Nieuws

Kevin Ensing: “Binnen de functie Datacenter Engineer heb je te maken met elektrotechniek, koeltechniek én IT.”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Kevin Ensing (24) is Datacenter Engineer bij Bytesnet Groningen B.V. Kevin en zijn team zijn er verantwoordelijk voor om het datacenter draaiende te houden.  Taken die hier bij komen kijken is het uitvoeren van controles, het testen van installaties maar ook het inhuizen van nieuwe klanten.

Datacenter paspoort

Kevin Ensing

Kevin Ensing

Kerntaken:

Hoe zou je je baan uitleggen aan je oma?

Als mensen niet begrijpen wat een datacenter is, dan leg ik meestal uit dat andere bedrijven veel computers en gegevens hebben en die niet altijd zelf kunnen of willen huisvesten. Wij zijn een bedrijf dat dan voor hen doet. Voor deze computers ben ik dan vervolgens weer de ICT’er die er met het team voor zorgt dat die computers blijven lopen.

Hoe ziet een normale werkdag er uit voor jou?

Een werkdag is binnen mijn functie nooit hetzelfde. Je weet nooit wat je tegen zult komen en dat houdt het werk erg interessant. In grote lijnen begin ik mijn dag met een controle ronde langs de technische installaties, denk hierbij aan de koelmachines, NSA’s en alle regelkasten die we in het gebouw hebben staan. Hierbij controleren we of alles gaat zoals het hoort, en of er geen bijzonderheden zijn. Na het controleren van de installaties, pakken we de binnengekomen tickets op. Denk hierbij aan aanmeldingen voor het datacenter die in het systeem moeten worden gezet, of technische aanvragen zoals het maken van patches of andere verzoeken van de klant. Verder houden we ons bezig met verschillende projecten, maar dit is heel divers. Dit gaat van het inhuizen van nieuwe klanten, en alle voorbereidingen die hier bij horen. Tot het testen van de installaties, er is altijd genoeg te doen.

Wat is je achtergrond (studie/werkervaring) en hoe ben je in deze industrie beland?

Ik heb de opleiding ICT gevolgd op het MBO. Na mijn opleiding zag ik dat ze bij Bytesnet opzoek waren naar ICT opgeleide mensen en daar kon ik vervolgens vrijwel meteen terecht. Het was prettig om na mijn opleiding meteen aan de slag te kunnen. Ik vind de sector ontzettend interessant en ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen binnen mijn gebied en zo ver mogelijk komen in deze sector. De reden waarom ik deze sector interessant vind is dat er verschillende takken van techniek samen komen.  Zo krijgen we dagelijks te maken met elektrotechniek, koeltechniek en ict. Dit zorgt voor veel diversiteit.

Wat heeft de grootste indruk op je gemaakt toen je aan deze baan begon?

 Ik vond de grootheid van een datacenter erg indrukwekkend. Ik was wel eens in een losstaande serverruimte geweest, maar zo’n groot gebouw met zulke installaties vond ik zeer indrukwekkend.

Wat maakt jouw bedrijf een bijzondere werkgever?

Allereerst werk ik in een super leuk team. Het hele team is een grote inspiratiebron voor me. Vooral als ik terug kijk op wat we de laatste jaren allemaal voor elkaar hebben gekregen. Naast het leuke team, biedt Bytesnet ook de kans om door te groeien binnen de organisatie. Het bedrijf heeft veel opleidingsmogelijkheden waardoor je de kans krijgt om jezelf vanaf onder in de organisatie helemaal op te werken naar boven.

Aan wie zou je jouw functie aanraden?

Iedereen die van techniek houdt, maar zich niet alleen maar op ICT of op 1 specifiek vakgebied wil richten. Binnen de functie Datacenter Engineer heb je te maken met elektrotechniek, koeltechniek én IT. Dit maakt het werk zeer divers, dus als je je graag zo breed mogelijk wilt ontwikkelen is deze functie wat voor jou!

Bytesnet levert een bijdrage aan de ICT-infrastructuur, de ambities van Noord-Nederland en werkt structuurversterkend aan SmartINDUSTRY. Van de in totaal 5.000 m2 oppervlakte is ongeveer de helft bestemd voor de datavloer. 1.000 m2 is voor de technische ruimtes, 1.500 m2 voor kantoren en het Datalab. d’ROOT is een open en toegankelijk gebouw waar de hele noordelijke ICT-gemeenschap van profiteert. Bedrijven, wetenschappers en studenten kunnen gebruik maken van de modernste ICT-faciliteiten, zoals High Performance Computing.
Bekijk hier de openstaande vacatures

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws