Nieuws

Else Maria: “Een datacenter zoals Datacenter Fryslân heeft een onmisbare rol in de regionale economie”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Else Maria (39) is Directeur van Datacenter Fryslân. Als eigenaar van dit datacenter houdt zij samen met haar team een belangrijk knooppunt voor de regio draaiende. Binnen haar rol werkt ze aan de strategie van het bedrijf en is accountmanagement erg belangrijk.

Datacenter paspoort

Else Maria van der Meulen

Kerntaken:

Hoe ziet een normale werkdag er uit voor jou?

We zijn een relatief klein datacenter en dan is het leuk dat je ook betrokken bent bij heel veel facetten. Dus zowel de strategische onderwerpen, als onderwerpen vanuit de dagelijkse operatie. Maar ook vraagstukken rondom energiebeheersing komen aan bod. Verduurzaming is een belangrijk onderwerp in de datacenter industrie en ook voor een klein datacenter staat dit hoog op de agenda. Daarnaast blijft klantcontact een essentieel onderwerp binnen mijn functie.

 

Wat is je achtergrond (studie/werkervaring) en hoe ben je in deze industrie beland?

Nou, dat is een lang verhaal! Eerst heb ik Bedrijfskundige Informatica en Computer Science gestudeerd en destijds werkte ik in het UMCG als junior java programmeur maar daar was ik niet helemaal op mijn plek. Ik ben toen bij mijn vader gaan werken in zijn eigen bedrijf DataDiensten Fryslân (DDFr). Vanuit DDFr ontwerpen, beheren en exploiteren we netwerken en zijn we ook een ISP. Klanten waarvoor wij het netwerkdeel verzorgden kwamen steeds vaker met de vraag of de centrale apparatuur eventueel bij ons kon staan. In 2007 heb ik DDFr overgenomen na overlijden van mijn vader en in 2008 hebben we vervolgens het eerste onafhankelijk datacenter in Friesland geopend waar mijn vader in 2006 al de eerste stappen mee had gezet. DCF is een van de weinige datacenters die een familiebedrijf is.

 

Wat heeft de grootste indruk op je gemaakt toen je aan deze baan begon?

Na de opening in 2008 vond ik het heel indrukwekkend dat we met een groep enthousiaste mensen veel mooie ontwikkelingen van de grond hebben getrokken en nog steeds het enige carrier neutrale datacenter in Friesland zijn! Ik ben erg trots op de groep mensen waarmee ik dit heb mogen en kunnen doen en op mijn vader die voor de troepen uit liep en het belang van regionale datacenters zag voordat de regio het zelf zag. Ook de betrokkenheid van het team en de basis van een familiebedrijf als datacenter vind ik erg bijzonder en geeft ons een unieke positie.

 

Hoe zou je je baan uitleggen aan je oma?

Een datacenter zorgt ervoor dat alle digitale systemen die altijd beschikbaar moeten zijn, ook daadwerkelijk beschikbaar zijn. Al deze systemen staan op een server en deze server staat vervolgens weer in het datacenter. Stroom, koeling en beveiliging zijn hiervoor de belangrijkste onderdelen samen met verbindingen die het datacenter met de buitenwereld verbinden. Een datacenter zoals Datacenter Fryslân heeft een onmisbare rol in de regionale economie. We leven in een digitale economie en aan het begin van die digitale keten staan de datacenters.


Aan wie zou jij jouw functie aanraden?

Ik zou mijn functie aanraden aan mensen die van dynamiek houden en die begrijpen wat de rol van ICT is binnen onze maatschappij en daar iets aan willen bijdragen. Het inspireert me altijd om mensen te zien met een passie voor waar ze mee bezig zijn. Mensen die net even anders naar hun werk kijken of pioniers in hart en nieren.

DataCenter Fryslân opende in 2008 de deuren van zijn eerste vestiging (DCF1) Daar is 225 vierkante meter beschikbaar. In 2014 werd een tweede locatie (DCF2) in gebruik genomen, gevestigd in het datacentrum van de voormalige Friesland Bank. Daar is 175 vierkante meter beschikbaar. Beide locatie zijn uit te breiden tot 400 vierkante meter vloeroppervlak. De locaties liggen op zo’n twee kilometer van elkaar verwijderd. Er ligt een redundante glasvezelring tussen beide met op dit moment 48 vezels uit te breiden met nog eens 96 vezels. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws