Nieuws

Europa’s Digitale Decennium Vraagt Om Sterker Fundament

Europa’s Digitale Decennium Vraagt Om Sterker Fundament

Het volgende artikel is geschreven door Johan Arts, Senior VP Sales EMEA bij Equinix.

Dit decennium gaat Europa laten zien dat data voor innovatie en brede welvaart zorgt: data for the good. Vanaf december 2023 moeten publieke organisaties het zogenaamde Once-Only-Principle (OOP) geïmplementeerd hebben om gemakkelijk data te kunnen delen tussen overheidsinstanties. Het OOP legt de verantwoordelijkheid voor data-uitwisseling bij de overheid, in plaats van bij het individu. Iemand die in Nederland al gegevens heeft gedeeld met de overheid, hoeft diezelfde data niet nog eens te delen in Italië. Europa onderscheidt zich hiermee van de Verenigde Staten en China, die op hun beurt het eigenaarschap van data bij het bedrijfsleven en bij de staat leggen.

Om dit te laten slagen moet er een ecosysteem voor transactionele datadeling ontstaan voor Europese overheden. Nederland staat bekend om haar sterke digitale infrastructuur, met Amsterdam als de digitale toegangspoort tot Europa. Maar is de infrastructuur van de overheid ook klaar voor veilige, transparante datadeling?

De overheid is geen schoolvoorbeeld van digitale transformatie. Tegelijkertijd is het goed mogelijk om van een statische IT-inrichting over te stappen op een strategisch ecosysteem. Kijk maar naar de financiële industrie, waar digitalisering tien jaar geleden al op gang kwam. Wie herinnert zich niet de aanblik van de vloer bij de New York Stock Exchange, die hierdoor plots leeg was.

De financiële sector is inmiddels dusdanig gedigitaliseerd dat zaken als iDEAL en instant payments niet meer weg te denken zijn. We staan nauwelijks stil bij de infrastructuur die nodig is om dit veilig te kunnen doen. Als voorloper van een ecosysteem voor transactionele datadeling, profiteren overheden van de lessen uit de financiële sector. Of het nu gaat om betalen met iDEAL of digitaal een paspoort aanvragen – het principe van datadeling blijft hetzelfde.

Eenzelfde transitie is bij de overheid ook mogelijk. De exponentiële groei van datatransacties vraagt om een sterk en veilig digitaal fundament. De stijging in cyberaanvallen bewijst dat het publieke internet hiervoor niet betrouwbaar genoeg is, omdat het niet als transactie-infrastructuur is gebouwd.

Toen de AVG haar intrede deed – zoals OOP nu – was dit een markeringspunt voor veilige data-uitwisseling; daar moest je als organisatie aan voldoen. Zo’n markeringspunt helpt de druk op verandering op te voeren. De digitale infrastructuur van onze overheidsorganisaties kan ook gereed worden voor de digital decade waarin betrouwbare, veilige en transparante datadeling en individueel gebruik van data centraal staan. De elementen hiervoor zijn aanwezig, maar de samenhang moet beter. Nederland is trots op zijn digitale infrastructuur en Amsterdam als toegangspoort tot Europa. Om die koploperspositie te behouden, is het nodig om een infrastructuur voor de overheidsdatacenters neer te zetten die geschikt is voor interconnectie. We zijn een concurrerende wereldeconomie, maar met grootmachten als Londen en Frankfurt op de loer, moet Nederland stappen maken om zijn plek te verdedigen.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws