Nieuws

Het onzichtbare gevaar in het datacenter

Het onzichtbare gevaar in het datacenter

Waarschijnlijk is alles in uw datacenter helemaal op orde. De kabels zijn netjes geordend, klimaatbeheersing is optimaal en het datacenter is goed beveiligd tegen cyberaanvallen. Maar er is nog een vijand waar u misschien niet zo snel aan denkt en die voor veel moeilijkheden kan zorgen: deeltjes (particles).

Gecontroleerde luchtstromen voorkomen niet alles
Als stofdeeltjes zich opstapelen in de serverapparatuur ontstaat er vertraging, oververhitting of zelfs een defect. Het is dus belangrijk om deze deeltjes regelmatig te verwijderen. Veel datacenters gebruiken daarom al gecontroleerde luchtstromen om te voorkomen dat verontreinigende stoffen de servers vervuilen. Maar heeft u weleens gedacht aan de stofjes die binnenkomen via uw medewerkers? Of de deeltjes die ontstaan door defecte apparatuur? Deze stofjes zijn nauwelijks tot niet zichtbaar en alleen door hiervoor opgeleide mensen te herkennen, maar om welke deeltjes gaat het? Hieronder staan de belangrijkste:

Pollen
In de lente en zomer hebben veel mensen last van hooikoorts. Dit komt door pollen in de lucht. Onder andere de hazelaar, eikenboom, kastanjeboom en gras zijn de boosdoeners. Deze pollen irriteren niet alleen onze luchtwegen. Ze gaan ook zitten op ons haar, onze kleding en onze huid. De kans is dus groot dat uw medewerkers deze pollen onbewust mee naar binnen brengen.

Black Dust
Niet alleen van buitenaf dreigt er gevaar. Ook de eigen apparatuur kan schadelijke stofdeeltje produceren wanneer deze niet goed wordt onderhouden. Is bijvoorbeeld de aandrijfriem van de luchtkoelers versleten? Dan ontstaat er zwarte roet, ook wel black dust genoemd. Dit is ijzeroxide (FeO) en heeft een magnetische lading. Als deze stof via de luchtstroom verdeeld wordt over het datacenter is dat verwoestend voor de harde schrijven van de servers.

Zinkdeeltjes
Zinkdeeltjes ontstaan op gegalvaniseerde metalen voorwerpen. We denken vaak dat zink ontstaat door verroesting. Dat is niet het geval. Het is juist omgekeerd. De zinklaag die we aanbrengen als roestpreventie creëert een drukspanning in het metaal. Hierdoor zet het metaal uit en dit zorgt voor het ontstaan van de zinkdeeltjes. Deze deeltjes zijn geleidend en kunnen spanningsstoringen veroorzaken in elektrische apparatuur.

Huid, haar, stof, modder en kledingdeeltjes
Deze stofdeeltjes zijn meestal heel klein en ze vallen nauwelijks op. Ze worden vaak onbewust door mensen naar binnen gebracht via kleding, schoenen of bijvoorbeeld de dozen van nieuwe materialen. Gaan deze deeltjes in het luchtsysteem en de serverapparatuur zitten? Dan veroorzaken ze bijvoorbeeld een luchtstroomblokkade of oververhitting. En dat is funest voor uw apparatuur.

Maar wat nu?
Er zijn dus veel verschillende deeltjes die ervoor kunnen zorgen dat uw servers door oververhitting trager gaan lopen of zelfs vastlopen. Sommige van deze deeltjes zijn eenvoudig te herkennen, bijvoorbeeld de stoflaag op de vloer, maar de meeste zijn niet met het blote oog te zien. Daarom is het moeilijk om vast te stellen welk risico u loopt in uw datacenter. Gelukkig zijn er wel manieren om deze deeltjes te meten, zoals via een deeltjesmeting. Dit is een goede oplossing om binnen een paar minuten erachter te komen hoe het in uw datacenter ervoor staat. Via speciale reiniging kan vervolgens de ruimte stofvrij worden gemaakt.

Deze blog is een bijdrage van THP Clean Datacenters. Voor meer informatie bezoek hun website.

Over THP Clean Datacenters
THP is sinds 1996 dé specialist in het stof- en deeltjesvrij houden van datacenters. Onze opgeleide en gecertificeerde medewerkers werken volgens getoetste en gecontroleerde protocollen. Hierbij volgen zij uitsluitend de ISO 14644-1 klasse 8 norm. Onze professionele dienstverlening gaat verder dan alleen het onderhouden van de ruimte. Wij begeleiden u volledig bij het veilig houden van uw datacenter.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws