Nieuws

ITB2 als duurzame datacenter leverancier genomineerd voor BNR’s Green Quest Award

ITB2 als duurzame datacenter leverancier genomineerd voor BNR’s Green Quest Award

Presentator Harm Edens is sinds september vorig jaar in het wekelijkse BNR Nieuwsradioprogramma The Green Quest op zoek naar ‘duurzame doeners van BV Nederland’. Bedrijven met een bewezen succesvol duurzaam en innovatief project kunnen door de ‘duurzaamheidsspecialisten’ in het programma een ‘Green Quest Award’ worden toegekend. Deze specialisten van BNR hebben het ITB-kwadraat datacenter in Apeldoorn officieel hebben genomineerd voor de Green Quest Award.

 

ICT-infrastructuren vormen een van de grootste energieverbruikers internationaal. Het plaatsen van ICT-appratuur in een energie efficiënt en milieuvriendelijk datacenter is een belangrijke stap voor organisaties op weg naar serieuze energiebesparing. Iets wat veel verder gaat dan bijvoorbeeld een correcte afvalscheiding, of het afkopen van de impact op het milieu door alleen het gebruik van groene energie of het compenseren van CO2-uitstoot middels certificaten. ITB2 helpt organisaties om daadwerkelijk iets te doen aan het energieverbruik van hun ICT-infrastructuren.

ITB2 Datacenters is een Nederlands bedrijf met datacenters in Apeldoorn en Deventer welke volgens de duurzaamheidsspecialisten van BNR’s Radionieuwsprogramma The Green Quest technisch gezien het maximale heeft gedaan om die energiebelasting, oftewel het datacenter stroomverbruik zo drastisch mogelijk terug te dringen.

ITB2 is volgens het BNR-radioprogramma een van de eerste datacenter bedrijven in Nederland die erin is geslaagd om zijn infrastructuur middels een uniek infrastructuurontwerp volledig op ‘indirect adiabatische koeling’ te laten draaien en daarmee enorme energie-efficiëntie voordelen – lees: stroomreductie – te behalen. ITB2 maakt geen gebruik van traditionele koelmethodes, ook niet als back-up voor de innovatieve koeling technologieën.

 

PUE-waarde, management commitment

Volgens The Green Quest is bij de technologische innovatie op deze schaal binnen de datacenterbranche maximaal gebruik gemaakt van bestaande technologieën, ook uit andere sectoren. Daarnaast heeft een zekere durf vanuit het management ervoor gezorgd om er consequent voor te gaan en in de technische mogelijkheden van de huidige datacenter architectuur te geloven.

De efficiëntie van een datacenter wordt gemeten in PUE (Power Usage Efficiency). ITB2 heeft hiervoor een uitgebreid monitoringsysteem/meetnet geïnstalleerd in het stroom distributienetwerk in de datacenter infrastructuur. De energie-efficiëntie rekensom is als volgt. PUE is het uit het elektriciteitsnet opgenomen vermogen welke gedeeld wordt door het aan de IT last geleverde vermogen. Dit biedt onder de streep een getal voor de efficiëntie van het ‘overhead’ energieverbruik.

Ouderwetse datacenters hebben een PUE (Power Usage Efectiveness) van rond de 1,7 of hoger. Al enige jaren stelt Amsterdam de eis dat nieuwe datacenters in deze regio een ontwerp-PUE moeten hebben van 1,3. ITB2 Datacenters heeft in haar datacenter in Apeldoorn een gemiddelde PUE weten te realiseren van 1,09 over de afgelopen 12 maanden. Daarbij zit zelfs een maand waarin de laagst gerealiseerde waarde 1.062 betreft. Dat zijn uiterst energie-efficiënte waarden, zeker wat betreft de schaalgrootte van de datacenter infrastructuur. Een PUE-waarde van 1 zou in theorie het laagst haalbare zijn.

“Wij verbruiken veel minder stroom voor het huisvesten van IT-infrastructuren dan traditioneel ingerichte datacenters, zegt Niels Hensen, Directeur en eigenaar van ITB2 Datacenters. “Onze innovatie inspanningen kunnen er niet voor zorgen dat we totaal geen stroom meer verbruiken, maar we hebben het wel drastisch weten te reduceren. Voor de stroom die we wel gebruiken hebben we gekozen voor WaarborgWind windenergie, om CO2-neutraal te opereren en daarmee onze CO2-uitstoot dus volledig te nihiliseren.”

 

Stijgende energie-efficiëntie

“Voordeel van onze huidige koelingmethode, iets wat wij gaandeweg hebben ondervonden maar wat we van tevoren niet precies konden voorspellen, is dat bij hogere buitentemperaturen wij juist steeds beter zijn gaan koelen,” zegt Hensen. “Dit in tegen stelling tot conventionele koelinstallaties die dan juist steeds minder efficiënt worden en op een gegeven moment er zelfs geheel mee stoppen. Onze uitstoot van CO2 wordt verder gereduceerd doordat wij, in tegenstelling tot veel andere datacenters, totaal geen traditionele milieuvervuilende compressortechnieken gebruiken – ook niet als back-up. De nog steeds stijgende efficiëntie wordt continue onderbouwd met maandelijkse meetrapportages.”

“Wij zien dat de datacenter industrie nog steeds zeer behoudend is met het toepassen van nieuwe innovatieve technieken,” zegt Hensen. “De huidige discussie in de markt over het promoten van warmtehergebruik is slechts een tussenstap. De datacenter industrie zal zich bezig moeten houden met het drastisch verminderen van het ‘overhead’ energieverbruik. Wij hopen met deze Green Quest award ook andere datacenters te laten inzien dat serieuze innovatiedoelen bereikt kunnen worden zonder te kort te doen aan de hoge beschikbaarheidseisen waarmee datacenters te maken hebben.

 

Op 1 juli 2020 kiest het Green Team de winnaar en wordt de Green Quest Award uitgereikt.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws