Nieuws

 

Duurzame Datacenters steeds meer feit dan fictie

Duurzame Datacenters steeds meer feit dan fictie

Het water- en stroomverbruik van datacenters is gigantisch: hoe dit te verminderen? Richting een volledig circulaire samenleving in 2050 zijn er nog grote stappen te zetten. Equinix werkt hier hard aan maar mist een partij die de regierol op zich neemt. Dit bleek onlangs toen zo’n veertig leden van het Technisch Economisch Genootschap Energy en Utilities een door Equinix georganiseerde middag bezochten.

Met meer dan 400.000 m3 water en 32.000 zware batterijen lijkt het jaarlijkse verbruik van de datacenters van Equinix fors. De vraag of duurzame datacenters eigenlijk wel mogelijk zijn, lijkt daarmee een terechte. Twee jaartallen spelen een grote rol binnen dit vraagstuk: 2030 en 2050. In 2030 wil Nederland maar liefst 49 procent minder broeikasgassen uitstoten, terwijl in 2050 de Nederlandse economie volledig circulair moet zijn.

Nederland werkt hard aan duurzame oplossingen. Dat alleen is niet genoeg om de richtlijnen van 2030 en 2050 te halen. Windenergie zou een ideale manier zijn om de Nederlandse datacenters op een duurzame manier van stroom te voorzien. “Helaas zit de Nederlandse wetgeving ons hierbij in de weg, aangezien bedrijven zoals Equinix de hoeveelheden duurzame energie die zij nodig hebben niet mogen inkopen uit het buitenland”, zegt Arno van Gennip, Facility Operations Director bij Equinix Nederland. Hij geeft aan dat het bij het nadenken over de oplossing voor dit dilemma vaak bij goede ideeën blijft, zonder concrete uitwerking.

 

Koploper in hergebruik restwarmte

Waar Nederland in voorop loopt met betrekking tot duurzame initiatieven, is dat de datacenters hier een voortrekkersrol vervullen wanneer het aankomt op het hergebruiken van de restwarmte. In 2017 maakte de Dutch Datacenter Association (DDA) bekend dat de sector de overtollige warmte niet verloren wil laten gaan in de buitenlucht. Plan is om deze te gebruiken voor het verwarmen van onderwijsinstellingen en woonwijken. “Wij verwarmen op deze manier al andere gebouwen op het Science Park en gaan de warmtenetwerken van bestaande én nog te bouwen woonwijken op onze datacenters aansluiten”, legt van Gennip uit.

 

Overheid

Een partij die een regierol neemt in het verduurzamen van de Nederlandse datacenters is essentieel. De DDA heeft als brancheorganisatie een verbindende rol. Michiel Eielts, Managing Director van Equinix Benelux en voorzitter van de Dutch Datacenter Association, roept de overheid op om de Nederlandse datacenters meer te ondersteunen in het verduurzamen van hun werkzaamheden. “Nu wordt de restwarmte vanuit datacenters niet eens als een hernieuwbare bron van energie gezien. Nieuwbouwprojecten die hiervan gebruik zouden willen maken, voldoen niet aan de vereisten voor nieuwbouw”, schetst Eielts de situatie.

“We zijn ons ervan bewust dat datacenters veel energie verbruiken, maar tegelijkertijd zijn we ontzettend proactief met betrekking tot het zoeken en vinden van circulaire oplossingen. Hierbij kunnen de Nederlandse datacenters een flinke zet in de rug gebruiken”, aldus Eielts. “Duurzame datacenters worden langzaam maar zeker meer feit dan fictie, maar we kunnen het niet alleen.”

 

Over Equinix

Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), verbindt toonaangevende bedrijven en overheden overal ter wereld rechtstreeks met hun klanten en partners in datacenters met de grootste keuze in netwerken. In 52 markten, verspreid over vijf continenten, brengt Equinix bedrijven samen om nieuwe groeimogelijkheden te realiseren en hun organisatie, IT en Cloud strategieën te versnellen. In de hedendaagse digitale economie, waar zakelijke businessmodellen steeds afhankelijker zijn van elkaar, is interconnectie essentieel voor succes. Equinix exploiteert het enige wereldwijde interconnectieplatform. Dit creëert constant nieuwe mogelijkheden voor bedrijven die op deze manier bij elkaar worden gebracht. Zie ook: www.equinix.com

 

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!