Nieuws

Input gezocht! Restwarmte hergebruik voor datacenters in het Noordzee Kanaal Gebied (NZKG)

Input gezocht! Restwarmte hergebruik voor datacenters in het Noordzee Kanaal Gebied (NZKG)

Op 19 maart zou er een Masterclass plaatsvinden over de industriecluster NZKG (Noordzee Kanaal Gebied), maar door de ontwikkelingen rondom het coronavirus is dit helaas afgelast. De Masterclass was bedoeld om bedrijven te informeren over onder meer de CO2 heffing, verschillende subsidieregelingen en meer algemene vragen over het Klimaatakkoord. Om u toch van deze belangrijke informatie te voorzien, vindt u bijgevoegd de presentaties die gegeven zouden worden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Wij attenderen u graag extra op de volgende deadlines:

  • De vooraanvragen voor de MOOI regeling kunnen t/m 20 april 17:00 uur ingediend worden.
  • Aanvragen voor de investeringssubsidie VEKI kunnen tot 30 juni 17:00 ingediend worden.
  • Zie voor overige deadlines en voorwaarden de bijgevoegde presentaties.

Als u naar aanleiding van de bijgevoegde presentaties vragen heeft of meer informatie wenst, dan kunt u terecht bij de aangewezen contactpersoon van RVO: Meike Kerkhoffs, meike.kerkhoffs@rvo.nl

Ook willen we u graag informeren over de plannen vanuit de industrie met betrekking tot het verminderen van de CO2. Tijdens de totstandkoming van het Klimaatakkoord hebben meer dan 100 organisaties met elkaar verkend wat er nodig is om gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met tenminste 49% te verminderen in 2030 ten opzichte van 1990. Dit geldt ook voor enkele bedrijven in het NZKG. Deze besprekingen tussen Rijk, andere overheden, maatschappelijke organisaties, vakbonden en het bedrijfsleven, vonden plaats aan vijf sectortafels: gebouwde omgeving, industrie, landbouw en landgebruik, mobiliteit en elektriciteit. Per sector waren er ook subtafels zoals voor het NZKG.

Graag ontvangen we een update van de projecten die destijds door het NZKG cluster zijn aangedragen om de beoogde CO2 reductie te bereiken. Daarnaast ontvangen we tevens graag nieuwe projecten met als doel om met het Rijk te onderhandelen over de projecten die steun van de overheid nodig hebben.

Dit moet vervat worden in een update van het Regioplan dat eind april 2020 gereed moet zijn. De update van het Regioplan is een initiatief van het samenwerkingsverband waarin alle vijf industrieclusters in Nederland vertegenwoordigd zijn, het Koplopersoverleg. Dit overleg is ingesteld om uitvoering te geven aan het Klimaatakkoord en wordt voorgezeten door de belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruikers in Nederland, het VEMW. Door een gezamenlijk Regioplan Industriecluster NZKG kunnen met overheidssteun projecten worden gerealiseerd, zowel door financiële steun als door wijziging van belemmerende wetgeving. Ook voorkomt het dat er onredelijke eisen vanuit de overheid worden gesteld. Het is een kans voor de industrie om te laten zien welke inspanningen er worden geleverd.

In overleg met de andere vier industrieclusters in Nederland, die elk een eigen Regioplan schrijven, is de concept projectenformat opgesteld voor het aanleveren van geanonimiseerde en geconsolideerde input. Het eerste uitgangspunt is het in kaart brengen van het reductie potentieel. Het tweede uitgangspunt is het boven tafel krijgen van de belangrijkste randvoorwaarden (bijvoorbeeld aanwezige energie-infrastructuur) om grootschalige CO2-emissie reductie mogelijk te kunnen maken.

Uw input is nodig om te zorgen voor een inhoudelijk sterk verhaal dat concreet en realistisch is, maar tegelijkertijd de ambitie van de industrie laat zien. Hieronder kunt u het formulier downloaden waarin de benodigde informatie kan worden ingevuld. Hierbij ligt de focus op projecten die sinds 2017 zijn gerealiseerd (referentie jaar vorige rapportage) en toekomstige projecten met bijbehorende randvoorwaarden voor implementatie. Wegens de stikstofproblematiek die momenteel speelt in Nederland wordt er in aanvulling op de CO₂-emissiereductie initiatieven, ook geïnformeerd naar initiatieven ter reductie van NOx-emissie.

Wij verzoeken u om het bijgevoegde invulformulier voor 7 april 2020 zo veel mogelijk ingevuld op te sturen. De ingezonden informatie wordt vertrouwelijk behandeld en niet met andere partijen/organisaties gedeeld. Wij zullen u indien nodig benaderen voor aanvullende vragen.

Wij willen u, in deze bijzondere tijd, zo veel mogelijk ontlasten. Daarom zetten wij ons in om u extra te ondersteunen. Mocht u vragen hebben, dan kunt u ook contact opnemen met Lonneke Graas, graasl@noordzeekanaalgebied.nl.

Download het ‘Format Regioplan NZKG’ hier om aan te geven met welke projecten u bezig bent.

Email het formulier naar info@dutchdatacenters.nl

Download de onderstaande presentaties/documenten voor meer informatie:
Concept Inhoudsopgave Regioplan Koplopersoverleg
Co2 heffing voor de Nederlandse industrie
Innovatie en EU subsidies
SDE ++

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws