Nieuws

Inschakelen spaarstand moet datacenters in Amsterdam zuiniger maken

Inschakelen spaarstand moet datacenters in Amsterdam zuiniger maken

Bron: Volkskrant

Datacenters kunnen veel zuiniger worden als de servers in de spaarstand worden gezet als ze geen werk verrichten. Dat blijkt uit een experiment en wordt verder onderzocht in datacenters rond Amsterdam.

De toenemende digitalisering zorgt voor steeds meer data, die moet worden verstuurd en opgeslagen. Dat verkeer wordt mogelijk gemaakt door datacenters, maar kost veel energie.

Het ING Economisch Bureau verwacht een verdubbeling van de benodigde elektriciteit voor data in 2030. Over tien jaar zou 5 procent van het wereldwijde elektriciteitsgebruik hiervoor nodig zijn, concludeerden onderzoekers eind 2019. Het energieverbruik van alle Nederlandse datacenters is momenteel vergelijkbaar met dat van ruim 1 miljoen huishoudens. Om een oplossing te vinden voor deze toenemende vraag is er nu een coalitie van bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstellingen die onderzoeken hoe dit energiegebruik kan worden teruggedrongen.

Onder meer Albert Heijn, Booking.com, KPN en Rabobank zijn bij het initiatief betrokken. Uit de eerste experimenten is gebleken dat datacenters energiezuiniger worden als de klanten hun servers op spaarstand zetten als er geen werk wordt verricht. Dat wordt nu verder onderzocht.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws