Nieuws

Raoul: “Toen ik aan mijn opleiding begon, leerde ik al snel dat de datacenterbranche veel betekent voor de digitale toekomst”

Raoul Pestana Ferreira (26) schitterde al eerder in een RTL4-item over zijn omscholingstraject tot Data Center Professional, een initiatief van brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) en Eduvelopment. Een flinke omslag, want een jaar geleden bestuurde Raoul nog een BvS 10 bij Defensie. Nu, ruim 3 maanden later, heeft hij een diploma én een baan in de datacenterbranche bij­ Interxion, a Digital Realty Company. Hij heeft enorm veel zin in de toekomst en hoop dat ook anderen het pad naar de datacenterbranche zullen bewandelen. In een interview vertelt Raoul over zijn ervaringen.

Voor degenen die jou nog niet kennen, zou jij iets over jezelf willen vertellen?

Mijn naam is Raoul Pestana Ferreira, ik ben 26 jaar oud en woon samen met mijn vriendin, en sinds kort ook een dochter, in Leidschendam. Ik heb een achtergrond in elektrotechniek en was tot een jaar geleden werkzaam bij Defensie. Ik was daar chauffeur van pantservoertuigen die o.a. werden ingezet in missiegebieden. Na 7 jaar in dienst was ik toe aan de volgende stap, alleen had ik geen idee wat ik wilde gaan doen! Vanaf toen ben ik mij gaan oriënteren.

Wat maakte dat je besloot de opleiding tot Data Center Professional te volgen?

Voordat ik over de opleiding van Data Center College hoorde, wist ik eigenlijk niet precies wat een datacenter was. Mijn begeleider bij Defensie vertelde over een introductiedag bij de Dutch Data Center Association en daar ben ik zonder verwachtingen maar met een open blik heengegaan. Al snel leerde ik dat de datacenterbranche enorm snel groeit en veel betekent voor de digitale toekomst. Later die dag heb ik leuke gesprekken gehad met werkgevers waardoor ik enthousiast naar huis ging. Dat ik nu diploma en vaste baan zou hebben, had ik toen zeker niet verwacht

In oktober begon je opleiding, hoe heb je dat ervaren?

“De afgelopen maanden zijn razendsnel voorbij gegaan. Er komt opeens enorm veel informatie op je af. Omdat de datacenterbranche een internationale is, was de lesstof Engelstalig. Dat was pittig, maar je rolt er langzaam in. De eerste twee maanden studeer je online en met name vanuit huis. Ik vond het fijn dat ik de lesstof in mijn eigen tempo vanuit huis kon leren en mijn eigen tijd kon indelen. Hierdoor voel je geen druk van buitenaf, ook al heb je wel te maken met deadlines voor je opdrachten. Wat echt heeft geholpen als aanvulling op de lesstof, waren de webinars van Schneider Electric en Panduit. Hierdoor kreeg je de lesstof vanuit verschillende kanten te horen en ook kon ik vragen stellen.

Na twee weken begon je eerste stagedag, hoe was dat?

Ik herinner mij nog dat ik de eerste keer in een datacenter toch wel heel bijzonder vond, ook al had ik al veel lesstof doorgenomen. De eerste stagedag stond in het teken van regels doorlezen en het zetten van de handtekening. Daarnaast kreeg ik een rondleiding. Het was voor mij echt even wennen dat je telkens je pas moet laten zien, overweldigend zelfs. Ik heb weleens gedacht ‘waar ben ik aan begonnen?’ Ik vond het enorm spannend.

Net zo spannend als bij Defensie?

Het is anders dan bij Defensie. De spanning ligt op een ander vlak. Het werken in datacenters is spannend omdat jouw handelen een enorme invloed kan hebben. Stel dat ik een fout zou maken en een verkeerde kabel zou trekken, kan er elders in het land een belangrijke verbinding wegvallen. Dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben. Gelukkig is dat door de goede begeleiding vanuit Interxion tot op heden niet gebeurd!

Wat doe je precies op een werkdag, wat is jouw rol?

Breed gezegd ondersteun ik de klant met IT-diensten vanuit de Techniek-kant. Wij huisvesten de IT-apparatuur van onze klanten, zodat zij daar zelf geen zorgen over hebben. Wanneer er een nieuwe klant is bijvoorbeeld, installeer ik de servers en zorg ik ervoor dat alles netjes gepatcht en gelabeld wordt. Soms moet er iets worden vervangen, dan haal ik de apparatuur uit de server en plaats ik nieuwe hardware terug. Service staat voorop, wij zijn echt de “handjes op afstand”.

Naast de IT-apparatuur van klanten werk ik ook veel met randapparatuur. Al die servers hebben natuurlijk stroom nodig en moeten continu gekoeld worden, dus het is belangrijk dat de stroomvoorziening en koeling altijd uitstekend werken. Dit wordt allemaal gemonitord via systemen, die moet je dus goed in de gaten houden. Het is echt een mix tussen IT en techniek.

Wat vond je uitdagend?

Het werk in een datacenter is praktisch, dus online leren is in het begin wel even wennen. Gelukkig kreeg ik goede begeleiding vanuit Data Center College, met wekelijkse coaching sessies en een “technische vraagbaak”. Naast de leermodules, praktijkopdrachten en examens moest ik ook regelmatig een reflectieverslag schrijven. Dat vond ik om de een of andere redenlastig, om jezelf te evalueren en dit op papier te zetten. Wel leer je op die manier veel over jezelf!

Inmiddels ben je geslaagd en heb je een baan aangeboden gekregen, gefeliciteerd!

Bedankt! Als je mij een jaar geleden had verteld dat ik hier nu zou staan, had ik je waarschijnlijk niet geloofd. Ik heb enorm veel geleerd en heb mij vanaf het begin welkom gevoeld bij Interxion. Ik voelde mij al snel deel van het team en ze investeren veel in je leerproces. Het zit ‘m vaak in de kleine dingen. Voordat ik startte kreeg ik al een welkomstcadeau en ook met Sinterklaas en kerst kreeg ik net als de andere medewerkers een pakketje. Ik werd niet als stagiair behandeld maar maakte meteen deel uit van het team. Dat vond ik positief en motiverend.

Wat is jouw ambitie voor de toekomst?

Eerlijk gezegd weet ik dat nog niet precies. De opleiding is breed ingericht en dat vind ik juist fijn, want dan heb je de tijd om te kijken waar je heen wil. Wat ik wel weet is dat ik hier graag in door wil. Dat is het mooie aan de opleiding. Met relatief weinig ervaring creëer je een basis om jezelf verder te ontwikkelen bij de werkgever. Ik ben eind 2020 vader geworden, dus ik vind het belangrijk een baan te hebben met toekomst. Datacenters worden alleen maar belangrijker in de toekomst, dus dat zit wel goed!

Aan wie zou je de opleiding aanraden?

Ik zou Data Center College aanraden aan iedereen die graag met techniek bezig is en stap wil maken naar een groeiende branche met toekomst. Je leert te werken met de nieuwste apparatuur en die vernieuwt constant, want alles moet steeds efficiënter werken. Je hoeft geen studiebol te zijn, maar je moet wel echt motivatie hebben als je dit wilt doen. Je loopt er niet zo doorheen en het is ook zeker niet zo dat je na je opleiding klaar bent. In de datacenterbranche blijf je altijd leren.

Ambieer jij ook een baan in de datacenterbranche? Of ben je een werkgever op zoek naar personeel? Bekijk de mogelijkheden op www.datacentercollege.com.

 

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws