Nieuws

Jan Kelderman: “Het is echt gaaf om te zien dat de regelsoftware die jij geschreven hebt al die servers koelt!”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Jan Kelderman is Senior Project Engineer Meet & Regeltechniek bij Beveco Gebouwautomatisering B.V. Binnen zijn functie schrijft hij de regelsoftware voor datacenters en werkt hij zelf ook aan de regeltechnische installaties.  

Datacenter paspoort

Jan Kelderman

Kerntaken:

Wat is een datacenter?

Een datacenter is eigenlijk niks meer dan een heleboel computers in grote hallen. Deze computers worden servers genoemd. Deze servers worden gebruikt voor alles dat met het internet te maken heeft. Een belangrijke taak van de datacenters is om de servers koel te houden. Deze servers produceren namelijk heel veel warmte en kunnen uiteindelijk oververhitten als het gebouw niet goed gekoeld wordt. De datacenters zijn voorzien van geavanceerde koelinstallaties. De warme lucht van de servers wordt afgekoeld zodat het weer gebruikt kan worden om de servers te koelen. Dit is een volledig automatisch proces dat alle dagen van het jaar actief is. Dag en nacht.

 

Welke interesses hebben jou in de richting van deze functie en sector gebracht?

Dat is mijn fascinatie voor automatisering. Datacenters zijn hét voorbeeld van een volledig geautomatiseerd gebouw met weinig menselijke invloed op het proces. Bijvoorbeeld de software die wij bij Beveco schrijven heeft als doel om de juiste hoeveelheid koeling naar de datazalen te sturen en dit ononderbroken te doen. Hierom is de koelinstallatie van een datacenter vaak dubbel opgebouwd. Wanneer systeem 1 faalt dan wordt er overgeschakeld naar systeem 2. Tijdens de eindfase van datacenter projecten zijn er altijd faal testen. Er worden dan meerdere kritische noodscenario’s doorlopen om te kijken of de koeling naar de servers gewaarborgd blijft tijdens storingen. Het is echt heel gaaf om te zien dat de regelsoftware die jij geschreven hebt zo werkt dat ten alle tijden de servers netjes gekoeld blijven.

 

 

Waar word je echt blij van binnen je werk?

Dat zijn de installaties waar wij na onderzoek meer uit kunnen halen. Denk hierbij aan een (oudere) installatie die al jaren draait waarbij koelmachines ijskoud koelwater maken en dit naar de datazalen sturen. De servers zullen niet oververhit raken met dit ijskoude koelwater maar misschien is er wel een duurzamere manier om te koelen. Is het bijvoorbeeld echt nodig om het water zo koud te maken? Door slimmere software te ontwikkelen is het vaak mogelijk om met (veel) minder koud water toch de servers optimaal te blijven koelen. Dit heeft direct invloed op de energierekening van het datacenter maar ook op het milieu. Vaak spreek je over een datacenter met een formaat van een klein dorp met tientallen koelmachines. Dus het scheelt enorm als die een paar graden minder hard hoeven te koelen.

 

Kun je uitleggen hoe een project precies in zijn werk gaat?

Bij Beveco runnen wij het project van begin tot einde. Zo hebben wij in het begin veel te maken met de adviseur en de eindgebruiker, in dit geval de datacenters, om helder te krijgen wat precies de wensen zijn. Aangezien wij de gehele regelsoftware op maat maken voor de klant is dit een hele belangrijke fase. Daarna gaan we de engineering fase in. Dan schrijven we de regelsoftware maar laten dan ook schema’s opstellen voor de regelkasten die wij laten bouwen. In deze fase hebben wij veel te maken met tekenaars en kastenbouwers. Als dit allemaal rond is gaan wij het project inbedrijfstellen. We zijn dan zelf meer op locatie aanwezig en hebben dan veel te maken met de opdrachtgever en mogelijk onderaannemers voor bijvoorbeeld het kabeltrekken en aansluitwerk. Wanneer alles getest en nagelopen is vinden er meestal integrale testen plaats. Hiermee worden alle systemen tegelijkertijd getest. Dit is een combinatie van de generatoren, de koelinstallatie en de noodstroominstallaties. Dit soort testen zijn belangrijk om je voor te bereiden op een totale black-out waarbij het datacenter volledig zonder stroom komt te staan. De noodstroominstallaties moet de stroomvoorziening dan tijdelijk opvangen, de generatoren razendsnel opstarten en tijdens de hele oefening moet de koeling netjes naar de datazalen gebracht worden alsof er niks aan de hand is.

 

Wat heeft de grootste indruk gemaakt toen je in deze sector aan de slag ging?

De omvang van de projecten. Waarbij de oppervlakte van een datacenter wordt uitgedrukt in vierkante kilometers (!) en de enorme koelinstallaties die daar mee gepaard gaan. Denk aan grote hybride koeltorens en broninstallaties met koelvermogens van tientallen megawatts. Bij Beveco knopen wij deze installaties regeltechnisch aan elkaar via software zodat het 1 vloeiend geautomatiseerd proces wordt.

 

Heeft jouw bedrijf een rol in de energietransitie?

Jazeker. Wat we veel zien is dat er installaties gebouwd worden waarbij een koeltoren en broninstallatie (ATES) waterzijdig aan elkaar gekoppeld worden om te gebruiken als koelinstallatie. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld maar dit betekent dat we energiezuiniger te werk kunnen gaan! Als het buiten koud genoeg is dan gebruiken we alleen de koeltoren die het water middels de buitenlucht en wat ventilatoren afkoelt. Dit is zeer energiezuinig! In de zomer zetten we hier een broninstallatie voor in. Die bestaat uit een warme en een koude bron. Dit zijn waterbellen héél diep in de grond. We halen dan het koude water uit de grond en dit wordt opgewarmd met het warme water uit het datacenter. Hierna zal dat opgewarmde water in de warme bron gestopt worden. Omdat het warme datacenter water langs het koude bronwater is gestroomd is dit afgekoeld (energieoverdracht) en kan dit weer gebruikt worden voor de koeling van de servers op de datazalen. Wanneer het buiten echt goed koud is laten we de koeltoren heel koud water maken en stoppen dit dan in de koude bron en noemen dit de bron laden. Zodoende is de energie cirkel rond.

 

Welke les wil jij je opvolgers meegeven?

Dat je nooit te oud bent om te leren en te blijven ontwikkelen. De datacenterwereld blijft zich continue vernieuwen. Er komen steeds slimmere installaties om de hoek kijken, de ene techniek nog beter dan de andere. Zo ook de controllers en regelsoftware die wij gebruiken. Zo is het werk nooit saai en werk je steeds met de nieuwste technieken.

Het creëren van beheeroplossingen die de klant ‘ontzorgen’ is onze missie. Wij zijn gespecialiseerd in systeemintegratie trajecten en verzorgen de complete regeltechniek voor klimaatinstallaties. Ons klantenportfolio bestaat veelal uit datacenters, (academische) ziekenhuizen, industrie en overheden tot en met de top van het Nederlandse bedrijfsleven. De vraag naar IoT oplossingen zal tijdens de digitale revolutie, waar we momenteel middenin zitten, naar verwachting hard (door)groeien. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws