbrengen en samenbouwen. Hier werken we met transport en hijskranen en koppelen we onze installaties op locatie mechanisch aan elkaar. Vervolgens zorgen we ervoor dat de installaties elektrisch goed functioneren, dit betekent het zorgvuldig koppelen en aansluiten van de hardware. Tot slot verzorgen we de koppeling van data- en beveiligingssystemen en de implementatie van datasystemen richting het systeem van de klant, dit gebeurt met software. De alomvattendheid in de combinatie van mechanisch werk, hardware en software maakt mij blij en trots om bij ABB te werken.

Aan welke taken en activiteiten besteed je de meeste tijd?

De meeste tijd besteed ik aan het coördineren van raakvlakken tussen de klant, ABB en overige betrokken partijen. Ook zorg ik dat intern alle disciplines goed hun werk kunnen doen. Iedereen die aan een project meewerkt is gespecialiseerd in een specifiek deel. Ik zorg ervoor dat het totaalplaatje bewaakt en geborgd wordt. Ik check bijvoorbeeld of de juiste installaties worden ontworpen volgens de specificaties van de klant en of de installaties op een veilige vakkundige manier worden samengebouwd, opgeleverd en overgedragen. 

Welke werkzaamheden of projecten geven je de meeste voldoening?

Ik haal veel voldoening uit een project waarbij we bijvoorbeeld een redundant voedingsdistributiesysteem moeten aanleggen. Dit soort projecten zijn veel complexer dan bijvoorbeeld nieuwbouw en vragen om nauw contact met de klant. Dit geeft veel inzicht in het proces van de klant en is erg leuk om bij betrokken bij te zijn! Wanneer we het systeem testen en de voeding van de transformator afschakelen en onze systemen schakelen zonder problemen over op de noodvoeding dan word ik daar echt blij van! En de klant natuurlijk ook, want ongeplande downtime is not done bij datacenters. 

Wat heeft technisch gezien de grootste indruk gemaakt toen je in deze sector aan de slag ging?

In vergelijking met andere sectoren is de mate van detail waarover de technische installaties beschikken inzake redundantie en beschikbaarheid echt indrukwekkend. Hoewel bij meerdere sectoren de beschikbaarheid van stroom van cruciaal belang is, wordt dit in de datacenter sector nog een stap verder getrokken. Zoals ik al zei is de stroomvoorziening in deze gebouwen de nummer 1 prioriteit! De nauwkeurigheid en oog voor detail die hierbij komt kijken maakt het werk in deze sector ook zo leuk en interessant!

ABB is een technologieleider die de digitale transformatie van industrieën aanstuurt. Voortbouwend op een traditie van meer dan 130 jaar innovatie vervult ABB vandaag de dag een leidende rol voor digitale industrieën met vier klantgerichte wereldwijde businesses: Electrification, Industrial Automation, Motion en Robotics & Discrete Automation. De leidende rol op digitaal terrein is gefundeerd op het gemeenschappelijke digitale ABB Ability™ platform. De Power Grids-activiteiten van ABB zullen in 2020 worden afgestoten aan Hitachi. ABB heeft vestigingen in meer dan 100 landen. In totaal werken er ongeveer 147.000 mensen. Bekijk openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws