Nieuws

Efficiënter ingerichte datacenters leveren flinke energiebesparing

Efficiënter ingerichte datacenters leveren flinke energiebesparing

Datacenters zó inrichten dat de maximale hoeveelheid energie uit netwerken en applicaties wordt gebruikt: het kan een enorme extra energiebesparing en dus verduurzaming opleveren. Het Lower Energy Acceleration Program (LEAP), dat onlangs startte in regio Amsterdam, onderzoekt het precieze effect van het efficiënter inrichten van servers in datacenters. Samen met een coalitie van bedrijven uit de Amsterdamse datacenterketen werkt LEAP aan een duurzame digitale economie door energie-efficiëntie van datagebruik met ICT te optimaliseren. Een van de pilots draaide op het interne datacenter van KPN. Een van de belangrijkste vragen: zorgt energiebesparing niet voor vertraging van de servers? 

In de pilot (behorend tot de eerste fase van LEAP) keken de medewerkers van KPN naar mogelijke energiebesparingen op korte termijn met bestaande technologie. Ze deden verschillende aanpassingen op een server waar minder belangrijke applicaties op draaien (een low profile server). Zorgde dit inderdaad voor energiebesparing? En hadden de veranderingen effect op de snelheid van de servers?

Een van de belangrijkste aanpassingen die KPN deed, was de ecomode inschakelen. Dat bleek een besparing van 7 procent op te leveren. En het goede nieuws: de medewerkers van KPN die de server gebruiken, merkte niets van de aanpassingen. Kortom: de ecomode maakte de prestaties van de low profile server niet trager. KPN richt zijn servers al langer heel efficiënt in, de meeste datacenters zijn minder energiezuinig ingericht. De deelnemers aan de pilot verwachten daarom dat het inschakelen van de ecomode in andere datacenters een nog veel groter effect zal hebben.

De KPN’ers zijn nu enthousiast om de besparingen ook op een high profile server te proberen: een server waar veel medewerkers gebruik van maken. De vraag is dan of gebruikers van die server ook geen last zullen hebben van de energiebesparende aanpassingen. Stel dat die aanpassingen zonder problemen lukken, en in het hele datacenter doorgevoerd worden. ‘Dan levert dat behoorlijk wat aan energiebesparing op. Dat is goed voor KPN, Amsterdam en de wereld’, aldus een van de medewerkers van KPN.

 

Meer weten over LEAP

Met LEAP staan we aan het begin van impactvolle veranderingen in de datacenterketen. Mocht je geïnteresseerd zijn om mee te doen met de LEAP coalitie en deel willen nemen aan een pilot, ga dan naar: https://amsterdameconomicboard.com/nieuws/eco-mode-bespaart-extra-energie

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws