Nieuws

Kamil Byczkow: “Veel datacenters weten niet dat filters een energielabel hebben”

In onze serie ‘Werken voor datacenters’ interviewen we diverse professionals die werkzaam zijn in de sector. Aan het woord vandaag is Kamil Byczkow, Accountmanager bij Camfil BV.

Kamil ziet dat energiebesparing een hot topic is voor datacenters, maar dat de industrie last heeft van een hardnekkige mythe: dat energiebesparing alleen gerealiseerd kan worden middels grote investeringen. Kamil legt graag uit wat er nog meer voor mogelijkheden zijn voor datacenters.

Datacenter paspoort

Kamil Byczkow

Welke rol heeft jouw bedrijf binnen de datacentersector?

Camfil ontzorgt datacenters op het gebied van luchtkwaliteit, energie(kosten)besparing en Life Cycle Costs. Wij ontwikkelen al ruim 50 jaar hoogwaardige luchtfilters van de beste kwaliteit tegen de laagste operationele kosten.

Welke hardnekkige mythe over datacenters zou je graag willen ontkrachten? 

Dat energiebesparing alleen kan worden gerealiseerd door grote investeringen in nieuwe installaties en/of producten. Terwijl binnen bestaande installaties men op een eenvoudige manier aanzienlijke besparingen kan realiseren, die tegelijkertijd ook de luchtkwaliteit verbeteren en kritieke processen beschermen.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • Reductie downtime
    Door het toepassen van slimme filterframes met een clicksysteem kan men tijdsbesparing realiseren (5 seconden tegenover 20 seconden, dus slechts 1/4 van de tijd benodigd) bij elke filterwissel en ervoor zorgen dat de downtime tot een minimum wordt beperkt.

  • Betere luchtkwaliteit & gezonde werkomgeving
    Kiezen voor ePM1 filters volgens ISO 16890 zorgt ervoor dat met een betere luchtkwaliteit een gezondere werkomgeving gecreëerd kan worden, omdat er meer fijnstof uit de binnentredende lucht wordt gefilterd

  • Kostenbesparing t.o.v. onderhoudsintervallen
    Het selecteren van een kwalitatief hoogwaardig filter met een (A+) energielabel draagt bij aan een aanzienlijke energiebesparing. Daarnaast worden de onderhoudsintervallen verlengt door de unieke constructie van het filter, dat een groot filter oppervlak met een hoge bunkercapaciteit heeft.

 

Welke uitdagingen die datacenter operators hebben, bieden jullie een oplossing voor?
Voor datacenters is het cruciaal om de downtime en onderhoudsintervallen zo laag mogelijk te houden. Luchtfilters zijn daarbij een belangrijk onderdeel. Door te kiezen voor producten en/of componenten die binnen bestaande luchtbehandelingsinstallaties gemakkelijker geüpgraded kunnen worden, kunnen downtime en onderhoudsintervallen tot een minimum beperkt worden.


Over welk element omtrent energiewinst wordt in jouw ogen weinig gesproken binnen de sector?

Een algemene trend is: ‘Don’t fix what isn’t broken’. Hierdoor wordt vaak nagelaten om tijdens onderhoudsinvallen verbeteringen ten aanzien van de binnenluchtkwaliteit of energieverbruik toe te passen. Terwijl een kleine aanpassing kan resulteren in grote voordelen!

Zo weten veel datacenters bijvoorbeeld niet dat filters voorzien zijn van een energielabel. Het filter zelf verbruikt geen energie, maar zorgt voor aanvullende weerstand binnen luchtbehandelingsinstallaties waardoor meer energie benodigd is om de lucht te verplaatsen. De labels zijn gebaseerd op de constructie (conische zakken, aantal zakken), het materiaal (synthetisch, glasvezel) en het oppervlak van het filter. Het kan dus een groot verschil maken of een filter worden toegepast met een label D dan wel Label A+.


Speelt jouw bedrijf een rol in de energietransitie en zo ja, hoe zou je deze omschrijven?

Wij spelen geen directe, maar wel een indirecte rol in de energietransitie, doordat we zorgdragen voor het verlagen van energieverbruik. Een mooi voorbeeld hiervan is de op waterstof varende Solar Boat van de TU Delft, waarvoor Camfill op maat gemaakte luchtfilters leverde. Aan dit soort positieve, innovatieve projecten leveren we graag een bijdrage.

Ook delen wij jaarlijks ons Sustainability Report, met hierin onder andere nieuwe ontdekkingen op het gebied van energiebesparing, case studies en doelen van de VN waar wij ons als bedrijf aan houden.


Wat is een recente ontwikkeling in jouw vakgebied?

Schone lucht is een mensenrecht en steeds meer mensen zijn ervan bewust dat luchtvervuiling de gezondheid ernstig kan schaden. Door de recente corona uitbraken is er steeds meer aandacht over gezonde luchtkwaliteit.

Ook richtlijnen spelen hierin een steeds grotere rol. ISO16890 zijn richtlijnen voor de efficiëntie van luchtfilters. Met deze ISO worden luchtfilters geclassificeerd op hun efficiëntie op stofgroottes (Grofstof, PM10, PM2.5 en PM1), waarbij PM staat voor particulate matter. Luchtfilters die minimaal 50% van een bepaalde stofgrootte filteren, krijgen deze ISO-markering. Hierdoor is snel en duidelijk te zien hoe efficiënt een luchtfilter echt is. Mede dankzij deze ISO16890 is er meer aandacht voor het belang van een goede binnenluchtkwaliteit, en ik ben blij dat wij daar ons steentje aan bijdragen!

Camfil - Al meer dan een halve eeuw helpt Camfil mensen om schonere lucht te ademen. Als toonaangevende fabrikant van hoogwaardige schone luchtoplossingen leveren wij commerciële en industriële systemen voor luchtfiltratie en luchtvervuilingsbeheersing die de productiviteit van werknemers en apparatuur verbeteren, het energieverbruik minimaliseren en de menselijke gezondheid en het milieu ten goede komen. Zie ook www.camfil.com/nl-nl

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws