Nieuws

Provider Venlo: enorme ‘coronadrukte’ op de digitale snelweg, maar geen infarct

Provider Venlo: enorme ‘coronadrukte’ op de digitale snelweg, maar geen infarct

Bron: De Limburger

In tijden van corona brengen massaal thuiswerken, netflixen en gamen enorm veel internetverkeer met zich mee. Directeur Sjoerd Derkx van de grote Venlose provider Systemec vreest echter niet dat het web plat gaat.

De corona-uitbraak heeft een bijna serene rust over het Nederlandse verkeer doen neerdalen, maar daarentegen megadrukte op onze digitale snelwegen gebracht.

Sjoerd Derkx: „Gewoonlijk zien we weekenddrukte in het internetverkeer, door het online gamen en de videostreamingdiensten, de grootste datavreters. Maar nu komt alles op de werkdagen samen: pap en mam werken thuis op internet, terwijl de kinderen intussen computerspelletjes spelen en Netflix kijken.” Uiteraard mag het web dan never nooit haperen: „Iedereen vindt het vanzelfsprekend dat we internet uit de muur trekken, als water uit de kraan.”

Topdrukte
De directeur van Systemec kan het weten. De digitale dienstverlener met veel klanten in Limburg runt geavanceerde datacentra in Venlo en Nettetal, biedt zijn eigen cloud aan zakelijke gebruikers voor dataopslag aan, regelt supersnelle internetverbindingen en beveiligt de hele IT-infrastructuur van klanten.

De helpdesk van het bedrijf heeft afgelopen dagen door de coronacrisis topdrukte beleefd, twee keer drukker dan normaal. „Bedrijven en instellingen gingen eensklaps thuiswerken. Onze helpdesk is dag en nacht in touw geweest om werkplekken thuis in te regelen of bij opstartproblemen te helpen.”

De provider verhoogde verder zijn bandbreedte, waardoor bijvoorbeeld videovergaderingen zonder piepen en kraken verlopen. Daarnaast registreerde Systemec een forse toename van internettelefonie met 50 tot 70 procent en werd ook deze capaciteit uitgebreid. Om het internetverkeer te ontlasten, opende de provider een chatfunctie in de werkomgeving van de klanten: „Normaal heeft iedereen contact met elkaar op de werkvloer, bij de koffieautomaat of op de gang. Nu wordt er volop via internet met elkaar gebeld, zeker bij onze klanten in de zorgsector.” Ook werd het 15 procent drukker in de ‘cloud’ van Systemec, door thuiswerkende stafmedewerkers en administratief personeel.

De explosieve toename van het internetverkeer is de EU niet ontgaan. De Europese Commissie in Brussel vroeg donderdag Netflix komende dertig dagen de kwaliteit van beelden te verlagen om overbelasting van het web tijdens de coronacrisis te voorkomen. Netflix gaf gehoor aan de oproep, een dag later gevolgd door YouTube.

Zorgsector
Toch hoeven we niet te vrezen voor een verkeersinfarct op de digitale snelweg, meent Derkx. „De Nederlandse providers kunnen met hun capaciteit de grote vraag aan.” Wel treffen de cloud-providers – die in de Randstad gebruikmaken van stroom slurpende datacentra – voorzorgsmaatregelen om bijvoorbeeld overbelasting van de elektriciteitsvoorziening te voorkomen. Om de risico’s te spreiden, schuiven ze hun cloud voor een deel door naar Oost- en Zuid-Nederland en hebben hiertoe ook bij Derkx aangeklopt. „Dataverkeer moet bij problemen gewoon door kunnen gaan, zeker voor vitale dataprocessen in bijvoorbeeld de zorgsector.”

Derkx maakt zich nog de meeste zorgen over de computerbeveiliging bij het thuiswerken. Hoe voorkom je dat het internetkwaad thuis toeslaat? Ransomware, computerinbraken en andere ‘digi-narigheid’. „De beveiliging van de thuisnetwerken is niet op het niveau van bedrijven. Wees er dus bedacht op. Als een hacker kwaad wil, zou hij nu in actie kunnen komen.”

__________________________________________

‘Datasector wil hoger op de lijst van vitale sectoren’

De datasector wil aangemerkt worden als ‘vitale sector’ in de hoogste categorie op de lijst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat heeft directeur Stijn Grove van Dutch Data Center Association (DDA) aangegeven in een interview met Het Financieele Dagblad (FD). „Als het internet niet meer werkt, ligt het hele land plat”, benadrukte hij tegenover de krant.

Volgens de branchevoorman zijn datacentra, netwerkbedrijven en cloud providers momenteel onmisbaar, nu veel mensen vanuit huis werken. „We zien steeds meer druk komen op de systemen. Bedrijven en organisaties schreeuwen allemaal om meer bandbreedte.”

Toch behoort de datasector nu niet tot de bedrijven die de hoogste landelijke uitzonderingspositie hebben in tijden van een crisis. „We hebben in Italië en Azië gezien dat technisch personeel een regio niet meer in kan als die wordt afgesloten vanwege besmettingsgevaar. Juist in zo’n situatie hebben systemen onderhoud en upgrades nodig. We moeten dit soort zaken nu goed regelen, anders kan het chaotisch worden”, aldus Grove in het FD.

In het overzicht van vitale sectoren en processen staan energie, (drink)water en nucleaire zaken nu in de hoogste categorie (A). Internet en datadiensten vallen in groep B, samen met bijvoorbeeld de inzet van de politie, het betalingsverkeer en de communicatie met en tussen hulpdiensten via het nummer 112. (ANP)

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws