Nieuws

 

Jos Speck: “Wat ik het mooiste vind? Ik werk veel met techniek én met mensen”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Jos Speck (53) is Service Manager Datacenters bij SPIE Nederland. Jos begeleid de dagelijkse datacenter activiteiten zoals bijvoorbeeld de installatie en de-installatie van hardware.

Hoe zou je je baan uitleggen aan je oma?

Ik ben de zorgdrager van alles wat er binnen een datacenter gebeurt op het gebied van IT. Het is essentieel dat een datacenter altijd blijft draaien. Hiervoor moet ook alles op het gebied van IT soepel verlopen. Een datacenter is een ruimte en/of gebouw waar belangrijke  IT-apparatuur kan worden geplaatst. Een datacenter is uitgerust met diverse voorzieningen, waaronder klimaatbeheersing door middel van airconditioning, brandblussystemen en extra stroomvoorzieningen.

Hoe ziet een normale werkdag eruit voor jou?

Ik begin de dag meestal met het behandelen van nieuwe aanvragen. Dit gaat vaak in overleg met de aanvrager. Daarna sluit ik de uitgevoerde werkzaamheden af. Wanneer een opdracht klaar is rapporteer ik erover en kijk ik naar de verbeterpunten. Zo streven we er altijd naar dat we het morgen beter zullen doen dan vandaag. De aanvrager voor werkzaamheden in het Datacenter zit binnen de IT afdeling.

Wat is je achtergrond (studie/werkervaring) en hoe ben je in deze industrie beland?

Ik ben vanuit diverse rollen binnen IT in mijn huidige functie binnen SPIE Nederland terecht gekomen. Hiervoor heb ik onder andere werkzaamheden als Systeembeheer, Teamlead en Process Management uitgevoerd. Ik merk dat al deze aspecten nu samenkomen in mijn huidige functie.

Wat heeft de grootste indruk op je gemaakt toen je aan deze baan begon?

Toen ik aan deze functie begon was ik verrast door de veelzijdigheid van de werkzaamheden. In mijn functie ben ik veel bezig met techniek en proces maar soms ook weer totaal iets anders zoals aanvragen en het financiële aspect. Ik vind het ook bijzonder dat desondanks ik bezig ben met techniek, ik ook ontzettend veel met mensen werk. Het sociale aspect is erg hoog. Dit zie je ook terug in het beleid van SPIE Nederland. Er is veel focus op persoonlijke ontwikkeling en aandacht voor het individu. Daarnaast voel ik ook veel vrijheid in het werk wat ik doe.

Wat vind je het belangrijkste in het werk dat je doet?

Ik vind het belangrijk dat de klant tevreden is en dat we als SPIE kunnen bijdragen aan het succes van de klant. Een belangrijk aspect wat hierbij komt kijken is leren van je fouten en altijd kijken naar wat er beter kan. Ik vind het inspirerend om goed te luisteren naar de klant maar ook naar de technologie en de omgeving. Er is altijd ruimte voor verbetering. Ik zou er uiteindelijk naar streven om mét de klant te werken in plaats van vóór de klant.

Datacenter paspoort

Jos Speck: “Wat ik het mooiste vind? Ik werk veel met techniek én met mensen”

Jos Speck

  • Leeftijd: 53
  • Bedrijf: SPIE Nederland
  • Functie: Service Manager Datacenters

Kerntaken:

  • Planning & Coördinatie van de dagelijkse datacenter activiteiten (begeleiden, installatie en de-installatie van hardware)
  • Rapportage maken over de datacenter activiteiten
  • Verbetervoorstellen aandragen en uitvoeren van de dagelijkse activiteiten op basis van 3P (Proces, People, Product)
  • Standaardisatie van werkprocessen
  • Aanspreekpunt als datacenter technisch consultant

SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en energie-, infrastructurele-, industriële- en gebouwinstallaties. SPIE Nederland behoort tot de top 3 van technische dienstverleners in Nederland. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!