Nieuws

EZK keurt certificeringsprogramma TÜVIT voor EED-audit goed

EZK keurt certificeringsprogramma TÜVIT voor EED-audit goed

Veel datacenters zullen steeds meer te maken krijgen met de Europese Energie Efficiëntie Richtlijn (EED). Daarom kwam TÜV Informationstechnik GmbH (TÜVIT – TÜV NORD GROUP) 3 jaar geleden in contact met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om de mogelijkheid te evalueren om het unieke duurzaamheid-certificeringsprogramma Trusted Site Energy Efficiency (TSE) met zijn criteria TSE.STANDARD te laten goedkeuren om zo te voldoen aan de eisen van de EED voor datacenters.

Het resultaat is dat het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat het TSE-programma heeft goedgekeurd als een alternatieve manier voor datacenterbeheerders om te voldoen aan de eisen van de EED-audit voor hun datacenterlocaties. Om de bovenstaande verklaring verder te verduidelijken: bedrijfslocaties (datacenters) die het TSE-certificaat hebben, kunnen in het EED-auditrapport worden genoemd als locaties met een goedgekeurd kwaliteitslabel, maar het bedrijf als geheel moet nog steeds worden geaudit, met de uitzondering dat de TSE-gecertificeerde locaties geen extra audit nodig hebben.

De Europese Energie Efficiëntie Richtlijn (EED) is een EU-richtlijn die grote ondernemingen verplicht om ten minste elke vier jaar een energie-efficiëntie-audit uit te voeren. Grote organisaties waarvoor de EED-richtlijn geldt, zijn verplicht om te rapporteren aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De EED Audit geldt voor grote ondernemingen die actief zijn in Nederland. Een grote onderneming wordt gedefinieerd als een bedrijf dat aan twee van de volgende eisen voldoet:

  • Ten minste 250 werknemers (FTE) inclusief die in partnerbedrijven en gelieerde ondernemingen;
  • Een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen
  • Een balanstotaal van meer dan € 43 miljoen.

Een groot bedrijf dat aan deze definitie voldoet, is verplicht om elke vier jaar een energie-audit uit te voeren. De EED Auditverplichting is bedoeld om grote organisaties bewust te maken van hun energieverbruik en hun mogelijkheden om energie te besparen. De audit omvat de hele onderneming en rapporteert over het energieverbruik van gebouwen, installaties, industriële processen en zakelijk verkeer. Het niet naleven van de EED blijft niet zonder gevolgen. RVO kan passende handhavingsmaatregelen nemen en zelfs financiële sancties opleggen.

Voor meer informatie over het TSE-certificeringsprogramma:
Energie-efficiëntie en duurzaamheid in datacenters | TÜVIT (tuvit.de)

Voor meer informatie over de EED Audit verplichting:
EED Auditverplichting | RVO.nl

Keurmerken goedgekeurd door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat:
Keurmerken die invulling geven aan de EED-auditplicht (rvo.nl)

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws