Nieuws

 

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Mahesh Ramanujam, CEO van U.S. Green Building Council, Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux en Roy Scheidsbach, Associate Director Mission Critical Facilities bij Royal HaskoningDHV.  

Amsterdam, 20 maart – Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche.In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters.

Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold-certificaat bewijst Equinix dat het bedrijf zich committeert aan de hoge internationale doelstellingen ten aanzien van duurzaamheid. Dit blijft niet beperkt tot de operationele kant, maar wordt al vanaf de tekentafel meegenomen in de besluitvorming, in samenwerking met Royal HaskoningDHV. Met de toonaangevende LEED Gold-certificering als gevolg. “Ik ben ongelofelijk trots. We werken non-stop aan het verder verduurzamen van onze bedrijfsvoering. Hier profiteren niet alleen onze partners en klanten, maar ook het milieu van”, aldus Michiel Eielts, Managing Directeur Equinix Benelux, op 20 maart, tijdens de uitreiking van het certificaat. “De certificering let ook op het materiaalgebruik – middels recycling – en op de duurzaamheid van het gebouw. Ons datacenter is bijvoorbeeld zo gebouwd dat het in de toekomst een nieuwe functie kan krijgen en het daarvoor niet hoeft te worden afgebroken. Zo wordt de enorme verspilling die daarbij komt kijken voorkomen.”

Restwarmte vaker hergebruiken

De verduurzaming blijkt verder uit verschillende aspecten in en rondom het twaalf verdiepingen tellende datacenter. De ondergrondse wateropslag (Aquified Thermal Energy Storages) vervangt het mechanische koelsysteem, wat een zeer grote energiebesparing oplevert en de CO2-uitstoot enorm beperkt. Het LEED Gold gecertificeerde gebouw is zeer geschikt voor het leveren van restwarmte aan de universiteitsgebouwen op het Amsterdam Science Park, in plaats van dat het vervliegt.

Eielts vervolgt: “We zouden in Nederland veel meer kunnen doen met de restwarmte vanuit de industrie. Dit wordt nu in veel gevallen als afvalstroom afgevoerd, terwijl er een veel bredere toepassing voor kan zijn. Bijvoorbeeld in het verwarmen van nabijgelegen kantoorgebouwen of woonwijken. In sommige Europese landen zijn datacenters verplicht hun restwarmte beschikbaar te stellen voor hergebruik, voordat zij toestemming krijgen voor de bouw. Dat zou in ons land ook vaker kunnen meewegen als criterium in certificeringen en aanbestedingen om zo de energietransitie én duurzaamheid verder te stimuleren.”

Royal HaskoningDHV

Het ontwerp, projectbeheer en de supervisie gedurende de bouw van Equinix AM4 lagen in de handen van het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. “Zij hebben een ongelofelijk belangrijke rol gespeeld in het behalen van dit succes”, vervolgt Eielts. De keuze voor Royal HaskoningDHV betaalt zich nu verder uit. “We feliciteren Equinix met deze prestatie. Tijdens dit project kwamen onze expertises rondom groene gebouwen, duurzame energievoorzieningen en datacenter design perfect samen”, verwoordt Roy Scheidsbach, Associate Director Mission Critical Facilities bij Royal HaskoningDHV, “We zijn dan ook bijzonder trots op de LEED Gold-certificering van datacenter AM4.”

Over Equinix 

Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), verbindt toonaangevende bedrijven en overheden overal ter wereld rechtstreeks met hun klanten en partners in datacenters met de grootste keuze in netwerken. In 52 markten, verspreid over vijf continenten, brengt Equinix bedrijven samen om nieuwe groeimogelijkheden te realiseren en hun organisatie, IT en Cloud strategieën te versnellen. In de hedendaagse digitale economie, waar zakelijke businessmodellen steeds afhankelijker zijn van elkaar, is interconnectie essentieel voor succes. Equinix exploiteert het enige wereldwijde interconnectieplatform. Dit creëert constant nieuwe mogelijkheden voor bedrijven die op deze manier bij elkaar worden gebracht. Zie ook: www.equinix.com

Over Royal HaskoningDHV

Royal HaskoningDHV is een onafhankelijk bedrijf dat sinds 1881 engineers, consultants en project managers levert. Zo n 6.000 professionals wereldwijd werken iedere dag aan een betere wereld voor mens en milieu. Aan de hand van data en algoritmes verbindt Royal HaskoningDHV meer en meer de fysieke wereld met de digitale wereld, om hedendaagse uitdagingen op te lossen en toekomstige problemen te voorkomen. Royal HaskoningDHV helpt haar klanten om de digitale transformatie vorm te geven en de ambities te verwezenlijken. Enhancing society together! Zie ook: www.royalhaskoningdhv.com.

Over LEED Gold

LEED is een wereldwijd evaluatie- en certificatiesysteem waarmee de duurzaamheidsprestatie van gebouwen bepaald kan worden. LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design . LEED is in 1998 opgezet door de US Green Building Council (USGBC) en is de meest gebruikte duurzaamheidstool in de Verenigde Staten. Dit komt vooral doordat LEED daar vaak gekozen wordt voor overheidsprojecten. LEED is een scoresysteem dat gebruik maakt van een checklist. De score bepaalt of het gebouw een basis certificering, zilver, goud of platina krijgt toebedeeld. De LEED-commissie oordeelt over de toekenning hiervan. Naast nieuwbouw kan LEED ook worden toegepast bij renovatie of transformatie van bestaande gebouwen (LEED-Existing Buildings). De volgende elementen worden meegenomen in deze certificering: ontwikkeling van duurzame locaties, waterbesparing, energie-efficiëntie, materiaalselectie, kwaliteit van de binnen omgeving, innovatie en ontwerp en regionale prioriteit. https://new.usgbc.org

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!