Nieuws

Marcello Hoezen: “Datacenters draaien 24/7, je hoeft je dus geen zorgen te maken over een 9 tot 5 baan!”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Marcello Hoezen is Locatie Coördinator bij Croonwolter&dros. Binnen zijn functie is hij operationeel verantwoordelijk voor de datacenterklanten in Nederland en België.

Datacenter paspoort

Marcello Hoezen

Kerntaken:

Op welke manier zou jij uitleggen wat een datacenter is?

In het tijdperk waarin we ons momenteel bevinden speelt “internet” en alles wat daarmee te maken heeft een prominente rol en zal alleen nog maar belangrijker worden. Veel, bijna alles, gebeurt met behulp van het internet. Van thuiswerken tot en met het bestellen van kleding op de vele thuiswinkelsites. Dit soort dingen worden verwerkt en mogelijk gemaakt door datacenters! Datacenters zijn eigenlijk het koppelstuk tussen glasvezel, ICT-servers en diverse applicaties. Datacenters maken dus vele verbindingen mogelijk.

Hoe zou jij je functie uitleggen aan je oma?

Een operationeel verantwoordelijke is vergelijkbaar met een supermarktmanager. Een herkenbare schakel tussen de klant en de medewerkers van de winkel. Je helpt de klant met keuzes en speelt in op hun behoeftes. Je helpt de medewerkers zo optimaal mogelijk te functioneren met de toegewezen planning en tools. Eigenlijk is een operationeel verantwoordelijke van een datacenter iemand die dag en nacht op de ‘winkel’ past.

Welke interesses hebben jou in de richting van deze functie en sector gebracht?

Ik vind het erg interessant om met technische installaties aan de slag te gaan die een kritieke rol hebben. Precisie en focus zijn bij dit soort installaties extra belangrijk. Daarnaast heb je een goeie mix van technische kennis en ervaring nodig. Ook vind ik het binnen mijn functie leuk om bezig te zijn met een mix van technische werkzaamheden en ook een stukje boekhouding. Dit maakt mijn werk heel veelzijdig.

Waar besteed je veel tijd aan en vind je leuk om te doen?

Ik besteed veel tijd aan operationele zaken. Bijvoorbeeld het dagelijks bijsturen van de planning en het ondersteunen van de medewerkers vraagt veel tijd, maar vind ik ook erg leuk om te doen. Ik heb daarnaast nauw contact met de klanten. Ik ben dan veel in overleg en het is leuk om in een korte tijd een goede relatie op te bouwen. Daarnaast is het altijd een uitdaging om aan kritieke installaties te werken die onderhevig zijn aan lastig onderhoud. Tot slot houden de dagelijkse problemen/storingen mij altijd bezig!

Wat heeft technisch gezien de grootste indruk gemaakt toen je in de datacenter sector aan de slag ging?

Op een zondag werd ik gebeld door een collega om assistentie te verlenen op een hoofdlocatie in Brussel. Wat bleek, volledige stroomuitval op de locatie! Waar normaliter maar enkele technici per keer aanwezig zijn stond de zaal nu vol met mensen. Paniek en chaos omdat alle databedrijven geen connectie meer hadden met hun server. Voor dit soort bedrijven is het ontzettend belangrijk dat de data 24/7 beschikbaar is. Gelukkig gebeurt zo’n uitval maar zelden.

Croonwolter&dros heeft die dag uiteindelijk de locatie weer kunnen voorzien van voeding en alle installaties weer functioneel gekregen. Uit nader onderzoek werd duidelijk dat goed en proactief onderhoud van levensbelang is voor een datacenter!

Als je een opvolger zou moeten kiezen, wat moet hij of zij dan in huis hebben?

Een combinatie van techneut en boekhouder! Technische kennis en achtergrond is een pre maar weten hoe je stelselmatig, planmatig en overzichtelijk te werk gaat is al een goede basis. Daarnaast moet je voor dit werk geen ‘9 tot 5 mentaliteit’ hebben. Zoals ik al zei, een datacenter moet 24/7 draaien en wij zijn daar verantwoordelijk voor!

In mijn functie fungeer je eigenlijk als schakel tussen je werknemers en de opdrachtgever. Wat betreft de taken moet je ook echt een duizendpoot kunnen zijn. Het is voor mij dan ook belangrijk om altijd de balans te kunnen bewaken.

Ik geef mijn functie een dikke 8!

Croonwolter&dros loopt al meer dan 140 jaar voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Ook in deze tijd, waarin de rol van techniek steeds belangrijker wordt, zijn wij een aanjager van nieuwe technologische ontwikkelingen. We hebben de kennis, de ervaring en het vakmanschap om intelligente systemen en integrale, duurzame oplossingen te bedenken, te ontwikkelen, te implementeren, te beheren en te onderhouden. Bekijk openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws