Nieuws

Kees Loer: “voor mij is opleiden bijna net zo belangrijk als het datacenterwerk zelf”

In onze serie ‘Werken voor datacenters’ interviewen we diverse professionals die werkzaam zijn in de sector. Aan het woord vandaag is Kees Loer, partner bij Zentrys, een datacenter dienstverlener waar een team van 100% datacenter professionals ondersteunt biedt aan datacenters op het gebied van ontwerp, bouw en beheer. Kees begrijpt en onderstreept het belang van goed opgeleid personeel en neemt daarom zelf een actieve rol in het opleiden van talent. Zo is er een ware Zentrys University opgericht en wordt actief de samenwerking gezocht met MBO-instellingen.

Datacenter paspoort

Kees Loer

Welkom, Kees!

Veel mensen hebben geen idee wat een datacenter is. Hoe zou jij het uitleggen?

Een datacenter kan voor veel mensen iets anders betekenen. Een ICT-er denkt dan aan software, servers, switches en routers e.d. Maar voor mij gaat het om een gebouw waarin een technische installatie staat die altijd energie en koeling levert. Daarnaast voorzien van een goed (brand) beveiliging systeem. Het belang van een goede data infrastructuur is de afgelopen periode wel duidelijk geworden. Hadden we dit niet gehad dan hadden niet zo veel mensen thuis kunnen werken/ studeren en online hun spullen kunnen bestellen. Dan had Nederland er heel anders voor gestaan.

Naast je eigen werk in datacenters ben je ook zeer betrokken bij het onderwijs. Kun je daar meer over vertellen?

Zelf zie ik het niet als iets wat ik naast mijn werk doe maar als iets wat echt onderdeel is van mijn werk bij Zentrys. De vraag naar technisch geschoold personeel is groot in onze branche, waardoor het opleiden van nieuwe werknemers bijna net zo belangrijk als het werk zelf is. Om die reden zijn we onder andere begonnen met de Zentrys University waarin we mensen binnen ons bedrijf de kans geven te starten en om door te groeien naar andere functies en specialisaties. Daarnaast werkt Zentrys samen met verschillende MBO- en HBO-organisaties voor het opzetten van datacenter opleidingen.

Op welke competenties letten jullie bij de Zentrys University?

Goede motivatie, inzet en een beetje technisch inzicht is een goede basis voor de opleidingen. De rest leren wij je. In een datacenter zijn we continu dienstverlenend bezig voor onze gebruikers en maken steeds de afweging wat de impact kan zijn van ons handelen. Het is belangrijk om hier gevoel voor te hebben. Dit inzicht maakt een goede datacenter professional. Daarnaast past een pragmatische houding goed in een datacenter. Je kijkt altijd naar het einddoel en probeert dit zo efficiënt mogelijk te realiseren.

Hoe zou jij jongeren enthousiasmeren voor een baan in de branche?

Het begint bij de interesse voor techniek. Daarom wil je leerlingen op jonge leeftijd al kennis laten maken met techniek. Zelf ben en blijf ik een techneut in hart en nieren, dus van technische uitdagingen word ik heel enthousiast. In het datacenter werk je soms onder druk en moet je een probleem snel kunnen oplossen. Het is leuk om je hier volledig op te focussen en dan uiteindelijk een mooi resultaat te zien of een probleem opgelost zien worden. Die ervaring wil je in het onderwijs ook kunnen overbrengen op de studenten, daar moet aandacht voor zijn.

Wat maakt een datacenter aantrekkelijk voor technisch talent?

Een datacenter is echt een speeltuin voor techneuten. Je speelt met verschillende technieken en je maakt deel uit van een ontzettend belangrijke infrastructuur. Het internet is namelijk van enorm belang voor een soepel verloop van ons dagelijks leven. Kijk naar pintransacties, thuiswerken, huiswerk maken in de cloud en ga zo maar door. Werk in een datacenter is ontzettend breed. En je kan er ook heel breed voor worden opgeleid. Mijn oproep luidt dan ook: hou je van techniek, uitdagingen en wil je werken in een essentiële sector, dan is werken in het datacenter echt iets voor jou!

Ambitieus, Betrouwbaar en Creatief: dat is Zentrys. Ambitieus in onze unieke combinatie van expertises en vaardigheden, en in onze focus op duurzaamheid. Betrouwbaar in ons doortastende datacenterbeheer en ons eerlijke advies tegenover opdrachtgevers. Creatief in onze frisse blik op datacenters en onze passende oplossingen die precies aansluiten op de behoeftes van de opdrachtgever, ongeacht de grootte van de uitdaging. Of het nu gaat om ontwerp, ontwikkeling, beheer of advies: wij zijn 100% datacenter-professionals. Bij ons is uw missiekritische infrastructuur in goede handen. En dat al meer dan tien jaar, in Nederland en daarbuiten. Voor meer informatie, bezoek www.zentrys.com.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws