Nieuws

Dennis Mark: “Het is altijd leuk om te vertellen dat je in een datacenter werk waar wereldberoemde games worden gehost!”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Dennis Mark (23) is Datacenter Technician bij Smartdc. Samen met het team zorgt Dennis ervoor dat alles in het datacenter loopt zoals het moet lopen. Zo is hij continu bezig met controles uitvoeren. Is er ergens een alarm afgegaan, werken de koelinstallatie en stroomvoorzieningen nog optimaal? Daarnaast houdt hij zich ook bezig met het klaarmaken van racks en kabels voor nieuwe opleveringen en het ondersteunen van klanten

Datacenter paspoort

Dennis Mark

Kerntaken:


Hoe zou je deze sector uitleggen aan mensen die er geen kaas van hebben gegeten?

Meestal probeer ik uit te leggen dat een datacenter er bijvoorbeeld voor zorgt dat iedereen online games tegen elkaar kan spelen en dat zonder datacenters al die online games niet mogelijk zouden zijn. Naast games staat natuurlijk alles wat online is, in een datacenter.

 

Neem ons eens mee in een dag van een datacenter engineer!

Ik begin met een controle van alles systemen. Er moet goed gekeken worden of er geen alarmen afgegaan zijn en of de koelinstallatie en stroomvoorzieningen in orde zijn. Daarna kijk ik of er tickets aan mij zijn toegewezen. We werken met een ‘ticketsysteem’ die de afdeling projectmanagement de mogelijkheid geeft om verzoeken van klanten door te zetten naar ons, de engineers. Dit soort verzoeken zijn bijvoorbeeld pakketten die geleverd worden, maar het kan ook over kabels en stroomvoorzieningen gaan die de klant nodig heeft. Daarnaast zorg ik ook voor de ‘whitelist aanmeldingen’. Dit gaat over de toegang tot de servers. Ik controleer of de klant is aangemeld en zorg voor de toegangsregistratie. De taken blijven altijd gevarieerd omdat we elk moment van de dag verzoeken van klanten kunnen ontvangen. Deze verzoeken moeten vervolgens meteen verwerkt worden.

 

Wat voor opleiding heb je gedaan en hoe ben je uiteindelijk bij je huidige baan als datacenter engineer terecht gekomen?

Na de middelbare school ben ik begonnen met de opleiding Medewerker Beheer ICT, niveau 3. Daarna ben ik doorgestroomd naar Netwerkbeheer niveau 4 op het Albeda College in Rotterdam (dat is nu Technisch College Rotterdam). Vanuit mijn afstudeerstage ben ik aangenomen bij een ICT bedrijf die de infrastructuur achter camera systemen beheert. Zo beheerden zij bijvoorbeeld de camera’s op grote schepen, maar ook ProRail en Rotterdam Centraal Station. Daarna ben ik bij SmartDC terecht gekomen omdat ik me graag verder wou ontwikkelen in een ander bedrijf. Het zusterbedrijf van SmartDC, i3D.net, is gespecialiseerd in game hosting. Ik ben zelf ook een gamer, dus dit sprak me meteen aan! Ik vind het echt bijzonder dat er wereldberoemde games worden gehost bij SmartDC. Het is altijd leuk om te vertellen dat ik in een datacenter werk waar bijvoorbeeld the Division 2 van Ubisoft wordt gehost. Daarnaast hebben we een grote diversiteit aan klanten, van grote game publishers zoals Ubisoft tot lokale ICT-bedrijven. Ik vind de afwisseling tussen dat soort klanten erg leuk.

 

Wat vind je het belangrijkste in het werk dat je doet?

Ik vind het belangrijk dat alles soepel verloopt voor de klant. Als wij met het hele team gestructureerd werken en alles goed voorbereiden voor een oplevering, dan maken wij het werk voor de klant makkelijker, en natuurlijk ook voor onszelf. De tevredenheid van de klant staat altijd voorop!

 

Wat heeft de grootste indruk op je gemaakt toen je aan deze baan begon?

Vooral het besef wat hier in een datacenter gebeurt. Ik had hier al wat kennis van door mijn opleiding maar toen ik er begon te werken besefte ik pas de impact ervan. Die gangen vol racks en de draaiende servers laten je echt beseffen dat al het internet hier daadwerkelijk staat opgeslagen.

 

Aan wie zou je jouw functie aanraden?

Als je een ICT gerelateerde opleiding doet zou ik een carrière in de datacentersector echt aanraden! Het leukste aan dit werk vind ik de afwisseling. Soms zit ik bij de balie om klanten toegang te geven, of ik ben achter mijn laptop bezig met de systemen en opleveringen. Het kan ook zijn dat ik de hele dag door het datacenter aan het lopen ben om te monitoren of om klanten te helpen, of ik ben in de werkplaats om bijvoorbeeld kabels en goten op maat te maken. Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel! Je spreekt veel verschillende klanten, en deze klanten zijn ook wel eens ontevreden. Hier moet je ook goed mee om kunnen gaan. Kortom, vind jij ICT leuk maar vind je het ook leuk om met mensen te werken, dan past een baan in het datacenter zeker bij je.

 

Smartdc staat voor performance, uptime en maximale zekerheid. Het primaire datacenter in Rotterdam heeft meer dan 15 carriers in-house en een volledig redundante N+1 stroomvoorziening. Het datacenter in Heerlen voldoet aan dezelfde hoge kwaliteitseisen als het datacenter in Rotterdam en is met >100m boven NAP bij uitstek geschikt als back-uplocatie.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws