Nieuws

“Wij willen vooral vrouwen aansporen om eens na te denken over een baan in de IT”

In onze serie ‘Werken voor datacenters’ interviewen we diverse professionals die werkzaam zijn in de sector. Aan het woord vandaag zijn Corine Polak (IT Zaken en IT Academie) en Eefje de Wit (itlinx en edulinx), die beide actief zijn om mensen via UWV te herscholen en te plaatsen in de IT branche. Global-e Datacenter BV speelt hierin een belangrijke rol door de studenten middels rondleidingen en presentaties te onderwijzen over de rol van datacenters in IT. Vanuit het perspectief van opleider en recruiter vertellen Corine en Eefje over het initiatief, dat de naam IT Academie draagt. 

Datacenter paspoort

Corine Polak

Eefje de Wit

Welkom!

Veel mensen hebben geen flauw idee wat een datacenter is. Hoe zouden jullie het in simpele taal uitleggen?

Eefje: Een verzamelpand met servers voor allerlei organisaties, waar alle data via de cloud gearchiveerd wordt. Vooral de migratie van lokale servers naar datacenters is een interessante ontwikkeling. Concreet zien wij bijvoorbeeld dat er voor Systeembeheerders steeds vaker een Azure achtergrond wordt gevraagd.

Corine: Het is geweldig om de reactie van mensen te zien als ze kennis hebben gemaakt met de wereld van datacenters. Een indrukwekkend stukje techniek dat de wereld verbonden houdt.

En wat is jullie rol is in de wereld van IT en datacenters?

Corine: Als IT-Academie streven wij ernaar om mensen die een carrièreswitch willen maken naar de IT een zo goed en uitgebreid mogelijk beeld te geven over de mogelijkheden in de IT. Door de samenwerking met het UWV leiden wij groepen van maximaal 8 mensen op in de basistechnieken van de IT. Een excursie naar het datacenter is onderdeel van de opleiding. Wij zijn dan ook blij met een partner als Global-e Datacenter die ons hierin ondersteunt en echt een bijdrage levert aan de opleiding. Na de opleiding kunnen ze aan de slag als servicedesk/junior systeembeheerder.

Eefje: Sinds 2018 werf en plaats ik IT-professionals bij de klanten van itlinx en leid ik hen op. Denk hierbij aan functies als IT Support Engineer of Infrastructuur Beheerder. Qua certificeringen werk ik veel met Microsoft, Cisco, projectmanagementstijlen en programmeertalen. Voor de IT-Academie train ik de studenten op gebied van CV’s, LinkedIn en sollicitatiegesprekken. Ook ondersteun ik in de selectie van de klassen en begeleiding naar stageplaatsen.

Wat voor talenten zijn nodig voor de digitale toekomst?

Corine: Één ding weten we zeker, de vraag om over de gehele wereld te kunnen communiceren, werken, reizen, handelen en kopen zal niet afnemen. Onze grootouders vonden een reis naar Amsterdam al ver en hadden uitsluitend briefpost. Nu reizen we over de gehele wereld en biedt het internet de mogelijkheid om iedereen met elkaar te kunnen verbinden. Al deze ontwikkelingen hebben we te danken aan de IT en dit zal nooit meer stoppen. Ook in de zorg, horeca, agrarische sector zie je dat de IT steeds belangrijker wordt. Je bestelling op het terras wordt online doorgegeven aan de collega’s in de keuken en achter de bal, in de zorg worden steeds meer robots ingezet en de boer houdt via monitoring zijn veestapel en akkers in de gaten. Door de technische mogelijkheden zullen beroepen veranderen, het is belangrijk om je te realiseren dat daar opleiding en begeleiding bij nodig is. Wij geven een training waarin de basiselementen worden behandeld en middels een stage maken mensen kennis met het nieuwe werkveld. Daarna hopen wij natuurlijk dat het smaakt naar meer en dat er mooie carrières volgen.

Eefje: IT is overal en wordt alleen maar meer en groter, zichtbaar en onzichtbaar. Wij verwachten dat er op het gebied van cloud steeds meer wordt verwacht van onze kandidaten, in bijvoorbeeld Microsoft Office 365 en Azure. Hiervoor hebben we Beheerders nodig met een stevige virtuele achtergrond in bijvoorbeeld VMware, Hyper-V, etc. Daarom verbinden we deze up-to-date Systeembeheerders aan onze organisatie, door al snel zekerheid te kunnen bieden in bijvoorbeeld een aanstelling voor onbepaalde tijd bij itlinx. Ook brengen we deze kennis zelf bij door onze medewerkers en kandidaten op te leiden en officieel te certificeren in Microsoft Office 365 en Microsoft Azure. Hiervoor bieden we alle varianten aan, waarbij we starten met de Fundamentals.

Hoe ervaren jullie de samenwerking met de branche?

Corine: Wat opvalt is dat de branche zich kenmerkt door vaste structuren en afspraken. Dit zorgt ervoor dat de basis van de samenwerking goed is. Als toevoeging daarop geloven wij er in dat je misstanden kunt voorkomen door mee te denken over klantwensen en af te stemmen hoe je het beste zaken kunt oppakken, Ieder zijn specialiteit! Daarnaast is het natuurlijk superleuk om samen te werken met Global-e Datacenter om studenten op te leiden.

Eefje: De structuur herkennen we bij itlinx en edulinx inderdaad, IT’ers willen graag weten waar ze aan toe zijn en bouwen aan een carrière richting beheer of architectuur bijvoorbeeld.

Waar ben je – tot nu toe – het meest trots op?

Eefje: edulinx is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid. Niet alleen op datacenter of cloud niveau, maar ook in overkoepelende trainingen, zoals ITIL, SCRUM, Agile, Prince2, etc. De groei van een start-up naar een volwassen opleidingsbedrijf, met een mooie bijdrage aan de IT-markt en de ontwikkeling daarvan, daar zijn we als edulinx trots op.

Hoe motiveren jullie jong talent voor IT?

Corine: Onbekend maakt onbemind, er is zoveel mogelijk in de IT en ja….ook de techniek is erg leuk en interessant. Wij willen vooral vrouwen aansporen om eens na te denken over een baan in de IT. Van oudsher is het een mannenwereld en daar mag best wel wat in veranderen. Ook vrouwen beheersen de techniek en kunnen echt wel hun mannetje staan in deze wereld want het is echt hartstikke leuk! Deze ambitie wordt gedeeld door Global-e Datacenter en de bereidheid is groot om hieraan te blijven meewerken. Kijkend naar de Global-e Groep waar Global-e Datacenter een onderdeel van is, dan zien we dat 13% van de medewerkers vrouw is.

Eefje: We zien ook dat de IT vaak een mannenwereld is bij organisaties. Daarom proberen we positieve discriminatie toe te passen door ook dames te werven en selecteren voor onze klanten. Dit is vaak een aangename toevoeging aan een gezonde diversiteit op een IT-afdeling. Maar wij selecteren niet op leeftijd, afkomst, uiterlijk en dergelijke. Kennis, motivatie, ervaring en ambitie, daar draait het om. Wat kan en wil iemand, in plaats van wie is iemand. Wij gaan uit van de intrinsieke motivatie van onze medewerkers. Hierbij overtuigen we kandidaten niet dat zij voor een bepaald pad zouden horen te kiezen zoals een datacenterprogramma, maar volgen wij de individuele ambitie en combineren we dit met de kansen die we zien bij onze klanten. Op deze manier zetten we talenten in op de juiste plaats wat zorgt voor een langdurige en prettige samenwerking. 

Welke trends zullen een impact hebben op de arbeidsmarkt, verwachten jullie?

Eefje: Artificiële intelligentie en uitgebreide mogelijkheden om met behulp van IT data te verzamelen en in kaart te brengen, zorgt ervoor dat machines dingen kunnen doen die niet meer door het menselijk brein of mensenhanden gedaan kunnen worden. Hoewel je zou kunnen denken dat dat kan resulteren in een toename in de werkloosheid, lijkt het tegendeel waar. Door de enorme toename van de datastroom komen er vele nieuwe maatschappelijke vraagstukken en daarbij behorende banen vrij. Door middel van de juiste scholing leiden wij kandidaten op om aan die vraag te voldoen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan Security Specialisten en Data Analisten.

Wat valt er nog te winnen op het gebied van onderwijs?

Corine: Op de basisscholen en het VMBO mag er meer aandacht worden gegeven aan de veranderingen in de branches en nieuwe werkvelden die in de afgelopen 25 jaar zijn ontstaan. Het onderwijs en het bedrijfsleven zullen wat meer met elkaar moeten optrekken om vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten. Dit vraagt echt aandacht om in de toekomst te kunnen voldoen aan de behoefte vanuit het bedrijfsleven.

Eefje: Ik sluit me hier volledig bij aan. De IT-wereld is heel divers, er zijn zoveel verschillende richtingen en functies dat er voor iedereen wel een passende baan in te vinden is. We moeten werken aan het imago dat het een mannenwereld is waarin alles om techniek gaat. Het is een wereld met net zoveel facetten als het leven zelf waarin dienstverlening centraal staat.

Zitten er nog mooie initiatieven in de pijplijn?

Corine: Wij starten eerdaags met een nieuwe werving voor alweer de 2e training van de IT-Academie. In 2022 willen we minimaal vier trainingen geven en zullen we ons ook gaan richten op losse modules en het geven van trainingen aan het bedrijfsleven. Het is ons doel om zoveel mogelijk mensen te helpen in de omscholing en een passende baan te vinden in de IT. Daar hoort het datacenter ook bij!

Eefje: Bij itlinx en edulinx zijn we continu bezig met de ontwikkeling van nieuwe projecten. Hier is de IT-Academie een mooi voorbeeld van. Na een succesvolle eerste variant kijken we met veel vertrouwen uit naar de volgende klassen. Zowel in een samenwerking met IT-Zaken, Global-e Datacenter en andere partners uit het netwerk.

Voor meer informatie, bezoek www.it-academie.nl en www.itlinx.nl

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws