Nieuws

NorthC Datacenters scoort met groene waterstof

NorthC Datacenters scoort met groene waterstof

Bron: Computable

Het regionale datacenterbedrijf NorthC Datacenters zet een belangrijke nieuwe stap op weg naar verdere verduurzaming. Als eerste datacenter in Europa worden in de vestiging van het bedrijf in Groningen brandstofcellen op basis van groene waterstof (H2) geplaatst. Daarmee kan een aanzienlijke besparing worden gerealiseerd in de uitstoot van CO2. NorthC onderzoekt of deze waterstoftechnologie ook toegepast kan worden in andere datacenters van het bedrijf. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om NorthC Datacenters te nomineren in de categorie Sustainable Tech.

Met de waterstofcellenmodule van 500 KW in het nieuwe NorthC datacenter in Groningen wordt op jaarbasis tienduizenden liters diesel bespaard. Deze hoeveelheid diesel zou bij verbranding ruim 78.000 kilo (78 ton) CO2 opleveren. Dat is het equivalent van 24 auto’s die een jaar lang het gemiddelde aantal kilometers voor Nederlanders (32 km per dag) rijden, of 20.000 smartphones die een jaar lang iedere dag worden opgeladen. Bij verbranding van groene waterstof komt alleen water (H2O) vrij. Op basis van de behoefte kunnen extra waterstofmodules modulair worden toegevoegd.

De waterstofcellen die in het datacenter in Groningen worden geïnstalleerd, zijn duurder dan traditionele dieselgeneratoren. Maar met de snel oplopende brandstofprijzen en de verdere ontwikkeling en groei van de waterstofsector – met name in de regio Groningen – is de verwachting dat de kosten snel zullen dalen. Daarnaast hebben de waterstofcellen een zeer lange levensduur van twintig jaar of meer. Voor bestaande dieselgeneratoren onderzoekt NorthC of het mogelijk en rendabel is om deze geschikt te maken voor waterstof. Dat is weliswaar minder efficiënt dan waterstofcellen die H2 rechtstreeks omzetten in elektrische energie, maar levert wel een significante reductie van meer dan 80 procent% van de uitstoot op en draagt daarmee verder bij aan de duurzaamheid.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws