Nieuws

Doede Wessels “De industrie verandert razendsnel. Een datacenter uit 2013 lijkt niet meer op het ontwerp van vandaag”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Doede Wessels is adviseur en partner bij DGMR. Binnen DGMR houdt Doede zich bezig met de bouw van datacenters vanaf het haalbaarheidsonderzoek tot en met het ontwerp.  

Datacenter paspoort

Doede Wessels

Kerntaken:

Wat is een datacenter?

Iedereen heeft het over de spreekwoordelijke wolk, de ‘cloud’. Maar eigenlijk wordt deze cloud gefaciliteerd door de datacenters. Zij vormen, samen met het glasvezelnetwerk en cloud- en hostingproviders, het hart van de huidige digitale infrastructuur. Juist nu zoveel mogelijk mensen vanwege Covid-19 thuiswerken en scholen ook thuisonderwijs verzorgen, is een stabiel datacenter van belang. Zonder datacenters geen systemen voor online vergaderen, zoals Zoom en Hangout, geen e-mail- en whatsapp-berichten of opslag van je documenten via sharepoint. Maar ook een streamingsdienst als Netflix of sociale media, zoals Instagram of twitter, verlopen via een datacenter. Datacenters faciliteren het internetverkeer en daarmee onze huidige maatschappij. Daarnaast zijn (deels) zelfrijdende auto’s en de groeiende vraag naar sensoren in gebouwen en bij infrastructuur ook al realiteit. Datacenters zijn niet meer alleen in gebruik bij de bekende softwareontwikkelaars en telefoonproducenten. Ook autofabrikanten en ontwikkelaars hebben belang bij de opslag en toegang tot data. 

Kan je uitleggen wat jouw functie precies inhoudt?

Veelal werk ik voor de (internationale) initiatiefnemers die een datacenter willen realiseren. Vanuit DGMR adviseren wij het designteam bij de selectie en keuze voor een locatie. We zijn betrokken vanaf een haalbaarheidsonderzoek (due diligence) tot en met het ontwerp.  In dit proces blijven we betrokken bij de vergunningsprocedure vanwege ruimtelijke ordening, bouwen en milieu. Ook adviseren wij over geluid, stikstofdepositie, brandveiligheid, 3D-modelering als CFD en de emissievergunningen binnen het kader van Europese regulering. In enkele gevallen adviseren wij het bevoegd gezag bij een datacenterontwikkeling. Onze kennis van de branche helpt dan zowel de gemeente als de initiatiefnemer om tot een passend bestemmingsplan te komen, omdat de risico’s aan de voorzijde goed inzichtelijk zijn gemaakt. 

Welke interesses hebben jou in de richting van deze functie en sector gebracht?

Ik werk al een lange tijd bij DGMR en we zijn niet altijd bezig geweest met datacenterprojecten. In 2013 werden we gevraagd om te ondersteunen met een due diligence-onderzoek voor een nieuw te realiseren datacenter in Nederland. De dynamiek en het tempo van het project samen met het internationale projectteam was erg interactief.  Het werken in een dergelijke multidisciplinaire omgeving geeft een extra dimensie aan een project. Sindsdien werken we veel aan de ontwikkelingen van datacenters. Inmiddels worden we door zowel opdrachtgevers als de bevoegde autoriteiten gezien als betrouwbare adviseur op het gebied van datacenters. Dat is iets waar we erg trots op zijn.

Aan welke taken en activiteiten besteed je de meeste tijd?

Op dit moment bestaat een groot deel van mijn werkzaamheden uit het coördineren van de projecten en het uitwerken van aanvraagstrategieën voor nieuwe initiatieven. Dit moet in samenspraak met de opdrachtgevers maar ook met het bevoegd gezag. Binnen DGMR vinden we het belangrijk dat iedereen ook bij de opdrachtgevers aan tafel kan zitten. Juist deze multidisciplinaire projecten lenen zich daarvoor. Ik vind het dan ook erg waardevol dat zowel onze opdrachtgevers als de collega’s hier graag gebruik van maken. Het is belangrijk dat de specialisten met elkaar een oplossing kunnen bedenken en niet dat de projectmanager steeds alle zaken bestiert.

Wat heeft de grootste indruk gemaakt toen je in deze sector aan de slag ging?

In eerste instantie maakt de omvang van het project en de snelheid waarmee een dergelijk groot project zich ontwikkelt indruk. Veelal heeft de initiatiefnemer al een ontwerp dat ergens op de wereld al gerealiseerd is. Onze taak is dan dit ontwerp te toetsen aan de Nederlandse wet- en regelgeving, samen met een strategie voor de vergunningen. Ook is elk project weer anders. Soms bouwen we een bestaand gebouw om tot een datacenter, maar soms moeten we lege kavels, die in eerste instantie bedoeld waren voor agrarische doeleinden, vullen met een gloednieuw (hyperscale) datacenter. Tot slot is het indrukwekkend om te zien dat deze industrie in een razend tempo verandert. Het datacenter dat in 2013 ontworpen en gebouwd is, lijkt niet meer op de ontwerpen waar we vandaag de dag mee werken.

Speelt de energietransitie ook een belangrijke rol bij DMGR?

Onderwerpen als energie en duurzaamheid staan steeds vaker hoog op de agenda. Een datacenter gebruikt veel energie. Deze energie is nodig om de servers te laten draaien, maar nog belangrijker is om het datacenter koel te houden zodat de servers niet oververhit raken. Met het oog op duurzaamheid willen we het energiegebruik natuurlijk zo laag mogelijk houden. Onze rol hierin is om met de installatieadviseurs de juiste keuzes te maken voor bepaalde koeltechnieken, mogelijkheden naar energie-efficiëntie (PUE en EPC) en andere beste beschikbare technieken (BBT).

Als je een opvolger zou moeten kiezen, wat moet hij of zij dan in huis hebben?

Iemand met passie voor deze branche en de vraagstukken over vergunningen en strategie zijn het uitgangspunt. Ook is het belangrijk om op een schakelpositie te kunnen staan en de verbindende factor te zijn tussen de betrokken partijen. Goede communicatieve vaardigheden maakt echt het verschil in deze projecten. Flexibiliteit en creativiteit met kennis van de (juridische) inhoud wordt ook steeds belangrijker aangezien de procedures complexer worden. Vanuit de vrije rol binnen DGMR krijgt mijn opvolger dan de kans zichzelf verder te ontwikkelen. Iemand die bij ons begint, is als technisch specialist betrokken bij het project en wordt door de projectleider/adviseur begeleid. Naarmate het project vordert, wordt mijn opvolger dan vanzelf steeds meer het aanspreekpunt voor projecten.

DGMR is een onafhankelijk ingenieursbureau dat niet de gebaande paden, maar de grenzen van mogelijkheden opzoekt. We gaan graag samen met onze opdrachtgevers de uitdaging aan om iets te bedenken dat van blijvende waarde is. Met nadrukkelijk aandacht voor duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws