Nieuws

Novoferm en Cosmico blikken terug op datacenterproject CyrusOne

Novoferm en Cosmico blikken terug op datacenterproject CyrusOne

Aannemer Cosimco bouwde onlangs een nieuw ultramodern datacentercampus voor de Amerikaanse datacenterexploitant CyrusOne. Novoferm was verantwoordelijk voor het plaatsen van de bijna 150 stalen loopdeuren. Lees hier hoe Cosimco en Novoferm dit grootschalige project hebben ervaren.

“Een mooie uitdaging tijdens dit project was dat we de zware en grote stalen loopdeuren eigenlijk een meter boven de grond moesten plaatsen”

In Halfweg, tussen Haarlem en Amsterdam, bouwde algemene aannemer Cosimco een nieuw ultramodern datacentercampus voor de Amerikaanse datacenterexploitant CyrusOne. Over drie bouwlagen zijn in totaal zes datacenters verspreid die te huur worden aangeboden. Novoferm was verantwoordelijk voor het plaatsen van de bijna 150 stalen loopdeuren in dit unieke project. Cosimco maakte dankbaar gebruik van de ervaring die Novoferm heeft met datacenters en stalen loopdeuren. Jeroen van Doorslaer van Cosimco en Richard Veldhuis van Novoferm gaan in gesprek over de samenwerking.

“De inkoper van ons bouwteam nam contact op met Novoferm België en werd doorverwezen naar Novoferm Nederland”, steekt Jeroen van wal. Hij is projectleider bij Cosimco, onderdeel van de Willemen-groep, de grootste familiale bouwgroep van België. “Novoferm kwam met een goede en zeer gedetailleerde offerte voor de stalen loopdeuren en het eerste contact was goed, waardoor de keuze op hen is gevallen.” Richard is productmanager stalen loopdeuren en kozijnen Nederland voor Novoferm en vult aan: “Omdat het project in Nederland plaatsvond en wij hier vergaand gespecialiseerd zijn in stalen loopdeuren, kwam het project bij ons terecht.”

Inzet speciale montagekraan
Jeroen legt uit dat Cosimco gespecialiseerd is in het bouwen van logistieke gebouwen. “In de basis verschilt een datacenter niet enorm veel van een logistiek gebouw. De specificaties die het tot een datacenter maken, komen met name in de afbouwfase aan de orde. Toch zijn er wel degelijk zaken waar je rekening mee moet houden tijdens zo’n project, ook met de deuren.”

Richard beaamt dit: “Dat klopt. De deuren in dit datacenter zijn zeer groot en enorm zwaar omdat ze brand- en inbraakveilig zijn en veel glas bevatten. Op het moment dat we de deuren plaatsten, lag bovendien alleen de betonvloer er in. Daar kwam later een soort zwevende vloer op, waaronder alle kabels worden verwerkt. Een mooie uitdaging tijdens dit project was dat we de zware en grote stalen loopdeuren eigenlijk een meter boven de grond moesten plaatsen. Dit omdat de uiteindelijke vloer er nog niet in zat. Daar moet je op anticiperen. Dat hebben we gedaan door speciale montagekranen te gebruiken.”

Van specificaties naar de juiste loopdeuren
Jeroen is blij met de ondersteuning die hij vanuit Novoferm kreeg tijdens het project. “Allereerst hebben ze er natuurlijk, samen met ons, voor gezorgd dat wij tot een eindproduct komen, zonder geschikte deuren kunnen wij simpelweg geen datacenter opleveren. De deuren zijn zeer groot, soms tweevleugelig en voorzien van paniekglas. De spoeling van fabrikanten die dit kunnen leveren is dun. Novoferm heeft ons ook ondersteund met betrekking tot de Nederlandse wetgeving, de toegankelijkheid en het inwilligen van de eisen van de klant.”

Richard gaat daarop verder: “De deuren spelen een cruciale rol in het gebruik en de toegankelijkheid van het pand. Aan de ene kant zorgen ze ervoor dat gebruikers makkelijk op de juiste plek kunnen komen, aan de andere kant zijn ze er voor de veiligheid. Daar moet je goed over nadenken. Bovendien heb je in dit project te maken met een Amerikaanse opdrachtgever. Zij hadden specifieke wensen en specificaties die we hebben vertaald naar een pand dat in Nederland staat. Mijn collega Luc Oude Booijink is hier diep ingedoken en heeft Cosimco veel uitgelegd over de functionaliteit van verschillende sloten.” Jeroen: “In Amerika werken ze met andere producten. Het gaat er uiteindelijk om dat je achterhaalt welke functionaliteiten een deur heeft en dat dit past bij de wens van de klant. Waar gebruik je een gewone kruk? Waar een paniekslot? Waar magneetcontacten? Hier heeft Novoferm ons goed bij geholpen.”

Deuren vroeg in traject
De ervaring leert dat het bij datacenters belangrijk is om de specificaties van de verschillende deuren snel te weten. Richard vertelt waarom: “De bouw van een datacenter gaat relatief snel. Zo snel dat je op korte termijn al de specificaties moet weten, omdat de deuren vroeger in het traject in bestelling moeten. Bovendien moet de aannemer wanden maken waar daarna weer uitsparingen in komen.” Jeroen: “Dat is allemaal afhankelijk van de grootte van de deuren, of er een slot inkomt, enzovoorts. Dat is weer afhankelijk van de klant, dus het was zaak deze wensen zo snel mogelijk concreet te krijgen en in te willigen.”

Prettige samenwerking, meer ervaring
De klant blijkt zeer tevreden over het eindproduct en dat maakt Jeroen een blij mens. “Wij zijn erg tevreden en de klant is dat ook. Ik denk dat we gezamenlijk een heel mooi product hebben afgeleverd. Dat lukt alleen bij een goede samenwerking tussen aannemer en fabrikant. Het is goed om te weten dat Novoferm een dergelijk groot stalen loopdeurenproject aankan, ook met het oog op de toekomst.” Richard: “Ik kijk ook terug op een prettige en open samenwerking. Als er onverhoopt iets niet helemaal goed ging, was er ruimte voor een open gesprek en kregen we ook de mogelijkheid om het op te lossen. Het was een groot en technisch project waardoor onze ervaring met datacenters nog verder is toegenomen.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws