Nieuws

“De schaalbaarheid van de infrastructuur die het internet ondersteunt, blijft fascinerend”

De deelnemers en partners van de DDA zijn van grote waarde voor de Nederlandse digitale infrastructuur. Zonder hen zou de digitale economie niet floreren. Daarom lichten we graag onze partners en deelnemers uit, zodat je meer te weten komt over de personen en bedrijven binnen de digitale infrastructuur van Nederland. Met deze keer: Richard Zuijderwijk, Solutions Development Director Benelux & Norway bij Johnson Controls.

Iedereen gebruikt bijna de hele dag online diensten om te werken, leren en ontspannen. Datacenters spelen daarin een cruciale rol, omdat zij alle applicaties die wij gebruiken huisvesten. Toch hebben veel mensen hebben geen idee wat een datacenter is, en wat het belang ervan is. “Een datacenter is een fysieke locatie, meestal een gebouw, waar de belangrijkste IT-/computerdiensten en -infrastructuur zijn ondergebracht voor de opslag, verwerking en verspreiding van data en toepassingen. Nog eenvoudiger gezegd: het is de fysieke ruggengraat van de cloud en biedt de computercapaciteit voor toepassingen waar mensen dagelijks op vertrouwen, zoals het weerbericht, appen/sms’en of videospelletjes”, vertelt Richard Zuijderwijk van Johnson Controls.

Exponentiële groei datacenter industrie

Johnson Controls biedt fysieke infrastructuuroplossingen die cruciaal zijn voor de activiteiten van een datacenter, waaronder HVAC-/koelingsapparatuur, gebouwbeheer, brandbeveiliging en fysieke beveiliging. Als Solutions Development Director binnen de Benelux en Noorwegen zorgt Richard er onder andere voor dat het portfolio van Johnson Controls beschikt over de best-in-class producten. “Hierdoor kunnen onze klanten het gebied van groei, betrouwbaarheid en duurzaamheid op snelheid en schaal bereiken.”

De groei binnen de industrie is enorm. Dat merkt Richard ook wanneer wordt gevraagd wat bij hem de grootste indruk maakte toen hij begon te werken in de sector. “De schaalbaarheid van de infrastructuur die het internet ondersteunt, blijft fascinerend. Het voorziet de mogelijkheid om bijna elk mens ter wereld in enkele seconden met elkaar te verbinden. En aangezien de vraag nu exceptioneel toeneemt, zie je ook dat de industrie jaarlijks meer dan 100 miljard dollar in datacenters investeert om dit proces te ondersteunen. Dat blijft ook fascinerend, omdat ik altijd graag heb gewerkt aan producten en oplossingen die mensen dagelijks gebruiken, zonder het te beseffen. De cloud is daar bijvoorbeeld een perfect voorbeeld van.”

Complexe en impactvolle uitdagingen

Naast de exponentiële groei heeft de sector ook te maken met complexe uitdagingen, zoals de energietransitie. Daarom zijn vele organisaties bezig om hun business te verduurzamen. Richard: “Bij Johnson Controls zijn we hier druk mee bezig door samen met onze klanten efficiëntere koeltechnologieën te ontwerpen, met inbegrip van koelmiddelen met een laag GWP, of oplossingen die efficiënt gebruik maken van afvalwarmte van datacenters, zoals district verwarming, die anders in de atmosfeer terecht zou komen.”

Daarnaast zijn er meerdere ontwikkelingen die nu en straks een grote impact zullen hebben op de datacenters. Dat geldt ook voornamelijk voor de wereldwijde duurzaamheidsmissie. “Er zijn twee cruciale trends die een diepgaande en mogelijk tegenstrijdige invloed gaan hebben op datacenters. De eerste is het streven naar ‘high-density computing’, waarvoor nieuwe koelmethoden nodig zijn. De tweede is een ontwikkeling naar meer duurzame, milieuvriendelijke datacenters. De reden waarom ik zeg dat dit potentieel tegenstrijdige trends zijn, is dat ‘high-density computing’ in absolute zin meer stroom zal verbruiken, maar anderzijds veel efficiënter zal zijn per CPU.”

Betrouwbaarheid cruciaal

Binnen deze veranderingen op technologisch gebied moet er uiteraard ook worden gedacht aan het bewaken van de betrouwbaarheid van alle systemen binnen datacenters. Dat is ook een van de belangrijkste lessen die Richard in zijn carrière heeft geleerd. “Om evolutionaire veranderingen in een ontwerp te realiseren, moet je geduld hebben. Datacenters zijn namelijk complexe, bedrijfskritische machines – ja, ik zei ‘machines’ – die afhankelijk zijn van verschillende kritieke infrastructuursystemen die samenwerken zodat de betrouwbaarheid niet in gevaar komt, want dat blijft bovenal het belangrijkste voor de gehele industrie.”

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws