Nieuws

Josephine Terwindt: “als beveiliger in een datacenter zijn er altijd onvoorziene situaties, probleemoplossend vermogen is daarom van groot belang!”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Josephine Terwindt (24) werkt als accountmanager en beveiliger bij Workrate. Binnen haar functie accountmanager heeft ze een begeleidende rol in het veilig houden van het datacenter. Daarnaast werkt ze een paar dagen per week zelf als beveiliger. 

Datacenter paspoort

Josephine Terwindt

  • Leeftijd: 24
  • Bedrijf: Workrate
  • Functie: Accountmanager en Beveiliger

Kerntaken:

  • Contact met de klanten van het datacenter
  • Contact met het hoofdkantoor
  • Contact en begeleiding van de werknemers
  • Roosters maken

Servers, datacenters, Cloud wat betekent het eigenlijk allemaal?

Servers zijn eigenlijk computers achter de ‘cloud’. Een echte cloud bestaat dus niet; het is simpelweg een server (computer) die in een extern gebouw staat namelijk een datacenter. Bedrijven kunnen een ‘rack’ of zelfs een hele ruimte huren om hun servers te laten draaien. Het datacenter zorgt voor de continuïteit van die servers. Dat wil zeggen: dat de servers altijd aanstaan, wat er ook gebeurt. Bijvoorbeeld: één van de belangrijkste risico’s is dat servers erg warm kunnen worden. Het datacenter zorgt ervoor dat de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimtes constant blijven en dat de servers dus niet oververhit raken.

 

Wat houdt jouw functie in?

Als Accountmanager Beveiliging ben ik ben eigenlijk de trechter van drie partijen: de klant, het beveiligingsbedrijf Workrate en mijn team. Naast mijn functie als accountmanager ben ik ook beveiliger voor ongeveer twee dagen per week. Als beveiliger heb ik de verantwoordelijkheid voor de toegangscontrole van klanten en medewerkers, de brandmeldcentrale en algemene receptiezaken. 

 

Welke interesses hebben jou in de richting van deze functie en sector gebracht?

In het tweede jaar van mijn studie ben ik als bijbaantje bij Workrate aan de slag gegaan als beveiliger. Workrate is van origine een Delfts bedrijf en heeft dus veel studenten uit Delft in dienst. Het beveiligen trok me aan omdat je veel verantwoordelijkheid krijgt en het goed te combineren is met mijn studie. Vorig jaar ben ik als accountmanager begonnen. Het leek me leuk om wat meer verantwoordelijkheid te krijgen en om zo goed mogelijk alles in goede banen te leiden.

 

Aan welke taken en activiteiten besteed je de meeste tijd?

Op een gemiddelde werkdag heb ik veel contact met mijn team en de klant. Ik vind het erg belangrijk dat de klant tevreden is maar zeker ook mijn team. Daarnaast vergt het maken van de roosters veel tijd. Ik wil namelijk graag iedereen in zijn wensen voorzien en het rooster zo passend mogelijk maken voor mijn collega’s. In de rol van beveiliger ben ik veel bezig met rondes lopen, camera’s in de gaten houden en e-mails beantwoorden. Het geeft me veel voldoening als alles op rolletjes loopt. Ook vind ik het leuk als mensen met ideeën komen en deze goed uitpakken.

 

En met welke mensen werk je nauw samen?

In mijn rol werk ik het meeste samen met de engineers binnen het datacenter. Soms doen we kleine taakjes voor hen, en we houden natuurlijk alle systemen in de gaten. Als wij zien dat er in het systeem iets misgaat dan nemen we direct contact met hen op en hopelijk kunnen zij het probleem dan oplossen. Daarnaast hebben we veel te maken met klanten die hun racks komen onderhouden. Ook de pakketbezorgers zijn voor ons erg belangrijk omdat wij dagelijks pakketten versturen en ontvangen. Dit kunnen bijvoorbeeld onderdelen zijn die naar een andere locatie moeten. 

 

Wat heeft de grootste indruk gemaakt toen je in deze sector aan de slag ging?

Dat er toch meer bij komt kijken dan je denkt. Maar ook dat er veel meer datacenters in Nederland zijn dan ik had verwacht. Ook is de omvang van veel datacenters erg groot, dat had ik niet verwacht. Ik heb me ook beseft dat de beveiliging een essentiële rol speelt in het goed functioneren van een datacenter.

 

Hoe ziet jouw opvolger eruit?

Probleemoplossend vermogen vind ik een van de belangrijkste competenties in een kandidaat. Er zijn altijd onvoorziene situaties en dan is het fijn als iemand daar goed mee om kan gaan en met de klant meedenkt. Daarnaast is klantvriendelijkheid en zorgvuldigheid erg belangrijk in ons vak.

De afgelopen 15 jaar groeide Workrate uit tot een internationaal beveiligingsbedrijf, gespecialiseerd in het effectief beveiligen van drukbezette bedrijven met een hoge regelgeving. Bij Workrate werken wij vanuit het perspectief van onze klanten. Wij zijn ons ervan bewust dat de security van vandaag, niet de security van morgen hoeft te zijn. Door constant in beweging te blijven en nieuwe paden te betreden vinden wij onszelf steeds opnieuw uit. Als jij ons team komt versterken zul je een belangrijke rol spelen in onze internationale groei. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws