Nieuws

Marcel Ooms & Rene Reijers: “In onze functie ben je het ene moment bezig met elektra en koeling, het andere met netwerk-of serverbeheer.”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Marcel Ooms en Rene Reijers zijn beide Site Manager bij Dataplace. Als Site Manager beheren zij het datacenter en zijn ze verantwoordelijk voor wat er in het datacenter gebeurd. Dit betekend dat zij het team aansturen die werkzaam is in het datacenter, maar ook processen implementeren en installaties monitoren.

Datacenter paspoort

Rene Reijers

 • Leeftijd: 40
 • Bedrijf: Dataplace
 • Functie: Site Manager Dataplace locatie Arnhem en Utrecht

Kerntaken:

 • Aansturing van het team ten aanzien van klantprojecten en de afhandeling daarvan
 • Implementeren en handhaven van de processen die in de certificeringen zijn opgenomen
 • Monitoring en de aansturing van derden van de diverse installaties binnen de 2 datacenters

Marcel Ooms

 • Leeftijd: 38
 • Bedrijf: Dataplace
 • Functie: Site Manager

Kerntaken:

 • Netwerkbeheerder (WDM en IP)
 • Programmeur

Jullie werken in een datacenter, maar wat is dat eigenlijk?

Marcel: Of je nou iemand een e-mail stuurt, een website bezoekt of je documenten en foto’s opslaat in de Cloud, je data staat ergens op een fysieke locatie op een fysieke server. Het spreekt voor zich dat je deze server niet zomaar ergens weg kunt zetten, dat moet op een veilige locatie gebeuren. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de stroom niet kan uitvallen, het risico op brand moet worden beheerst en natuurlijk wil je dat alleen de mensen die jij vertrouwt bij je gegevens kunnen komen. Verder produceren servers een hoop warmte, dus ook op een tropische zomerdag moet de server het niet te warm krijgen. Zo’n locatie is een datacenter. Een volledig geoptimaliseerde omgeving om computerapparatuur onder te brengen die 24/7 beschikbaar moet zijn.       

Rene: Inderdaad! Eigenlijk is alles in een datacenter erop gebouwd dat jouw computer niet zal uitvallen, zodat jij altijd bij je gegevens kan.

 

En wat doen jullie dan in het datacenter?

Rene: Onze functie is in het kort eigenlijk te vergelijken met een vestigingsmanager. Oftewel, iemand die de touwtjes in handen heeft op locatie. Je hebt hierdoor met veel verschillende facetten te maken.  Bijvoorbeeld met het monitoren van diverse systemen, het beoordelen en uitgeven van klantprojecten aan mijn directe collega’s en het uitwerken, opstellen en implementeren van vernieuwingen.

Marcel: De hoofdzaak van de functie is zorgen dat het datacenter waar we de site-manager van zijn “draait”, en dat klinkt simpeler dan het is. Het liefst probeer je storingen te voorkomen door het continue controleren en optimaliseren van de processen die daarvoor nodig zijn. In mijn werk hecht ik veel waarde aan klanttevredenheid, dus ik probeer zo goed mogelijk in contact te blijven met de klant en assisteer deze waar nodig.

 

Welke interesses hebben jou in de richting van deze functie en sector gebracht?

Marcel: Ik hou ervan om met veel verschillende disciplines bezig te zijn. Alleen maar bezig zijn met
bijvoorbeeld netwerkbeheer zou me gek maken. In een datacenter komen alle disciplines samen.
Zo kun je het ene moment van de dag bezig zijn met elektro- of koeltechniek, en het ander moment van de dag met netwerk- of serverbeheer. Daarnaast programmeer ik graag, en ook dat is iets wat in een datacenter speelt. Kortom: een enorm gevarieerde baan!

 

Met welke mensen, afdelingen of partijen heb je het meest te maken en waarom?

Rene: Ik werk voornamelijk samen met onze Operations afdeling. Zij zijn de collega’s die de technische zaken afhandelen en ook de klantprojecten afhandelen. Tevens is er een nauwe samenwerking met de salesafdeling, die uiteraard de klantprojecten opstelt en uitwerkt voor ons het operationsteam. Verder werk ik ook veel samen met de MT leden, omdat zij het beleid uitstippelen binnen onze organisatie en het mijn taak is om het beleid te implementeren voor de twee locaties waar ik verantwoordelijk voor ben.

 

Wat heeft technisch gezien de grootste indruk gemaakt toen je in de datacenter sector aan de slag ging?

Rene: Met name de grote hoeveelheden IT-apparatuur die wij huisvesten. Wij zorgen er natuurlijk voor dat deze apparatuur 24/7/365 actief blijven, maar het is indrukwekkend dat voor alles wel een systeem te vinden is. Onze eigen systemen zijn er natuurlijk op gebouwd om de beschikbaarheid te garanderen wat natuurlijk ook indrukwekkend is.

Marcel: Ik vind tot op de dag van vandaag de stroomvoorzieningen van datacenters indrukwekkend en
dan met name de noodstroominstallaties. Er komt nogal wat bij kijken om een datacenter van stroom te voorzien bij een uitval van het reguliere elektriciteitsnet.

 

Als je een opvolger zou moeten kiezen, wat moet hij of zij dan in huis hebben?

Rene: Deze persoon zou eigenlijk een manusje-van-alles moeten zijn. Kennis van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en bouwkunde is een pre, aangevuld met enige netwerkkennis. Ook is het belangrijk om analytisch sterk te zijn en je moeten kunnen zien waar mogelijk aanpassingen nodig zijn, voordat er ergens een issue zou kunnen ontstaan.

Marcel: Het is ook belangrijk dat je van afwisseling en uitdagingen op ieder vlak houdt. Stressbestendigheid is daarnaast een belangrijke eigenschap. Ik denk verder dat de belangrijkste eigenschap is dat je niet meteen roept dat iets niet kan, maar eerst gaat kijken wat er wél kan. 

Dataplace heeft een zestal moderne TIER III-datacenters in de regio's Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Arnhem en Brabant.Vanaf deze locaties huisvesten wij voor een diversiteit aan klanten zowel grote als kleine IT-omgevingen. Gebouwd vanuit een duidelijke filosofie – waarin betrouwbaarheid, efficiëntie, duurzaamheid en continuïteit centraal staan – draaien onze datacenters om onze missie te volbrengen: het 24/7 bieden van continuïteit en kwalitatief hoogstaande datacenterdienstverlening. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws