Nieuws

Kersverse DDA-partner NL-ix over impact Covid-19 op de bedrijfsvoering van nu en in de toekomst

Kersverse DDA-partner NL-ix over impact Covid-19 op de bedrijfsvoering van nu en in de toekomst

NL-ix heeft zich als partner aangesloten bij de Dutch Data Center Association. Als connectiviteitsleverancier is NL-ix een belangrijke schakel binnen de datacenter industrie. NL-ix staat als internet exchange in de top 10 van de wereld, heeft 579 netwerken aan zich verbonden via 96 datacenters, verspreid over 7 landen.  

De DDA is erg verheugd dat NL-ix zich heeft aangesloten bij de branche organisatie. Als connectiviteitsleverancier vormt NL-ix letterlijk de brug tussen netwerken, datacenters en applicaties.

We spraken Marien Keizer, CCO van NL-ix tijdens de eerste editie van de DDA lunchsessies: Lunch, Learn & Link. Het onderwerp: Covid-19 en de impact op de datacenter industrie en ons dataverkeer. NL-ix heeft als geen ander de snelle toename in ons dataverkeer meegemaakt en vertelde hierover in de webinar.

 

Hoe hebben jullie als bedrijf de afgelopen maanden beleeft? Wat waren de reacties van klanten, welke verzoeken/vragen kregen jullie? 

Martien Keizer: Tijdens de eerste golf zagen wij al snel in dat wij als kritieke infrastructuur serieus moesten omgaan met de lockdown en dat het een grote impact zou hebben op onze industrie.

In maart kregen we vooral veel vragen van klanten en aanvragen voor upgrades. We hebben daartoe ook speciale aanbiedingen aangeboden, zoals tijdelijk 3 maanden upgrades zonder betaling en makkelijkere opzegtermijnen. Dit soort aanvragen zien we nu tijdens de tweede golf minder. Bedrijven zijn natuurlijk ook meer voorbereid en hebben hun beleid al meer ingesteld op de verkeerstoename.

 

Hebben jullie als bedrijf een verschil gemerkt tussen de verkeersstromen tijdens de eerste lockdown in maart en de tweede golf waar we momenteel (november) in zitten?

De toename in verkeersstromen zagen we pre-corona ook al. Het is immers een feit dat ons internetverkeer continu blijft groeien. Deze groei is wel aanzienlijk toegenomen tijdens Covid-19. Het grote verschil in verkeer zit vooral in de tijdstippen waarop het druk is. Normaliter zie je vooral stijging in de avonduren maar door het massale thuiswerken zien we nu ook een grote stijging overdag. Na de aankondiging van de nieuwe beperkingen, zogenoemde lockdown light,  zien we weer een aanzienlijke stijging en hebben we als NL-ix de 4 terabyte aangetikt. 

Het is voor ons als bedrijf ook prettig dat de stijging van verkeer vooral overdag plaatsvindt. Dit omdat we rekening moeten houden met onze piekcapaciteit. Doordat het verkeer zich meer verdeeld over de dag heen hoeven we ons geen zorgen te maken over deze capaciteit maar zien we wel groei.

 

Hoe zien jullie Covid impact hebben op jullie service en/of dienstverlening op de lange termijn?

We zien in onze bedrijfsvoering dat we versneld moeten professionaliseren en  onze processen moeten aanscherpen. Vanwege het internationale aspect van onze organisatie zijn we ook onze remote hand dienstverlening aan het opvijzelen, aangezien we door het negatieve reisadvies niet altijd de nodige service kunnen bieden in het buitenland.

Tot slot is het belang van low latency voor zakelijke instellingen een interessante verandering voor ons. Low latency zien wij altijd al als essentieel, maar deze interesse was vooral terug te zien in commerciële diensten zoals voor gaming. Wat we nu merken, is dat de zakelijke kant veel meer het belang ziet van low latency en de connectiviteit met de thuiswerkplek. Wellicht omdat we intern meer videobellen, maar ook omdat hun zakelijke klanten meer thuis zitten. Dit is een recente ontwikkelingen waar we zeker in de toekomst nog meer mee aan de slag gaan.

Meer weten over de impact van Covid-19 op de datacenter markt en de connectiviteit? Bekijk hier het gesprek dat Stijn Grove had met Marien Keizer (NL-ix) en Richard Boogaard (smartDC) terug. 

Voor meer informatie over NL-ix; ga naar www.nl-ix.net.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws