Nieuws

Restwarmte & Innovatie Rapport laat positieve beweging zien in het gebruik van datacenter restwarmte

Restwarmte & Innovatie Rapport laat positieve beweging zien in het gebruik van datacenter restwarmte

Ter opvolging van het Datacenter Restwarmte & Innovatie congres brengt de Dutch Data Center Association (DDA) vandaag haar Restwarmte & Innovatie Rapport 2019 uit. De publicatie geeft een update over de vele projecten rondom restwarmte hergebruik en innovaties. Het rapport laat zien dat er veel is gebeurd het afgelopen jaar en dat er nog veel in de pijplijn zit. Projecten waarbij de restwarmte wordt ingezet als warmtebron voor woningen en bedrijfspanden worden steeds vaker gerealiseerd. Ook de overheid erkent in toenemende mate het belang van datacenter restwarmte om deze beschikbare groene energie in te zetten voor de klimaatdoelen.

Zeer onlangs, op 20 november, is er een motie in de Tweede Kamer aangenomen, o.a. geïnitieerd door de DDA, om binnen de classificering industriële restwarmte meer gebruik te maken van restwarmte uit CO2 vrije warmtebronnen zoals datacenter restwarmte. Dit is een zeer positief geluid vanuit de politiek. Ook hebben de partijen Caransa Groep, Firan, Waternet, Equinix en de DDA twee weken geleden een intentieverklaring getekend om een haalbaarheidsonderzoek te starten naar een warmtenet in het ontwikkelingsgebied Amstel III. Uit het onderzoek zal blijken of de restwarmte van datacenter Equinix uiteindelijk honderden woningen gaat verwarmen.

 

Veelbelovende projecten

Op 10 oktober vond het Datacenter Restwarmte & Innovatie Congres plaats waar we hoorden over de projecten van onder andere buurtcoöperatie MeerEnergie over een warmtenet in de Amsterdamse wijk Middenmeer-Noord. Datacenter NLDC presenteerde tijdens het congres de opening van Energy Hub Aalsmeer, een initiatief waarbij de restwarmte van datacenter NLDC een basisschool, een zwembad en een tuincentrum verwarmt.

 

Publicatie brengt projecten en innovaties in kaart

Om alle lopende projecten in kaart te brengen, publiceert de DDA jaarlijks het Datacenter Restwarmte & Innovatie Rapport. Lees alles over de nieuwe en lopende projecten en de nieuwste innovaties op het gebied van energie efficiëntie en het gebruik van datacenter restwarmte. Het rapport laat zien dat datacenters geen eindstation zijn maar een tussenstation met bovendien een beperkt energieverlies. Er wordt hierbij gekeken naar drie fases. Namelijk de aanvoer van energie, de energie efficiëntie binnen het datacenter en de uitkoppeling van de restwarmte.

Erik Barentsen Senior beleidsmaker Energie & Duurzaamheid: “Datacenters zijn het fundament van de digitale economie. We gebruiken het internet voor het verbeteren van bedrijfsprocessen, zorg, onderwijs, mobiliteit en entertainment. Steeds vaker plaatsen bedrijven hun IT in datacenters vanwege de geboden veiligheid, continuïteit en energie efficiëntie. Datacenters streven naar het gebruik van 100% groene stroom, circulariteit en efficiënt gebruik van de resources binnen het datacenter en de optimale inzet van hun restwarmte in warmtenetten.” De DDA blijft continu actief in diverse projecten in heel Nederland om datacenters te koppelen aan warmte afnemers, want een circulaire samenleving bereik je samen.

De publicatie is vanaf vandaag hier te downloaden.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws