Nieuws

Paroc Panel System optimaliseert zijn sandwichpanelen voor het klimaat

Paroc Panel System optimaliseert zijn sandwichpanelen voor het klimaat

Paroc Panel System kan nu wandpanelen aanbieden met een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk, dankzij het gebruik van gerecyclede staalgrondstoffen en hernieuwbare energie bij de productie van zowel steenwol- als staalpanelen. De klimaatprestaties van de producten zijn geverifieerd in een Environmental Product Declaration (EPD).

De sandwichpanelen van Paroc Panel System voor binnen- en buitenwanden worden gebruikt in magazijnen en logistieke panden, sporthallen en industriële gebouwen. Nu zijn de panelen ook verkrijgbaar in gerecycled staal dat geproduceerd is met hernieuwbare energie, wat de uitstoot van koolstofdioxide aanzienlijk vermindert zonder andere producteigenschappen aan te tasten. Voor het AST LEC* paneeltype met een dikte van 200 mm en een U-waarde van 0,18 is de besparing maar liefst 42 procent ten opzichte van traditionele wandpanelen, berekend in kg CO2e/m2 voor module A1-A3. Deze waarden zijn geverifieerd in een door een derde partij beoordeeld EPD dat is geregistreerd bij EPD-Noorwegen.

“Op dit moment lijken we de enige fabrikant te zijn die wandpanelen met zo’n lage CO2-voetafdruk kan aanbieden en dit kan ondersteunen met EPD’s. Dit maakt deel uit van ons duurzaamheidsprogramma. Dit is onderdeel van ons duurzaamheidsprogramma, Planet Passionate, gericht op het verminderen van de klimaatimpact van de gebouwde omgeving, het vergroten van circulariteit en het beschermen van de natuur. We werken er voortdurend aan om onze productieprocessen en producten duurzamer te maken, met als doel om in 2030 koolstofuitstoot netto nul te hebben”, zegt Eric Henningsson, Technical Director bij Paroc Panel System.

Renewable Energy

Paroc Panel System is gecertificeerd volgens BES 6001, wat betekent dat de gebruikte materialen op een verantwoorde manier zijn ingekocht. De wandpanelen worden geproduceerd in de fabriek van het bedrijf net ten zuiden van Turku in Finland, die wordt gevoed door hernieuwbare energie van een lokale elektriciteitsleverancier samen met de zonnepanelen van het bedrijf zelf. De overtollige warmte van de productie wordt opgeslagen door middel van aardwarmte en gebruikt om het pand tijdens de wintermaanden te verwarmen. De steenwol die in de panelen wordt gebruikt, wordt door een leverancier op hetzelfde fabrieksterrein geproduceerd met behulp van elektrische smelting en hernieuwbare energie, waardoor transport en kooldioxide-emissies tot een minimum worden beperkt.

BIM-modellen met CO2-calculator

Om het architecten en adviseurs gemakkelijk te maken, heeft Paroc Panel System BIM-modellen met een CO2-calculator ontwikkeld voor alle wandpanelen op de website. Daarnaast wordt recycling van afvalmateriaal van de bouwplaats aangeboden via een partnerschap met Stena Recycling.

“We willen onze klanten helpen hun milieu- en klimaatdoelstellingen te halen. Dit wordt nog belangrijker wanneer er drempelwaarden voor de klimaatimpact van gebouwen worden ingevoerd, wat al in 2025 zou kunnen gebeuren. We zien ook dat de economische stimulansen toenemen naarmate de klimaatprestaties van gebouwen steeds belangrijker worden bij de financiering en de waardering van onroerend goed,” zegt Eric Henningsson.

Bekijk de partnerpagina van Paroc Panel System voor meer informatie.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws