Nieuws

Mark de Heer: “De complexiteit van koelmachines maakt het werk ontzettend leuk. Het is een mix van werktuigbouw, natuurkunde en regeltechniek”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Mark de Heer (45) is werkzaam als Field Engineer bij STULZ. Binnen deze functie houdt hij zich bezig met meet- en regeltechniek en onderhoudsreparaties aan klimaatsystemen. 

Datacenter paspoort

Mark de Heer

Kerntaken:

Vertel! Wat is een datacenter?

Een datacenter is eigenlijk een knooppunt waar het Internet samenkomt. In het datacenter hebben bedrijven hun systemen (servers) draaien waarmee we allerlei digitale diensten mee kunnen doen. Denk daarmee aan, e-mailen, whatsappen, maar ook bijvoorbeeld bellen, televisiekijken of pinnen. Zonder het datacenter zouden al deze elektronische (online) diensten niet kunnen bestaan. Ik vind het erg fascinerend om te zien dat de datacenter industrie alsmaar blijft groeien. Je ziet bij verschillende klanten dat er een continue groei is en dat er nieuwe zalen openen met nieuwe klanten en racks. Er komen steeds meer digitale diensten en de belangrijkste taak van een datacenter is om al die diensten 24/7 te laten draaien. Dit wordt ook wel continuïteit genoemd.

Hoe zou jij je functie uitleggen aan je oma?

Het is aan mij de taak om ervoor te zorgen dat de computers/servers die in het datacenter draaien niet oververhit raken. Dat werkt als volgt: als we gegevens opvragen via het internet gaan de computers aan het werk om die gegevens voor ons op te zoeken. Daarbij komt redelijk wat warmte vrij en het is daarom belangrijk om, door middel van de koelunits die mijn bedrijf levert, de ruimte op continue basis te koelen.

Een koelmachine is een bundeling van diverse technieken bij elkaar. Een stuk werktuigbouw, natuurkunde en regeltechniek. Door de bundeling van diverse technieken is elke koelmachine uniek. Deze combinatie van technieken blijft mij fascineren en dit is wat mijn baan zo interessant maakt!

Aan welke taken en activiteiten besteed je de meeste tijd?

Het grootste deel van mijn werk zit hem in het onderhoud en controles van de koelmachines in serverruimtes. In deze ruimtes staan kritische processen te draaien die geen onverwachte uitval van de koeling mogen hebben. Immers, uitval van de koeling zorgt voor oververhitting en dit kan uiteindelijk een volledige uitval van de apparatuur veroorzaken. Uitval van deze apparatuur kan ervoor zorgen dat bedrijven niet bij hun IT kunnen, de pinmachine in de supermarkt het niet meer doet of zelfs de stoplichten op straat ermee ophouden. Daarom is het van groot belang om onverwachte uitval van deze machines te voorkomen.

Wat zijn momenten dat je echt blij wordt van je werk?

In de zomer was het een zeer warme periode. De temperaturen liepen op tot wel bijna 40 graden! Veel klanten belden vanwege storingen. Vele waren blij dat we nog langs konden komen en veel problemen waren uiteindelijk nog op te lossen. Dit zijn momenten die mijn dagen erg hectisch maken maar waar ik ook veel werkplezier uit kan halen. Ik haal er dan ook veel voldoening uit om klanten te kunnen adviseren over hoe ze hun installaties kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld voor de volgende zomerperiode.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in het werk dat je doet?

Elke machine is anders. Wat betreft storingen; begin altijd bij het begin. De informatie van de klant is nuttig maar kan je soms ook op het verkeerde been zetten. Doe eerst je metingen en ga dan verder kijken. De complexiteit van de machines maakt het werk ook ontzettend leuk! Werken in deze industrie vergt een brede kennis van diverse technieken, daar moet je echt voor open staan.

Sinds de oprichting in 1959, is STULZ GROEP BV gespecialiseerd in high-end klimaat oplossingen. Vanaf het begin van de onderneming wordt het bedrijf gekenmerkt door intensief contact met haar klanten, een innovatief karakter en een pionier in de introductie van de airconditioning in Nederland. STULZ is dé technologie leider in klimaatoplossingen en service. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws