Nieuws

Lei Hovens: “Je blijft altijd leren in de ICT-sector, de techniek achter complexe oplossingen leer je vanzelf begrijpen”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Lei Hovens (27) is verantwoordelijk voor de marketing en sales bij Systemec, een full-service Internet Service Provider met eigen datacenters. Binnen zijn rol als marketeer zorgt Lei voor de positionering en communicatie van Systemec en op het gebied van sales beheert hij nieuwe en bestaande klanten en partners.

Datacenter paspoort

Lei Hovens

Kerntaken:

Hoeveel gebruik maken we in ons dagelijks leven nou eigenlijk van datacenters?

Het datacenter is de basis voor digitale toepassingen en het begin van de Cloud. Men gebruikt dagelijks de smartphone en heeft te maken met toepassingen als Netflix en bezoekt met grote regelmaat een website.  Al deze diensten worden gehost in een datacenter. Zonder datacenters zouden we al die diensten niet kunnen gebruiken, dan kun je dus niet eens streamen of digitaal communiceren. Sterker nog: vrijwel geen enkele applicatie op de Smartphone zal functioneren zonder datacenters. Datacenters zijn dus van groot belang voor het functioneren van internetdiensten en maken daarmee een groot deel uit van ons dagelijks leven!  Kort gezegd: een basisvoorziening die door velen wordt onderschat en een sector die door de groei van Cloudoplossingen, de komende jaren zal blijven groeien en innoveren.
 

Waarom is deze technische industrie volgens jou ook interessant voor mensen die geen technische achtergrond hebben?

Omdat de datacenter wereld, net als in veel andere sectoren, een brede sector is met verschillende vakgebieden. Ik ben van oorsprong geen ICT’er, maar heb veel geleerd door mijn ervaring als accountmanager in de telecom. Door veel mee te luisteren en je te interesseren in nieuwe diensten, leer je vanzelf. Motivatie is misschien nog wel belangrijker dan het bezitten van veel basiskennis. Bijvoorbeeld door mijn werk bij Systemec begrijp ik de techniek achter complexe problemen en oplossingen. Er is altijd ruimte om over techniek te leren, zelfs als dat niet je achtergrond is. De ICT wereld innoveert erg snel en er ontstaan steeds meer nieuwe toepassingen. Door deze toepassingen te volgen, leer je vanzelf meer over de technieken. Tevens bieden veel leveranciers de mogelijkheid tot interessante e-learnings of trainingen, waarmee je veel kennis kunt opdoen.

Ik zou het iedereen aanraden, want uiteindelijk wordt alles digitaal! Veel andere sectoren gaan de aankomende jaren verder digitaliseren en zullen hierdoor allemaal te maken krijgen met “big data” en het belang van het datacenter. Kijk maar in je eigen woning of auto waar je al veel ‘smart opties’ en ‘Internet of Things’ ziet opkomen.
 

Wat houdt jouw functie bij Systemec in?

Ik werk voor Systemec als Marketing & Sales medewerker. Op marketinggebied, zorg ik voor de positionering en communicatie van Systemec, op zowel online als offline gebied. Hiervoor ben ik veel in contact met andere branchegenoten en volg ik verschillende nieuwskanalen. Ik heb veel interesse voor nieuwste trends en innovaties binnen de branche en dit helpt mij erg in mijn werk. Op het gebied van sales beheer ik nieuwe en bestaande klanten en partners.

 

Wat geeft je de meeste voldoening in je werk, waar word je echt blij van?

Ik word blij wanneer mijn klant tevreden is en een organisatie heeft gekozen voor een geschikte oplossing. Ik denk graag mee in de oplossing voor de klant. De klant staat voor mij altijd centraal.

ICT-diensten zijn steeds vaker onderdeel van de basisvoorzieningen van een organisatie. Denk maar aan de vraag naar bandbreedte, het leveren van back-up internetverbindingen, het beveiligen van netwerken of een geschikte infrastructuur om te gaan verhuizen naar de Cloud. Wanneer een bedrijf geen internet heeft, dan staat vaak het gehele bedrijfsproces stil.
                 

Wat heeft de grootste indruk gemaakt toen je in deze sector aan de slag ging? 

In het algemeen, zowel privé als zakelijk, heeft iedereen wel eens te maken gehad met een storing. Vaak is de gedachte dat een storing makkelijk op te lossen is voor de uitvoerende partij, maar juist door mijn werk in het datacenter zie je pas waarmee organisaties te maken krijgen bij een storing. Ook het onderdeel beveiliging komt vaak ter sprake en dient te worden gezien als prioriteit. Het gebruik van een geschikte firewall & endpoint bescherming is van groot belang! We zijn allemaal steeds meer afhankelijk van ICT en internet, en beveiliging moet daarbij echt een prioriteit zijn. Door mijn werk zie ik wat er allemaal aan te pas komt bij het inrichten van een netwerkomgeving en hoe complex de beveiliging hiervan is.
 

Als je een opvolger zou moeten kiezen, wat moet hij of zij dan in huis hebben?

Het belangrijkste is dat je geïnteresseerd bent in innovaties en technieken en dat je niet bang bent om vragen te stellen. Je blijft altijd leren in de ICT-sector en de innovaties ontwikkelen zich steeds sneller. Kijk maar naar de vraag voor meer bandbreedte en opslagruimte of de noodzaak van beveiliging en updates. Daarnaast moet je sociale netwerken kunnen opbouwen, contacten aangaan met potentiële klanten en durven om koude acquisitie uit te voeren.

Als zakelijke full-service Internet Service Provider (ISP) en System Integrator met eigen datacenters, biedt Systemec sinds 1997 landelijk geavanceerde oplossingen voor internet toegang, datacommunicatie, VoIP, SaaS, connectiviteit en aanverwante vraagstukken. Hierbij staan betrokkenheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en hoger servicegraad (SLA) voorop. Dit heeft ook een Euregionale focus, door bovenstaande ook in Duitsland aan te bieden. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws