Nieuws

Mark Boeren: “Ik vind het mooi als je de hoogste vorm van circulariteit kunt bereiken”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Mark Boeren is mede-eigenaar van Pathema, een bedrijf dat zich focust op duurzame waterbehandeling. Water is een belangrijk element in het datacenter. De installaties van Pathema zorgen ervoor dat er geen chemicaliën nodig zijn in het water en daardoor het waterverbruik geminimaliseerd kan worden. 

Datacenter paspoort

Mark Boeren

Kerntaken:

Wat doet een datacenter?

Datacenters kun je zien als de digitale bibliotheken van de wereld waar diverse data opgeslagen wordt. Zonder datacenters kan de huidige maatschappij niet functioneren. Het digitaal bewaren van data kost veel warmte. Om oververhitting van dit proces te voorkomen is er koeling nodig. Bij warme omstandigheden gebeurt dat door water te verdampen als koelwater. Dit koelproces is waar ik mij mee bezig houdt. Door dit zo duurzaam mogelijk in te richten kunnen we de kwaliteit van het water verhogen en de hoeveelheid water minimaliseren.

En wat is jouw rol in dit koelproces? 

Ik voer het onderhoud uit aan waterbehandelinginstallaties die ervoor zorgdragen dat er geen chemicaliën nodig zijn en daardoor het waterverbruik geminimaliseerd kan worden. Ik ontwerp deze installaties ook en zorg ervoor dat ze op locatie worden geplaatst. Daarnaast ben ik continu op zoek naar optimalisatie van de installaties en het proces. Ons bedrijf is een innovatief en dynamisch bedrijf dat actief is met engineering van duurzame waterbehandeling technologie en product-ontwikkeling.

Wat heeft jou in de richting van deze functie gebracht?

Een persoonlijke interesse in waterbehandeling en waterbesparing. Dit is een grote uitdaging voor datacenters. De projecten die wij aannemen betreft veelal maatwerk, gebaseerd op de wensen en technische eisen van de klant en installatie. Onze producten onderscheiden zich door een chemicaliënvrije werking, energie- en waterbesparingen en garanderen duurzaam investeren.

Ik heb de ambitie om duurzame technologie te leveren aan de industrie & maatschappij. De motivatie is om de waterschaarste terug te dringen in harmonie met het milieu en financieel rendement vol. Water is een schaars goed, het is daarom onze gezamenlijke verplichting hier verantwoord mee om te gaan.

Waar word je echt blij van in je werk?

Ik vind het mooi als je de hoogste vorm van circulariteit kunt bereiken, dat is het hoogst haalbare doel voor mij. Daarnaast vind ik het een uitdaging om een goeie balans te vinden tussen zorgdragen aan het milieu en het financiële aspect. Op dagelijkse basis word ik daarnaast erg blij van de vrijheid en de diversiteit die mijn werk met zich meebrengt. Ik ben veel onderweg en kom op ontzettend veel plaatsen en ontmoet daarbij veel verschillende mensen. De hoge impact die we op een maatschappelijk agendapunt, namelijk duurzaamheid, bewerkstelligen maakt me trots op wat ik doe.

Wat heeft de grootste indruk gemaakt toen je in deze sector aan de slag ging?

Wat echt indruk op mij maakte was de invloed van datacenters op de huidige samenleving. Ze zijn verankerd in ons dagelijks leven. Achter elke app, betaling of mail zit een datacenter en daarbij groeit de sector eromheen ook ontzettend snel. Daarnaast vind ik het ook bijzonder dat deze sector een sterke focus heeft op duurzaamheid en samen de ambitie heeft om naar een neutrale ‘footprint’ te werken. 

En hoe werkt jouw bedrijf mee aan deze neutrale ‘footprint’? 

Volledig circulair produceren komt steeds dichterbij. Natuurlijk verbruikt onze waterbehandeling energie, maar de Co2-uitstoot wordt in de keten flink verlaagd, omdat chemicaliën niet geproduceerd, verpakt en getransporteerd worden en vooral niet uit het afvalwater gezuiverd hoeven te worden. De volgende stap is de transitie naar circulair opereren van datacenters.

Bovendien vervuilen chemicaliën het schone (koel)water en dit belandt in het riool. Dit is niet een circulair maar een lineair model van ‘Take, Make & Waste’. Aan deze verspilling maken wij een einde. Met een innovatief waterbehandelingssysteem dat chemicaliën in het koelwater volledig overbodig maakt. En zo het natuurlijke circulaire proces herstelt. Triple R – Reduce, Re-use en Recycle, noemen we dat.

Als je een opvolger zou moeten kiezen, wat moet hij of zij dan in huis hebben?

Het belangrijkste is dat je ‘out of the box’ kunt denken maar ook dat je een sterke passie hebt voor water en duurzaamheid in het algemeen. Je moet de motivatie hebben om waterschaarste terug te dringen in harmonie met het milieu maar tegelijkertijd is het als ondernemer ook belangrijk om dit binnen een realistisch verdien model te doen. Het is ook belangrijk om open te staan voor feedback en samenwerking op alle niveaus van de organisatie. Hier leer je door en kun je jezelf en het bedrijf laten groeien.

Pathema is een innovatief en dynamisch bedrijf dat zich actief bezig houdt met de engineering van duurzame waterbehandeling. We kunnen met onze diensten een belangrijke rol spelen in verduurzaming van het koelingsproces van verschillende industrieën en daarbij de nodige besparingen bewerkstelligen. We stellen de klant altijd centraal en denken mee in de voortdurend veranderende omgeving van watertoepassingen. Bedrijven als Smart DC, Grolsch, WESTIN Marriott, AMGEN, Heineken en Lamb Weston Meijer gingen u al voor. 

We hebben de ambitie om duurzame innovaties te leveren aan de industrie én aan de maatschappij. We willen de waterschaarste terug dringen in harmonie met het milieu en tegelijkertijd rendementvol zijn voor de eindgebruiker.  Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws